На правах реклами
Фото: GlobalKids

Фото: GlobalKids

Починаємо з нульового класу та здаємо іспити Cambridge. Як інноваційна школа робить ставку на англійську

5165 0
Очільниця інноваційної мережі ThinkGlobalLviv та GlobalKids Надія Дубченко розповідає, як в одному освітньому просторі вдається вдало поєднувати навчання українською і англійською та як власні авторські напрацювання дозволяють дітям досягати вільного володіння англійською мовою ще в школі.

Батьки хочуть дати своїм дітям усе найкраще, тож старанно обирають школу, де б дитина всебічно розвивалась та навчалась у найкращих вчителів та за сучасними методиками. Знання англійської мови у сучасному світі відкриває ще більше можливостей. А вивчати іноземну мову найлегше в зовсім юному віці.

У школах інноваційної мережі ThinkGlobalLviv та GlobalKids англійську впроваджують ще з нульового класу, а у перших класах впроваджені повністю англомовні класи.

Завдяки міжнародним програмам навчання, а також авторським напрацюванням, школярі та студенти ростуть і відчувають себе частиною великого англомовного світу, частиною Львова з її мовою, культурою та історією.

З якого класу вчать англійську мову у школі GlobalKids?

Англійську у школі викладаємо з нульового класу. Починаємо із найпростішого – із занять в ігровій формі. Заняття з native speaker допомагають додатково створити атмосферу причетності до англомовного світу. Вчителі використовують сучасні методи занурення дитини у вивчення мови, впроваджуючи мову у побутові ситуації, використовуючи новітні матеріали, ігри та методики.

Читайте також: Незалежні від обставин. Яким є дистанційне навчання в інноваційних школах ThinkGlobalLviv та GlobalKids

Оскільки для швидкого і якісного вивчення іноземної мови необхідна атмосфера довіри та безпосередності, аби не утворювалось психологічних бар’єрів, усе це застосовуємо в школі GlobalKids.

Якою мовою проводите уроки англійської у школі, зокрема у першому класі?

Головна мова навчання у школі GlobalKids – українська. Проте, ми – єдина школа у місті, що має повністю англомовні класи у початковій школі, де всі предмети викладають виключно англійською.

Англійська мова вже давно є необхідністю у нашому світі. Усе частіше українські родини прагнуть отримати вищу освіту за кордоном, а українські ВНЗ намагаються впроваджувати міжнародні співпраці, англомовні курси та запрошують іноземних викладачів до України.

Ми проаналізували ситуацію в Україні, і у Львові зокрема, та зрозуміли, що англомовні класи є цікавою опцією для батьків, які ставлять володіння іноземною мовою в пріоритет для своєї дитини. Оскільки вивчення мови з дитинства спрощує її подальше засвоєння та інтеграцію в іноземне середовище, впровадження англомовних класів початкової школи є чудовою можливістю для наших дітей з дитинства опанувати англійську мову шляхом повного занурення в англомовне середовище.

Як Ви обирали для школи викладачів з англійської мови? Якими є основні критерії відбору?

Із дітьми у школі працюють лише фахові викладачі із досвідом. Ми ретельно підбираємо викладачів іноземних мов, адже наша школа відрізняється поглибленим вивченням мов, зокрема англійської.

Також наші студенти мають уроки англійської Cambridge, на яких готуються до здачі іспитів для отримання сертифікатів. Влітку студенти 5-9 класів нашої мережі шкіл ThinkGlobalLviv вперше склали міжнародний іспит на отримання сертифікатів для підтвердження рівня володіння англійською мовою, який був розроблений та проведений Cambridge Assessment English.

Комплексний іспит складався з кількох частин. Іноземні експерти оцінювали читання, письмо, аудіювання (сприйняття на слух та переказ) та усне мовлення. Ми отримали з Cambridge University (Great Britain) оригінали документів. Усі наші учасники успішно здали іспит, а дехто навіть перевищив очікування і підтвердив свої знання на рівень вище.

Важливо, що цей міжнародний сертифікат дійсний пожиттєво і визнаний англомовними закладами освіти більшістю країн світу. Тож наші студенти можуть сміливо готуватися до продовження навчання і здобуття вищої освіти в англомовному середовищі.

Підготовка до іспиту інтегрована у навчальну програму та входить у вартість навчання. Уроки ведуть сертифіковані викладачі.

Крім того, у школі ми впровадили курс підготовки до іспитів Cambridge для усіх бажаючих, а не тільки для студентів нашої школи.

Чи практикуєте заняття із носіями мови? Як часто?

У нас є свій вчитель-іноземець, який є native speaker. Тому кожен клас щотижня має урок, на якому розмовляють виключно англійською мовою із носієм мови.

