Київ

Лише роз'яснювальні бесіди. Заборона Київради російської мови в публічному просторі міста є деклеративною

1003 0
Виконання мораторію забезпечуватимуть поліцейські: жодної відповідальності та штрафів, лише роз'яснювальні бесіди.

Мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території міста Києва, підтриманий Київською міською радою на пленарному засіданні 13 липня, має політичний контекст та рекомендаційний характер. Про це розповіла депутатка Київради Євгенія Кулеба в ефірі програми «Питаннячка Києва».

«Цей проєкт рішення має політичний характер. Київрада не законотворчий на рівні держави... Сфери використання мов можуть регулюватися лише Законами України. За порушення, відповідальності не буде: штрафувати, забороняти не зможуть. Тут є чіткий політичний сигнал, яка дала Київрада», – пояснює депутатка Кулеба.

Нагадаємо,  проєкт рішення про таку заборону запропонував голова постійної комісії з питань освіти і науки, молоді та спорту Вадим Васильчук. Він вказує, що необхідно захистити український інформаційний простір від гібридних впливів держави-агресора, яка намагається зруйнувати українську національну ідентичність, культуру, традиції, звичаї та історичну пам’ять.

Читайте також: на Київщині побили військову парамедикиню через зауваження про російську музику

Зазначимо, завдання мораторію обмежити російськомовний культурний продукт на території столиці України. Його виконання контролюватимуть поліцейські, які проводитимуть роз'яснювальні бесіди із громадянами.

Нещодавно у Львові стався інцидент з неповнолітнім вуличним музикантом, який в центрі міста виконував пісню радянського рок-виконавця Віктора Цоя. Отримавши зауваження від нардепки Наталії Піпи, яка проходила повз, хлопець облаяв її, за що вона написала на нього заяву в поліцію. 

Ситуація закінчилась поверненням неповнолітнього додому в Одесу та адміністративним правопорушенням за дрібне хуліганство.

Нагадаємо, на Київщині шанувальнику російського репу виписали адмінпротокол та повістку.

Ігор Ющенко

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!