«Ви бачили Під Голоском? Ми такого не хочемо». Де у Львові буде новий мікрорайон

29509 0
У Львові в межах вулиць Стрийської, Сокільницької та Трускавецької планують побудувати житлові багатоквартирні будинки, офісні приміщення, готель і дитячий садок. Місцеві жителі проти, адже деякі будівлі зводитимуть упритул до одноосібних будинків. Водночас є ті, котрі підтримують нове будівництво, бо мають сподівання, що район стане повноцінною частиною міста.

«Якщо потрапити на вулицю ближче до Стрийської, приблизно на перетині з вулицею Академіка Підстригача, то взагалі може виникнути враження, що ви не в місті, а в селі. Лише звуки міста, що долинають, можуть вказувати на хибність такої думки», – так цей район колись описував покійний екскурсовод Петро Радковець.   

 Що кажуть мешканці

«Ці люди лише сидять у кабінетах, нікуди не ходять, нічого не розглядають. Намалюють і будують те, що собі придумали», – каже жителька одного з будинків на вулиці Сокільницькій, яка простягається паралельно вулиці Стрийської.

Територія поблизу садибної забудови на вул.Сокільницькій

Пані Марія розповідає, що поруч з сусідським будинком планують звести офіси з підземним паркінгом, що й найбільше обурює тамтешніх мешканців, адже будуватимуть впритул до одноосібної забудови:

«Вони розказують, що тут буде підземний паркінг. Сусідка вперше про це почула – що під її городом буде підземний паркінг на 150 місць! Добре, паркінг на 150 місць, але як ті машини будуть виїжджати на цю вуличку? Ми ж її навіть своїми силами робили, платили власні гроші, по 8 тисяч з кожної хати. Ми ж колись просили в міста за цю дорогу, а знаєте, що відповів Садовий? Сказав: ви що, вулиці в проєкті Львова немає, вона не зареєстрована. В результаті потім він з Катериною приїхали на відкриття і розказував, що це він відкрив вулицю. Ну і що би ви сказали?».

«Добре, – веде далі пані Марія, – ви збираєтеся стільки всього збудувати, а де школа? Школа, кажуть мені, буде. А знаєте де? Вони кажуть, що подивилися на 32 школу (ред. - на вул. Я.Гашека, 13) і вирішили собі, що там є можливість добудувати рукав. Більше того, сказали, що збудують садочок на 36 місць. А як вони порахували, скільки дітей вродиться?»

Читайте також: Як забудовують південну околицю Львова та що не так

Пан Богдан, чоловік пані Марії, погоджується і додає:

«Можна ж зробити так, як хочуть люди, а не лише те, що вони собі намалювали у своїх планах. Які вісім поверхів? Для чого цей офіс на вісім поверхів, коли через десять кроків є офіс, а через 100 метрів – ще один офіс. Ви бачили що робиться на Під Гоголоском? Ми такого не хочемо. Питань багато, але відповідей немає зовсім ніяких».

Пані Марія каже, що все зробли дуже швидко, провели збори, але нікому не повідомили:

«Ми випадково довідалися, що у нас кілька людей було на тому засіданні. І вони швидким темпом дали 8 днів для того, щоб ми, якщо маємо якісь претензії, озвучили їх. Люди будуть стояти до останнього і ніхто не буде приставати на їхні пропозиції. Садовий надто багато всього хоче зробити. Того, що людям не подобається».

Ліворуч від цього будинку планується будівництво офісу з підземним паркінгом. Вигляд з вул.Стрийської

Водночас мешканка іншого будинку з боку вул. Підстригача на вул. Героїв Майдану в Сокільниках каже, що не бачить нічого поганого в новому будівництві. Мовиться про частину проєкту, за яким планують звести гуртожитки, громадські заклади, дитячий садок, також там уже раніше запроєктували релігійний комплекс і торговий центр. Це все буде поруч із адміністративною будівлею ДБН, де зараз триває будівництво.

