Як «бавовна» на Луганщині впливає на війну та якої зброї у росіян побільшало

685 0
Останнім часом на Луганщині відбувається багато «бавовни», а також застосовується безліч безпілотників та дронів. Tvoemisto.tv розпитало ексголову Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, як «бавовна» впливає на перебіг війни та чи багато в росії БПЛА. А також поговорили про те, як живе місцеве населення на окупованих територіях Луганської області.
Фото: hromadske.ua

Фото: hromadske.ua

Враховуючи різні дані, можна зробити припущення, що на Луганському напрямку застосовується дуже багато безпілотників та радіоелектронних засобів. Чи змінилася за останній час ситуація щодо кількості та якості безпілотників наших та російських?

У росії за останній час з'явилася величезна кількість дронів: іранських, БПЛА «Ланцет», Mavic. Росіяни не обирають якусь важливу ціль: чи склад, чи бліндаж з командиром, чи військова техніка. Можуть два дрони запустити на одного чи двох наших бійців. Вони просто масово їх використовують. Я так розумію, що їм вдалося налагодити виробництво.

А «Ланцет» – це небезпечна зброя для нашої військової броньованої техніки, артилерії. Вони достатньо далеко летять, мають в собі великий боєзапас і можуть повністю вивезти з ладу гаубицю чи танк. І «Ланцетів» в росіян зараз дуже багато.

Які результати та наслідки бавовни на території Луганщини? Як це впливає на перебіг подій та стан окупантів?

Останнім часом «бавовна» пройшлася по великим населеним пунктам Луганщини: і в Сєвєродонецьку, і в Рубіжному, і в Лисичанську. Ураження зазвичай в казарми, штаби, склади зі зброєю, скупчення техніки. Навіть місцеві жителі говорять, що цивільні не страждають від цієї бавовни, вона відбувається виключно там, де військові об'єкти. Якщо не ходити повз них, то жителям нічого не загрожує, адже попадання влучно в ціль.

Читайте також: Чи вбережуть Львівщину групи збиття «шахедів» та що буде переломним моментом війни 

Ми б'ємо по штабах, щоб вибивати офіцерський склад російського окупаційного війська. Адже, якою б не була кількість війська, без хорошого командира – це просто зграя бандитів та мародерів. Вони не готові стояти і тримати позиції, вони тікають. А командирів у них не вистачає. Навіть є така інформація з росії, що іноді курсанти останніх курсів військових закладів швидко закінчують навчання і їх відправляють на фронт командувати.

Також б’ємо по складах, бо чим більше боєкомплектів та техніки ми знищимо в їхньому тилу, тим менше з'явиться на передовій. А цього в них багато, ще й зараз йде активна фаза бойових дій.

«Бавовна» на Луганщині. Фото: Сергій Гайдай

Існує два пропагандистських міфи рф, які вони поширювали. Перший – це те, що Україна вісім років знущалася з мешканців Луганської та Донецької областей. І другий – це те, що всі чекали, коли прийде рускій мір. А тепер російські пропагандисти навпаки кажуть, що дуже складно працювати з населенням, яке залишилося і що російська армія не довіряє жителям. Чи справді це так?

Окупанти знають, що місцеве населення допомагає ЗСУ. «Бавовна» відбувається своєчасно, чітко і там, де треба і в цьому допомагають жителі з проукраїнською позицією. Саме тому росіяни відключають інтернет, українські сигнали, мобільний зв’язок.

Умовно Луганську область можна поділити на три частини: велика територія, яку окупували в 2014 році, територія, яку окупували після 24 лютого 2022 року та зовсім мала частина деокупованої території. Багато людей поїхали геть. Ті, що залишились, вони зробили це з різних причин: хтось залишився через батьків чи власне здоров'я, а хтось справді чекав росію. Останні дочекалися і мають з чим порівняти. Вони бачать, що окупанти нічого не відновлюють, не будують, не ремонтують. На окупованих територіях з'являються стихійні ринки, на яких можна обміняти техніку на шмат м’яса. Є багато проблем: з водою, ремонтами. Наприклад, у Рубіжному багато мишей, антисанітарія, сміття не вивозять. Ті, хто досі радіє цьому «рускому міру», вони зазвичай пиячать, і мають амбіції щось вкрасти.

Читайте також: «Нам потрібно подорослішати». Роман Кечур про Папу, Маска та Польщу

На окупованих територіях дуже сильна російська пропаганда. Вона здатна добре промити мізки. А якщо ні, то є тортури, катування, немає демократії, можуть вбити і викинути на лісосмузі. Але люди все одно допомагають ЗСУ. Там все ще залишаються люди з проукраїнською позицією. Навіть на територіях, які окуповані з 2014 року.

Проте мешканці Луганської та Донецької областей живуть наче у вакуумі і іноді цей вакуум може заповнюватися російським ІПСО. Тому нашим держслужбовцям треба більше уваги приділяти цим областям. Цим людям треба показати, що вони не самі і їх не кинули, що згодом обов’язково буде деокупація.

Читайте також:

На Львівщині до 15 жовтня запрацюють мобільні групи для збиття «шахедів». Це буде 50 мобільних груп, які повністю обладнані для збиття. Tvoemisto.tv розпитало у військового експерта Петра Черника, чи допоможе це захистити Львівщину, також поговорили про тактику росіян станом на сьогодні, роботу української ППО і переломний момент війни.

Текст: Юлія Кметик

Розмовляв Сергій Смірнов

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!