На правах реклами

«Про людей і для людей», або Що трапилося зі школою ThinkGlobal Lviv

7712 0
Львів'яни звикли до того, що у місті є інноваційна приватна школа, яка завжди на слуху. Але минулого тижня на каналі школи вийшов відео-дайджест з підсумками першого семестру, в якому очільниця школи Надія Дубченко анонсує відкриття ліцею PIPL Lyceum та переведення студентів 5-11 класів у статус ліцеїстів. Чому вирішили вийти із загальноукраїнської ThinkGlobal, що чекає студентів школи та чим відрізнятиметься інноваційний ліцей від школи – ми запитали у Надії та Михайла Дубченків, засновників та очільників освітньої мережі.

З чого починався розвиток вашої інноваційної освітньої мережі і чому ви вирішили створити ліцей? 

Надія Дубченко: Навесні 2018 року у Львові відбулась презентація франшизи київської інноваційної мережі шкіл ThinkGlobal, куди я пішла, оскільки на той час ми були в активних пошуках кращого варіанту для сина другокласника, тож збирали усю можливу інформацію. І мене настільки захопила ідея цієї школи, що я з великим натхненням розповіла про це удома. А Михайло, як підприємець із досвідом, одразу загорівся ідеєю відкрити свою школу.

Михайло Дубченко: Обрали будівлю на вул. Зеленій, 115а і почали підготовку. Перша презентація для батьків інноваційної школи ThinkGlobal Lviv відбулась у конференц-залі УКУ, і ми вдячні тим першим сміливим родинам, котрі повірили в ідею. Потім вже були презентації у самій школі, під час ремонту, можна сказати «на руїнах», і деякі батьки навіть запропонували допомогти облаштувати класи та підготуватися до початку навчального року, щоб все встигнути. І нам все вдалося.

Н.Д.: Головне – набрали та навчили викладацький склад. Прагнули створити сильну школу для обдарованих дітей, тому робили ставку на найкращих викладачів. Так все починалось – а зараз у нашій мережі вже чотири локації.

А як щодо педагогічного досвіду? Чи був він у вас, щоб наважитись відкрити школу?

Н.Д.: Так, у мене був досвід педагогічної роботи і розуміння, як має виглядати школа. А у Михайла одразу вибудувалась бізнес-модель, як саме організувати роботу, скільки потрібно інвестувати, яким може бути попит, хто є нашою цільовою аудиторією тощо.

М.Д.: Так ми і досі співпрацюємо (Усміхається – Авт.) – на мені усі фінанси та матеріально-технічна база, а Надя відповідає за навчальний процес, викладачів, освітні програми та проєкти.

Вітальне слово Надії Дубченко на шкільній події «10 Minutes Conference: Make Teens Great Again». 22 грудня 2021 року

Чи були недоліки роботи у мережі ThinkGlobal? Чому ви через 4 роки вирішили вийти з мережі?

Н.Д.: Я спочатку розкажу про переваги. Коли ти купуєш франшизу, то отримуєш пакет для старту, це – ніби рецепт страви із технологічною картою. Самостійно підбираєш обладнання, помічників, продукти і сам готуєш, але при цьому маєш багато рекомендацій та можливість проконсультуватись. На початку роботи було багато підтримки, це було цінно і важливо.

М.Д.: Першим кроком у бік самостійності стало відкриття садочка GlobalKids на вулиці Дагестанській поруч зі школою, яку ми запустили наступного навчального року. 

У мережі ThinkGlobal не було садочків, тож опрацьовувати формат довелось самостійно. Але це було необхідно нашим батькам, котрі мають двох і більше дітей, і таким чином вони отримали можливість вчитись на одній локації. Садочок GlobalKids має свій окремий вхід та свою закриту територію. 

Н.Д.: З року в рік ми помічали, як стрімко розвиваємось. Почали створювати власні авторські курси, урізноманітнювати методики викладання, ми стали відомі та цікаві, до нас почали притягуватись обдаровані викладачі та студенти. Щодо недоліків, то нам стало важко у контексті того, що офіційно центром для документації був Київ, і зі збільшенням кількості студентів та працівників ця проблема ставала дедалі гострішою. Розуміння наявності досвіду та бажання вирішити формальні проблеми і стало поштовхом, щоб утвердитись як самостійний навчальний заклад, тож ми створили своє ПЗО (Приватний заклад освіти. – Ред.), отримали ліцензію та зареєстрували торгову марку GlobalKids.