«Зараз тут пустка, нема ні дороги, ні доїзду громадського транспорту, ні нормального проходу на Стрийську. Може, якщо це все зроблять, то буде якийсь благоустрій, прокладуть дорогу, бо зараз наш район живе окремим життям. Хоч ми й належимо до Сокільників, це вулиця, паралельна до Стрийської, близько автовокзал, а почуваємося так, ніби в забутому районі», – каже Ольга.

Територія з боку вул. Ак.Підстригача

Вона вважає, що було б добре зробити цю територію цілісною, щоб все необхідне було недалеко від дому, проте хвилюється, щоб не забудували кожен квадратний метр.

«Навпроти наших будинків, що на Героїв Майдану, є дуже багато дерев. Я не знаю, чия це земля, але як добре було б, щоб ту територію облагородили, зробили сквер, а не знищили всю зелень».

Будинки на вул. Героїв Майдану в Сокільниках

Про плани на ділянку

Нещодавно, в серпні цього року, на сайті Львівської міської ради оприлюднили детальний план території району вулиць Стрийської, Сокільницької  та Трускавецької. Там планують збудувати, зокрема, житлові багатоквартирні будинки, офісні приміщення, готель і дитячий садок.

Детальний план охоплює територію 18,88 га. На вулиці Академіка Підстригача облаштують багатофункційний комплекс будівель житлової та громадської забудови з підземним паркінгом і поверховістю чотири – сім для житлової частини комплексу.

Також на Стрийській передбачене формування ряду житлової багатоквартирної забудови поверховістю три – вісім. У житловій забудові розмістять вбудовані або прибудовані приміщення громадської функції. 

Водночас на вулиці Підстригача планують влаштувати дитячий садок на 35 місць а на Стрийській збудувати готель на 120 місць та офісні приміщення загальною місткістю 400 – 550 працівників. На розі Підстригача та Трускавецької пропонують закласти громадський простір.

Наявне населення в межах проєктованого кварталу становить 570 осіб. Згідно з проєктом кількість мешканців може зрости до 1100 осіб. 

Особливу увагу, згідно з детальним планом, планують приділити озелененню території проєктування, максимальному озелененню громадських територій, використанню дренованого мощення, а також збереженню та розвитку зеленої зони.

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев у коментарі Tvoemisto.tv, сказав, що це великий і доволі детальний план. У нього потрапляє й територія, ближча до вулиці Трускавецької, де зараз будують центр ДБР, а позаду нього на кількох ділянках планують змішану забудову. Входять туди й об’єкти, розташовані ближче Стрийської. 

«З одного боку там велика міська магістраль і ще радянська забудова багатоповерхівками. З другого боку – однородинні будиночки біля загазованої  вулиці, де жити не дуже комфортно», – вважає архітектор.  

На його думку, «деякі з них можуть бути напівзанедбаними, дехто, звісно, розбудувався, поставив великий паркан. Але забудова вздовж таких магістралей мусить мати міський характер. Це не територія для однородинної забудови. І в цьому детальному плані ми хочемо такі речі врахувати». 

Антон Коломєйцев пояснює, що стосовно цього ДПТ відбулися громадські слухання, було багато пропозицій і багато критики, зокрема від мешканців та активістів: 

«Ми будемо ці речі вивчати. Зараз опрацьовуємо всі звернення, які надходили. Будемо організовувати зустріч за участі ініціативної групи і представників громади. Пізніше, коли все буде скориговане, виноситимемо в зміненому форматі цей план на засідання архітектурно-містобудівної ради»

Проєктний план

Серед наявних об’єктів на ділянці Стрийська – Трускавецька – Сокільницька розташовані: пункт технічного обслуговування автотранспорту (1), адміністративна будівля органу державної влади (2), магазин меблів (3), відділення банку (4), магазин (5), дитяче поліклінічне відділення 2-ї міської поліклініки (6), дитяча крамниця (7), дитмайданчик (8), аптека (9), перукарня (10), магазин квітів (11), гаражі (12), тимчасова споруда для техобслуговування автівок (13).

