Київ

У Києві проведуть толоку біля «Будинку з комахами»

761 0
Толока відбудеться 6 травня.
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

Столичний активіст Дмитро Перов спільно з місцевими мешканцями проведуть толоку біля пам’ятки архітектури на вулиці Володимирській, 93 – «Будинку з комахами» 1893 року. Про це повідомили у «Мапі Реновації».
 
«Паркан прибрали, ряднину - теж, а тепер час прибрати територію навколо!», – анонсували у спільноті.
 
Відтак толока відбудеться у суботу 6 травня об 11 ранку за адресою будівлі (Володимирська, 93). У планах – прибрати територію та висадити розсаду. З собою просять взяти робочі рукавиці, воду та хороший настрій.
 
Як ми писали раніше, Мінкульт ще 2 травня повинен був розглянути документацію «Будинку з комахами» для внесення до реєстру пам'яток. Однак жодної інформації щодо розгляду цього питання на засіданні експертної комісії Мінкульту не було.
 
Нагадаємо, епопея з будівлею розпочалася ще у 2021 році. Тоді Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку пам’яток м. Києва за Голосіївський районом. У 2022 році Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будинок цього статусу, однак рішення у справі 640/22099/21 так і не набрало чинності. Офіс Генерального прокурора на початку 2023 року подав апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи.
 

Як ми повідомляли, 13 квітня стало відомо, що у Києві на вулиці Володимирській, 93 зносять будинок Марії Станіславської, також відомий як «Будинок з комахами».

20 квітня попри приписи Департаменту охорони культурної спадщини КМДА у будинку знову відновилися роботи з демонтажу.
 

Пізніше Департамент охорони культурної спадщини КМДА виступив з вимогою припинити знесення будинку і звернувся до правоохоронних органів. Після цього з будмайданчика забрали будівельну техніку, однак демонтаж будинку продовжився вручну.

Минулого тижня, комунальники прибрали будівельний паркан біля «Будинку з комахами» та побачили, що забудовник, вже встиг демонтував повністю два поверхи та сходи правого під’їзду пам’ятки.

Коли міський благоустрій прибрав незаконні риштування на споруді, виявилося, що встигли будівельники знищити ще й 3 поверх споруди.

До слова, киян у неділю, 7 травня запрошують долучитися до прибирання річки Борщагівка.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!