«Ця вулиця не має бути такою шумною», – головний архітектор Львова про бруківку на Шевченка

17565 0
Нещодавно відремонтована вулиця Шевченка викликала дискусії серед львів'ян. Зокрема, вони мають зауваження до того, що там вирізали багато дерев. Ми розпитали у головного архітектора Львова, хто займався цим проєктом і чи змогли його повністю втілити.
Умовне фото. Твоє місто

Умовне фото. Твоє місто

Кілька місяців тому президент Асоціації архітектури Франції Мартен Дюплантьє у інтерв'ю Tvoemisto.tv, коментуючи нещодавно відремонтовану вулицю Шевченка у Львові, зауважив, що поява велодоріжки на вулиці та громадський транспорт – позитивний момент, проте громадський транспорт, на його думку, міг би їздити окремою смугою, засадженою травою. Та й загалом – бракує озеленення. 

Неодноразово після відкриття вулиці Шевченка були скарги і у львів’ян. Зокрема, найбільше люди обурені кількістю вирубаних дерев, також не погоджуються зі змінами дорожнього руху (заборона лівого повороту на вул. Ярослава Мудрого) і скаржаться, що збільшилися затори. Зауважимо, що за час ремонту вулиці зрізали 104 дерева різних порід. Велику частину простору, де раніше були насадження, замостили плиткою або заасфальтували. Tvoemisto.tv з’ясовувало, чому зрізали таку кількість дерев, хто ухвалив таке рішення та скільки висадять натомість.

Читайте також: «Ніколи нічого тимчасового». Французький архітектор про Львів та відбудову 

Водночас головний архітектор Львова Антон Коломєйцев під час інтерв’ю для Tvoemisto.tv, відповідаючи на питання про те, хто займався цим проєктом і чи змогли його повністю втілити, сказав, що концепції, яка була запланована від початку, вдалося дотриматись. 

«Станом на сьогодні концепції вдалося дотриматися. Це така міська комфортна вулиця, що має формат «вулиці для всіх», як і Бандери. Там є і велосипедисти, і пішоходи, і трамвай, як пріоритетний вид громадського транспорту, і автомобільний транспорт. Вона є різною на різних секціях. Ну і, звісно ж, на кожній з дистанцій є плюси та мінуси. Є якісь деталі, нюанси, які неідеальні». 

Архітектор зауважує, що управління архітектури ЛМР не було залучене в проєкт цієї вулиці на всіх етапах, проте каже, що там висадили і висаджуватимуть нові рослини. Крім того, працівники управління були залучені, наприклад, до того, щоб привести до порядку паркани 1930-хх років. 

«Я розумію, що коли є настільки великий проєкт, то завжди буде якась критика. Завжди є якісь неспівпадіння, але ж там немає таких неспівпадінь, коли в трамваю рейки на метр не зійшлися. Це можуть бути неспівпадіння, викликані сусідньою забудовою чи нестиковкою з точки зору майбутнього ремонту вулиць, які примикають, чи іншими моментами», – сказав Антон Коломєйцев. 

Головний архітектор зауважив, що є інша річ, яка його турбує у вулиці Шевченка. 

«Мене турбує, коли колесо машини їде по бруківці. Я вважаю, що ця вулиця не має бути такою шумною, як і вулиця Бандери. Мене дратує, що ми на вулицях все ще маємо опуклу бруківку, яка спричиняє великий шумовий дискомфорт. Не лише як архітектору, а мені і як мешканцю це не подобається». 

Читайте також: Якби дерева були в пріоритеті, то їх би обходили». Про реконструкцію вулиці Шевченка 

Антон Коломєйцев вважає, що у майбутньому у Львові потрібно переходити на технологію асфальтування чи використання гладкої бруківки. 

Він додає, що зараз місто вивчає це питання з бруківкою, яка не є опуклою. Хоча її не дуже люблять львів’яни, каже він, та така бруківка є тихою і не спричиняє на вулиці зайвих вібрацій. Архітектор, як приклад, наводить місто Лейпциг (Німеччина), де бруківка, видається, є всюди, проте не під колесами автівок, які рухаються вулицями. 

Додамо, що Tvoemisto.tv записало інтерв'ю з головним архітектором Львова Антоном Коломєйцевим, в якому поговорили про повноваження головного архітектора; надбудову на Січових Стрільців та готель на Дорошенка; реконструкцію вулиці Шевченка; нове будівництво в районі вул.Стрийської та кому перейдуть повноваження щодо видачі містобудівних умов та обмежень. Дивіться сьогодні о 21.00 на каналі медіа-хабу в Facebook та YouTube

Софія Шавранська

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!