Серед проєктованих об’єктів: готель із вбудованими нежитловими приміщеннями та підземним паркінгом (раніше запроєктований) (14), житлова забудова на перспективу (15), громадська забудова (16), гуртожитки (17), багатоквартирна житлова забудова (18), дитячий садок (19), раніше запроєктовані релігійний комплекс (20) і торговий центр (21), сквер (22), раніше запроєктований майданчик для легкових автомобілів (23), офісна будівля (24).

Зауважимо, що на цій території, з боку вулиці Академіка Підстригача, в процесі будівництва центр Державного бюро розслідувань. Земля під ним належить до комунальної власності. Нижче від цього будівництва – приватна земля, призначена для будівництва й обслуговування гуртівень-складів. Її власником є ТОВ “Копірайт Маркет”, а, згідно з даними YouControl, кінцевими бенефіціарами Дмитро Сіліверстов і Христина Тимчук. 

Зверху - будівництво офісу ДБР. Ділянки нижче - приватні

Ділянки, розташовані ближче до гаражів, теж приватні, призначені для будівництва й обслуговування гуртівень-складів. Їхнім власником є Олег Мусянович.І там, і там – охоронна зона навколо інженерних комунікацій. 

Зазначимо, що проєкт детального плану передбачає зміну цільового призначення чотирьох присадибних ділянок на Стрийській, 226 і 228, а саме «для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку)». На цих ділянках пропонують розмістити офісну будівлю, зробити проїзд із Сокільницької на Стрийську та сквер.

Із цих чотирьох ділянок дві перебувають у комунальній власності. Їх орендує в міста з 2014 року Роман Кравчик без права капітального будівництва та висадження багаторічних рослин. Тоді ж ЛМР надала йому у власність ще одну ділянку, але з 2022 року вона перебуває у власності ПП « Буд-М-Сервіс». Четверта ділянка належить Наталії Жехович.

Зазначимо, що, за даними YouControl, керівником ПП «Буд-М-Сервіс» є Олег Манзій, а засновником АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Новелекс Фінанс». Кінцевим бенефіціаром «Новелекс Фінанс» зазначений львів'янин Ярослав Мамчур. Цей фонд є також засновником ТОВ «Будівельна компанія «Алтум», котра була генпідрядником на будівництві ЖК «Парус Smart» (за даними ЛУН). Олег Манзій є також керівником та співзасновником ЖБК «Парус Парк» та ЖБК «Парус».

Ще одна ділянка, де запроєктоване будівництво готелю (№14 на проєктному плані) з однією секцією на три, а з другою на чотири поверхи призначена для будівництва й обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов'язаної з отриманням прибутку). Її власником є Володимир Теодозійович Янчинський.

Процес забудови неминучий

Головний архітектор Державного інституту проєктування міст «Містопроект» Юрій Столяров розповідає, що питання з цим детальним планом території зараз справді відкрите, що потенційні зауваження мешканців будуть враховані. 

Він вважає, що це неминучий процес, бо все одно ці ділянки уздовж вулиці викуповуватимуть і забудовуватимуть житловими та комерційними об’єктами: 

«Стрийська – дуже жвава вулиця, тож особняки на цій ділянці не такі вже й привабливі, хоча, може, їхнім власникам там комфортно. Перша лінія від Стрийської не дуже підходить для життя в приватному будинку. Навряд чи ви продасте його дорого, а ось продати цю ділянку під офіс чи житловий багатоквартирний будинок можна досить вдало».

