Фото Каті Москалюк

Фото Каті Москалюк

E-школа у Львові: як технології перетворюють уроки на гру

25194 0
Інтерактивні тести, 3D-моделі та відео із Youtube замість звичайної дошки та крейди. Як львівські школи першими в Україні запроваджують нові інформаційні технології у навчанні.

Львів став першим в Україні містом, де у школах з’явились мультиборди. Міська влада пообіцяла, що восени 2017 року таке обладнання отримає 96 шкіл міста. Тvoemisto.tv дізналося, як у школах використовують мультимедійні панелі, яке програмне забезпечення допомагає учням та вчителям створювати інтерактивні уроки, як це впливає на успішність і наскільки самі вчителі готові використовувати технології в роботі.

 

Ентузіасти

«Зараз 21-ше століття. Комп’ютер, телефон для нас – усе. Зараз навіть книжки переважно електронні, звичайні майже ніхто не читає», – каже учениця 8-го класу Надія. Вона навчається у загальноосвітній школі №7. Тут із грудня минулого року на хімії використовують мультимедійну дошку замість звичайної, а замість крейди – стілус.

«Ми робимо багато вправ. Дуже гарно пояснювати будову атома – вони бачать модель наочно. Коли я пояснюю властивості хімічних речовин, запускаю відеоролики. Наприклад, є токсичні речовини, які я не можу показати, а тема така є. На відео вони можуть побачити ці реакції», – каже вчителька хімії Ганна Кебас.

Вона викладає у школі №7, що на Рогатці, та очолює Личаківське районне методоб’єднання вчителів хімії. Вчителька розуміє, що дітям набагато цікавіше сидіти у телефонах, ніж спостерігати, як учитель креслить формули на дошці. «Я вважаю, що сучасний вчитель не є суто предметником, а має знати буквально все: не тільки дітей, а й мати комп’ютерну, правову грамотність тощо», – каже вона.

Ганна Теодорівна – одна із ентузіастів, які взялися за створення інтерактивних вправ. Для своїх уроків вона також використовує англомовні вправи, створені Університетом Колорадо. Так учні разом із хімією вчать і англійську.  

Вчителька помітила, що інтерес до предмету значно підвищився і виходити до дошки тепер стало більше охочих. Навіть ті, хто раніше не надто давав раду з хімією, стали сумлінніше готуватися до уроків, аби попрацювати біля дошки-комп’ютера.

«Якщо ми беремо нову тему, нам учителька показує досліди з цієї теми на відео. Можемо вправи робити: водити електрони, складати формули», – каже восьмикласниця Анна. «І ми швидше виконуємо завдання. Поки на дошці пишуть – сидиш, сумуєш, а так можна швидше і більше зробити за урок», – доповнює її однокласник Богдан.

«Їм цікаво робити вправи. Навіть якщо помиляються, вони знають, як виправити, це як гра. Вони, граючись, вчаться. Стали кращими оцінки. Головне, що бажання з’явилося. А коли є бажання – буде і результат. Вони і від мене вимагають чогось нового і цікавого, ще й мене стимулюють до роботи», – відзначає Ганна Кебас.  

Навчання стає цікавим та продуктивним

Нова техніка допомагає вчителю зосередити увагу учнів на предметі. «Різнокольорові малюнки, 3D-моделі, відео – це дітей дуже зацікавлює. Якщо поспостерігати за такими уроками, продуктивність їхня надзвичайно висока. Діти працюють 45 хвилин, коли на звичайному уроці півгодини – це вже висока продуктивність», – ділиться враженнями Оксана Назар, заступниця директора з питань організації навчального процесу середньої школи №66, що на Науковій. Вона зазначає, що такі заняття поєднують кілька видів пам’яті: візуальну, аудіальну, емоційну і тактильну. Так предмет краще засвоюється. 

Урок у школі вільних і небайдужих

У 66-ій школі мультиборд з’явився як обладнання для кабінету-лабораторії з фізики на початку цього року. Поки тривав ремонт, панель стояла в кабінеті інформатики. Та й вчителям-комп’ютерникам було найлегше з нею працювати. Потім стали використовувати переважно на уроках природничих наук та англійської мови. Але трохи вчительської фантазії, і панель може використовуватися майже на будь-якому предметі.

