Київ

Попри призупинену «реконструкцію» пам’ятки архітектури у центрі Києва, Мінкульт погодив проєкт зносу, – активісти

1207 0
Міністерство культури та інформаційної політики України незважаючи на рішення Департаменту міського благоустрою КМДА та кримінальне провадження проти забудовника, погодило проєкт зносу будівлі.
Фото: «Цегла» / Telegram

Фото: «Цегла» / Telegram

Департамент міського благоустрою КМДА призупинив дію картки на тимчасове порушення благоустрою у будинку за адресою Рейтарська 37-А. Про це повідомив активіст та співзасновник пам'яткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.
 
 
Окрім цього Департамент визнав встановлений паркан довкола пам’ятки історії незаконним.
 
 
Як ми писали раніше, за заявою депутатки Київради Ксенії Семенової, поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 298 Кримінального кодексу (незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини та знищення, руйнування чи пошкодження об’єктів культурної спадщини), що карається штрафом від 1 тисячі до 3 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів, обмеженням волі до 2 років, позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.
 
Окрім цього, за фактом самовільного руйнування об’єктів культурної спадщини Київською міською прокуратурою ведеться слідство за ч. 2 ст. 298 КК України – умисне пошкодження або руйнування пам’яток.
 
Як наголошує Перов, забудовник планує знести будівлю пам’ятки та дворовий флігель, при цьому залишивши фасадну стіну будівлі: «Такі дії прямо заборонені ст. 22 ЗУ «Про охорону культурної спадщини», яка визначає, що пам’ятки заборонено змінювати, перебудовувати або зносити».
 
 
Попри все це, Мінкульт погодив проєкт зносу будівлі:
 
«Міністерство культури та інформаційної політики України погодило проєкт зносу і перебудови пам’ятки (див. затверджене креслення). Якщо це не сюрр, то що це??», – дивується Перов.
 
 
Нагадаємо, компанія «Нест», яка зносить будівлю під виглядом реставрації, стверджує, що вони реставрують головний фасад, аби «пристосувати будівлю до сучасних умов». Це означає, що від пам’ятки має залишитися лише фасад, який суттєво видозмінять. 15 травня фасадну будівлю позбавили внутрішніх вікон та почали готувати до демонтажу. Проте завдяки розголосу ЗМІ та втручання поліції демонтажні роботи у будинку за адресою Рейтарська 37-А, вдалось призупинити на наступний день.
 
Довідка. Флігель будівлі на Рейтарській, 37-А має 130-річну історію. Це був будинок Київської повітової земської управи, де жив громадський діяч і письменник Микола Шаповал. У радянські часи там був розташований гідромеліоративний інститут.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!