Такі вулиці, як Сокільницька, що вглибині, можуть цілком залишатись із садибною забудовою. Яка зона там буде Ж-1 чи Ж-2, ще не вирішили, але в обох випадках особняки належать до передбачених видів забудови. Крім того, вулиця є проблемною щодо ширини, водовідведення: «На тильному боці, тому, який далі від Стрийської і який виходить до вулиць Героїв Майдану та Академіка Підстригача, є низка порожніх ділянок, призначених для забудови і свого часу викуплених задля цього. Там зараз будують офіс ДБР. У принципі, весь цей ряд рано чи пізно займе житлова або громадська забудова. Ми планували там дитячий садок. Я не думаю, що щось зачіпає інтереси власників тих особняків, без їхньої згоди ніхто на цій ділянці не зможе нічого будувати», – пояснює Юрій Столяров.

Зі слів архітектора, є дискусійні питання стосовно поверховості: будувати вісім поверхів, шість чи чотири: 

«Я розумію, що люди не хочуть мати навпроти восьмиповерхівку. Варто налагодити діалог із громадянами та організувати обговорення з бізнесом, який викупив там ділянки. Від залучення бізнесу цей район може отримати низку переваг, зокрема благоустрій та реконструкцію: інженерні мережі, вуличне освітлення, водовідведення. Всі ті люди, які купили там ділянки з планами забудови, розуміють, що потрібно вкласти гроші і в самий район. Мешканцям варто підготувати список житлових потреб. Частину з них можна задовольнити коштом бізнесу».

Ставити дерева на перше місце 

Головний архітектор Вільнюса Міндаугас Пакалніс (був ним до 1 серпня 2023 року Ред.) під час Lviv Urban Forum зауважив, що нам потрібно будувати міста, а не місця, де можна жити, і радив перенести життя на вулиці:

«Люди можуть мати жвавий громадський простір поруч – просто на вулиці. Коли будуєте вулиці, створюйте життя на них. Зробіть їх зручними передусім для пішоходів, тоді для велосипедистів, тоді для громадського транспорту, а для автомобільного в останню чергу. Бо досі ми працювали за зворотним принципом». 

Головна архітекторка і співзасновниця «Do architects»,засновниця ініціативи «Rebuild the Wonderful» Гільма-Теодора Гюліте з Вільнюса радила починати відбудову вулиці зі створення вуличного життя і зелених зон, адже навіть невеличка ділянка вулиці може подарувати радість громадського життя, спілкування, надихнути і зблизити людей: 

«Більшість вулиць є стандартними радянськими, де мінімум затишку для людей. Посадіть кущі, поставте кілька лавок і щось цікаве, наприклад гойдалки. Це даруватиме гарну атмосферу та створить місця зустрічі мешканців». 

Отже, як бачимо, південну околицю Львова стрімко розбудовують. По другий бік від вулиць Підстригача, Сокільницької та Трускавецької розташований Стрийський автовокзал, біля нього чи не щороку виростають нові об’єкти. З одного боку завершують будівництво адміністративного центру швидкого реагування поліції, через дорогу – офіси й апартаменти, позаду є низка раніше зведених ЖК різними забудовниками  (деякі з них будують уже 10 секцію). Тому важливо зводити не лише будівлі, а й вдихати у них життя, створювати осередки, де зможуть збиратися люди для проведення дозвілля. 

«Це життя справді можна створити, і ви маєте це робити.. Вулицею можна легко проїхати на велосипеді або відпочити на лавочках навіть у робочі дні під час обіду. Посадити кущі, які коштуватимуть в тисячу разів менше, аніж дерева, але це дасть надзвичайний ефект, бо люди почнуть проводити тут щораз більше часу. Також облаштувати вуличні подвір’я – мобільні громадські простори, які створюють міський затишок і пожвавлюють місто. Це спонукає людей змінювати навіть глибоко вкорінені міські звички з допомогою найменших тактичних заходів», – говорила Гільма-Теодора Гюліте.

Софія Шавранська

Фото: Іван Станіславський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!