«І вчителі ще досліджують техніку. Є моменти, що вони ще не знають чогось, то діти з задоволенням допомагають. Виходить, що вчитель викладає, і разом із тим учень навчає вчителя. І цей процес захоплює, урок проходить в одну мить. Вчителі з учнями стають партнерами», – розповідає Оксана Трущак, заступниця директора школи №66 з питань методичного забезпечення.

Завдяки своїй ініціативності вчителі цієї школи першими отримали в безкоштовне користування на рік програму MozaBook. Це угорський продукт, дистриб’ютором якого в Україні є львівська компанія EdPro.

Раніше вчителі самотужки шукали, як підготуватися до уроку, знайти відео чи вправу, самі налаштовували різні сайти для уроку, а панель використовувати переважно для демонстрації. MozaBook спеціально розроблений для підготовки та проведення уроків, а EdPro адаптовує матеріали програми українською мовою, розповів керівник компанії Андрій Табачин.

Він поєднує у собі програму для вчителя, сайт для домашнього навчання учнів, адаптовані додатки для планшета, набір із приблизно 300 географічними картами, та понад тисячею 3D-презентацій. Кожен учитель має акаунт і може працювати у системі дистанційно, використовувати вже наявний у програмі контент і підручники, чи створювати власний конспект уроку.

Це відрізняється від звичайної презентації тим, що дає змогу збільшувати, виділяти, дублювати окремі фрагменти підручника чи вчительського конспекту, додавати  на полях цікаві посилання на 3D, відео, матеріали з інтернету чи вправу. Модулі для вправ-тестів тут створені в ігровій формі. Відповідаючи на тест, учень проходить невеличку гру.

Першокласники приватної Школи вільних і небайдужих на уроці роздивлялися динозаврів та плазунів у 3D. Діти не тільки дізнавалися про тварин, а і практикувалися у читанні, розбиралися із величинами. Наприклад, міркували, чи вмістився би трицератопс довжиною 9 метрів і вистою 3 метри до класу.

«Вмістився би, але у двері не проліз би», – слушно зауважив один із першачків.

 

 

Навчання для вчителів

З вересня MozaBook почали використовувати тільки у трьох приватних школах: Школі вільних і небайдужих, КМДШ та Еколенді, розповів Андрій Табачин. Але міська рада вже закупила програму для загальноосвітніх шкіл. Всі 96 шкіл, які цього року отримають мультимедійні панелі, матимуть змогу працювати з MozaBook, повідомила начальниця управління освіти Львівської міськради Зоряна Довганик. Зараз педагоги опановують цю програму.

«В цьому році ми маємо обладнане приміщення у методичному центрі, де не тільки фірма-виробник і постачальник, але навіть ті вчителі, які мають досвід роботи, будуть проводити навчання для інших колег», – повідомила Зоряна Довганик

У Львові вже створили авторський контент із фізики, хімії, біології та географії. Як каже Ганна Кебас, яка розробила свій курс з хімії, ці напрацювання також увійдуть до платформи MozaВook та будуть доступні для всіх шкіл, у яких буде встановлена ця програма в Україні та за її межами.

Авторка програми розвитку продуктивного мислення учнів молодших класів Ольга Гісь, яка працює у Школі вільних і небайдужих, також адаптує свої підручники для MozaBook. Тоді вправи можна буде робити на мультибордах і планшетах: розмалювати, обвести, написати, стерти, виправити чи знову повторити.

Аби на повну запрацював цей інструмент, потрібна не лише уява та бажання педагогів. У більшості шкіл wi-fi доступний в найкращому разі лише точково, а інтернет досі повільний і підключений лише в окремих кабінетах. Тому доведеться оновити технічний стан, аби перегляд навчального відео не затягувався на половину уроку.

Зоя Красовська

Фото:  Катя Москалюк, Зоя Красовська

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!