Київ

Знесення історичної будівлі на Рейтарській. Мешканці вулиці написали колективну заяву у прокуратуру

1484 0
Забудовник намагався домовитись із громадою
Фото: Перов

Фото: Перов

Мешканці вул. Рейтарської підписали колективне звернення проти зносу історичних будівель на Рейтарській 37. Про це повідомив нещодавно призначений на посаду заступник керівника Департаменту охорони культурної спадщини КМДА активіст Дмитро Перов.

У своєму зверненні громада просить Київську міську прокуратуру відкрити кримінальне провадження за фактом умисного пошкодження або руйнування обʼєктів культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 КК України) та накласти арешт на історичні будівлі та земельну ділянку, що є пам’яткою археології національного значення.

Як зазначив Перов, раніше забудовник пропонував громаді підписати меморандум щодо реконструкції памʼятки історії та архітектури на Рейтарській, 37 з облаштуванням підземного паркінгу.

Нагадаємо, 8 вересня будівельники відновили роботи з демонтажу памʼятки  архітектури попри призупинену картку на порушення благоустрою та відкрите кримінальне провадження.

у травні 2023 року будівлю на Рейтарській 37-А почали розбирати. Тоді у будівельній компанії «Нест» стверджували, що реставрують головний фасад, аби «пристосувати будівлю до сучасних умов». Як наголосив Перов, це означає, що від пам’ятки має залишитися лише фасад, який суттєво видозмінять. За заявою депутатки Київради Ксенії Семенової, поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 298 Кримінального кодексу (незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини та знищення, руйнування чи пошкодження об’єктів культурної спадщини)

У червні Департамент міського благоустрою КМДА призупинив дію картки на тимчасове порушення благоустрою у будинку. Попри все це, Мінкульт погодив проєкт зносу будівлі.

Флігель будівлі на Рейтарській, 37-А має 130-річну історію. Це був будинок Київської повітової земської управи, де жив громадський діяч і письменник Микола Шаповал. У радянські часи там був розташований гідромеліоративний інститут.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!