Київ

УІНП вважає музей Булгакова в Києві пропагандою російської імперської політики

552 0
Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського

Ім’я російського письменника Міхаіла Булгакова у топоніміці та його публічне вшанування є пропагандою російської імперської політики. Про це йдеться в  опублікованому на сайті УІНП фаховому висновку щодо належності об’єктів (географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків), присвячених російському письменнику М. А. Булгакову (1891-1940) до символіки російської імперської політики.

Зокрема у висновку зазначено, що Міхаіл Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського – українців, їхньої мови, культури, права на власну державу тощо, а його творчість безпосередньо пов’язана з глорифікацією російської імперської політики та неприхованою українофобією.

«Присвоєння його імені географічним об’єктам, назвам юридичних осіб, об’єктам топонімії, а також встановлення на його честь пам’ятників та пам’ятних знаків в Україні було втіленням русифікації – складової російської імперської політики, спрямованої на нав’язування використання російської мови, пропагування російської культури як вищих, порівняно з іншими національними мовами та культурами, витіснення з ужитку української мови, звуження українського культурного та інформаційного простору», – зауважили експерти.

Таким чином географічні об’єкти, назви юридичних осіб, пам’ятники та пам’ятні знаки, присвячені російському письменнику М. А. Булгакову, містять символіку російської імперської політики, а подальше використання імені Булгакова у назвах географічних об’єктів та юридичних осіб, перебування у публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників, пам’ятних знаків є пропагандою російської імперської політики.

Нагадаємо, охочі врятувати ім’я російського письменника у київській топоніміці від дерусифікації, намагаються апелювати до того, що він нібито видатний киянин, бо жив певний час в Києві, і таким чином виправдати його присутність в київському культурному просторі.

Так, у травні минулого року на будинку-музею Булгакова на Андріївському узвозі повісили оновлену пам’ятну табличку. Дошка, що до того була «русскому совєтскому пісатєлю», стала україномовною та наголошує, що Булгаков – «видатний киянин».

Але кияни обурилися підміною понять та навмисній жалюгідній спробі українізувати письменника-українофоба і облили нову дошку червоною фарбою.

Подію прокоментували у Спілці письменників України. Вони вимагають демонтувати «оновлену» меморіальну дошку і закрити музей російського письменника, а також заснувати на його місці музей українського композитора Олександра Кошиця.

При цьому варто зазначити, що вже у березні 2024 року на Андріївському узвозі біля музею встановили скульптуру персонажа з його роману “Майстер і Маргарита” кота Бегемота. Аби якось виправдати встановлення скульптури, автор Василь Татарський дав у лапи літературного персонажа примус з написом «Палай Москва». «Час усе розставить на свої місця», вважає він.

Додамо також, що у листопаді повідомлялось, що в КМДА створили робочу групу з опрацювання переліку пам’яток культурної спадщини, що занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України і підпадають під дію Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!