Тобто, тепер школа Think Global Lviv стає школою GlobalKids? Як це відобразиться на існуючих студентах школи?

М.Д.: Не тільки. GlobalKids – це садочок та початкова школа, від 2 років до 4 класу. Тобто студенти 0-4 класів вже є студентами GlobalKids. А середня і старша школи (від 5 до 11 класу) трансформуються в ліцей, і це рішення для нас стало дуже важливим та відважним.

Н.Д.: Ми зрозуміли, що виросли і прийшов час, по перше, дати відповідну назву тому, що відбувається з нами, а по-друге – накреслити нові амбітні цілі. Так народився Перший Інноваційний Приватний Львівський Ліцей – ПІПЛ (в англійському варіанті це PIPL Lyceum – Prime Innovative Private Lviv Lyceum). Ми заклали у цю назву багато сенсу, і абревіатура PIPL, яка співзвучна з англійським словом «people» – підсилює ідею, що ми – про людей і для людей.

Чи зміниться навчальна програма? Ті люди, котрі вас вже обрали – не розчаруються у своєму виборі?

Н.Д.: Однозначно ні! Всі зміни, які ми втілюємо та плануємо – це лише зміни на краще, це підсилення нашого інноваційного освітнього простору. Єдиний момент, що відбір до ліцею буде строгішим, тому і середній рівень успішності буде зростати, і студентам не буде можливості «розслабитись» у контексті навчання. Ми вважаємо, що роль приватної школи полягає у тому, щоб дати дитині більше можливостей у потужному мотиваційному середовищі. І ми такі можливості даємо.

День Вчителя, 2021 рік

Чим відрізнятиметься освітня програма ліцею PIPL від тієї, яка є зараз?

Н.Д.: На основі 4-річного досвіду, імплементації різних методик викладання, а головне – вивчаючи потреби наших студентів та розуміючи, хто є нашою цільовою аудиторією ми викристалізували свої основні опорні напрями, так звані три кити інноваційності освітньої програми: унікальні авторські курси, факультативи та проєктна діяльність. Такий підхід дозволяє кожній дитині знайти цікаву для себе діяльність, що дозволить реалізувати свої ідеї під наглядом досвідченого дорослого, адже найкраща мотивація до навчання – щире внутрішнє бажання. І, звісно ж, залишається базова програма МОН, на яку надбудовуються усі наші інноваційні програми та проєкти.

Звідки Ви черпаєте ідеї та натхнення?

М.Д.: Гарне питання. Це все – перетин, коли дійсно креативні ідеї народжуються на міждисциплінарному рівні. Поєднати, наприклад, кулінарію та фізику і для вивчення будови атому за версією Томсона спекти на уроці кекс. Такі ідеї – завжди надихають. Часто ідеї приходять під час читання чи обмірковування того, що дізнався з книги. Також спорт, без цього підприємець просто не може обійтись.

Н.Д.: Ми багато спілкуємось з нашою командою, наші люди – це потужний генератор ідей. Коли ми збираємось разом – народжується багато креативних ідей, які мають всі шанси стати інноваційними. Але головне джерело натхнення – це наші студенти. І ми прагнемо у цьому непередбачуваному світі не лише давати знання, але й пояснити – для чого вони потрібні. Наш інноваційний ліцей ПІПЛ – це той простір, де дитина має змогу спробувати – веб-дизайн та створення екосистем, біотехнології та розробку власного стартапу, шкільний подкаст та експедицію, журналістику та поглиблене вивчення іноземних мов. 

Ми створюємо унікальний освітній заклад, що взяв найкраще від провідних підходів в освіті та імплементував у своїх стінах, озброївшись чуйними, небайдужими професіоналами, що горять своєю справою, аби змінити і осучаснити українську освіту. І це дуже надихає.

Підписання Меморандуму про співпрацю для створення наукових ліцеїв

М.Д.: А ще ми стали першим приватним ліцеєм, який залучений до процесу створення наукових ліцеїв на Львівщині – підписали Меморандум про співпрацю з НУ «Львівська політехніка», Науковим парком SID City, Tech StartUp School НУЛП, Департаментом освіти ЛОДА та кількома державними навчальними закладами. Коли тебе залучають до таких потужних проєктів на такому масштабному рівні – це також дуже мотивує, стимулює та надихає.

Як стати студентом Першого Інноваційного Приватного Львівського Ліцей ПІПЛ:

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!