Ці уроки допомагають нашим дітям зануритися в англомовне середовище, адже native speaker має вдосконалювати розмовну мову наших дітей. У державних школах часто виникають проблеми з тим, що діти вивчають мову, якою не користуються носії і, опиняючись за кордоном, не розуміють оточуючих.

Уроки з нейтівом вирішують цю проблему і допомагають дітям мати англомовного друга, який може з ним потеревенити на побутові теми і допомогти позбутися блоків і страхів.

Читайте також: Школа по сусідству. Як навчальні заклади можуть вдало функціонувати біля дому

Дуже важливим елементом при вивченні іноземної мови є підручники та навчальні матеріали. Що використовує школа для навчання?

Для більшості предметів друкуємо свої кейсбуки, в яких врахували вимоги обов’язкової програми, а також в нас є авторські напрацювання, які щороку вдосконалюємо, аналізуючи свої успіхи та помилки.

Освітній процес є безкінечним для наших вчителів. Саме таких людей ми шукаємо постійно, оскільки люди, які готові розробляти освітні програми, писати авторські курси, шукати нове у професії, впроваджувати зміни і не боятися їх – є основою інноваційної школи.

Читайте також: Кожен п'ятий урок англійською. У Львові відкривають нову приватну школу

Що це за авторські напрацювання і загалом – за якими програмами відбувається навчальний процес?

Наша обов’язкова вимога – інтерактивність. Уроки проводимо за авторськими програмами, зокрема, використовуємо різні цифрові інструменти для того, щоб проводити цікаві опитування, розробляти завдання та інноваційно представляти навчальні матеріали.

А чи є у школі є поділ на рівні англійської?

Звісно. Діти поділені на групи за рівнями знань, а не за віком. Це дуже важливо, адже кожен розвивається достатньо інтенсивно та відповідно до свого стартового рівня. Або ж навпаки – студенти, які мають нижчий рівень знань, не демотивуються успішними однокласниками, на яких орієнтується викладач. Ця система у нас дуже ефективно працює.

Наприклад, цього року сертифікати Cambridge рівня B2 у нас здали одночасно учні 6-х, 9-х та 10-х класів.

Чи проводите у школі інтегровані уроки англійською?

Так, обов’язково. З кожного предмета передбачені уроки англійською, на яких учні та студенти вивчають термінологію конкретного предмету. Наприклад, у нашій школі є авторський курс соціальних наук, на якому навчають дітей краще розуміти себе і суспільство, в якому живемо. У курсі соціальних наук англійська мова є невід’ємною частиною уроків, оскільки англомовна лексика з психології та соціології дозволяє дітям швидко опинитися у світовому контексті. Цікаво те, що наукові терміни англійською мовою часто є легшими для розуміння нашими дітьми.

Як вважаєте, яка мета, ідея та ціль вивчення англійської мови?

Цілі у кожного можуть бути різними – хтось вивчає, аби читати літературу та дивитись фільми в оригіналі. Хтось – аби отримати сертифікат та навчатись за кордоном. А хтось – щоб легко подорожувати, знайти кращу і більш високооплачувану роботу у майбутньому.

Незалежно від того, якою є ціль вивчення англійської мови, однозначно ціль – це розширення можливостей.

Розкажіть – що допомагає навчитися розуміти англійську і говорити нею вільно, наприклад, після завершення початкової школи, а згодом і старшої?

Багато годин практики. Тільки розмовляючи іноземною, можна навчитись говорити і вільно володіти мовою. Незалежно від того, урок відбувається з native speaker чи ні, на уроці діти комунікують виключно англійською. Викладач кожному каже: «Говори англійською! Навіть якщо ти не впевнений, чи правильно – говори!». Це усуває бар’єри спілкування, додає дітям впевненості у собі та у своїх силах. З часом у кожній ситуації, де треба використати іноземну мову, наші діти не соромляться, а говорять.

Наші вчителі на уроках використовують безліч відеоматеріалів англійською мовою – від уроку фізики до уроку арту. Також наша школа має доступ до міжнародних порталів з іноземними матеріалами.

Цікаво дізнатись – яку систему оцінювання використовують у школі GlobalKids?

У нас 100-бальна система оцінювання. Усе вписуємо у шкільну мобільну платформу. У будь-який момент кожен з батьків чи дітей може зайти і подивитись на свій середній бал з кожного предмету, а також відкрити і побачити, з чого сформована оцінка.

Викладачі вписують оцінки у режимі реального часу. Коли потрібно підбивати підсумки роботи за певний період, для зручності батьків переводимо 100-бальну оцінку у 12-тибальну. Але наші батьки швидко звикають до 100-бальної системи. Актуально це й для дітей, адже саме таку систему використовують у закладах вищої освіти.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!