(Не)пересічні львів’яни. Та, що малює медіакомікси

6910 0
Учасників цьогорічного Львівського медіа форуму підкорили кумедні наклейки «Я медіакотик». Авторка ілюстрації – Оксана Васьків-Кукул. Вона професійний графічний дизайнер, поетеса та авторка медіакоміксів, які уже стали популярними у соцмережах. Одразу після медіа форуму художниця розповіла про останні роботи та майбутні проекти.

Оксана закінчила магістратуру з графічного  дизайну у Національному університеті «Львівська політехніка».  Довгий час викладала у своєму виші, але згодом вирішила займатись власною справою. Проте медіакоміксами захопилась нещодавно.

 

«Усе почалося позаминулої зими. Мене надихнуло «Громадське», яке я тоді постійно дивилася. Перший комікс був про те, як журналісти в ефірі намагались комусь зателефонувати, але не могли знайти номер», – розповідає карикатуристка.

З часом ілюстрації Оксани стали популярними у Фейсбуку та Твіттері. Вона створила спеціальний блог «Медіакомікс», щоб її роботи було простіше знайти та поширити. За допомогою соцмереж зав’язалися знайомства, так і почалася співпраця з «Громадським».

 «Поки я фрілансер. Виконую різні замовлення. Понад п’ять років займалася дизайном Фестивалю сучасної драматургії "Драма.UA" та інших проектів Мистецької майстерні "Драбина". Часто малюю афіші для культурних подій Львова, тісно співпрацюю як дизайнер із Форумом видавців», – розповідає Оксана Васьків-Кукул.

Художниця почала малювати ще в школі. Каже, що батьки підтримали її бажання стати графіком і не заперечувати стосовно вибору професії.

«Я займалась версткою журналів, графічним дизайном, довгий час викладала, навіть працювала арт-менеджером. Але у мене зажди було відчуття, що роблю щось не так, що чогось мені не вистачає. «Медіакомікс» дозволяє повернутися до дитинства, коли я малювала картинки своїм однокласникам. До речі, це безкоштовна платформа. Якщо якесь видання хоче використати мої малюнки – будь ласка. Я лише прошу, щоб вказували покликання на автора чи сторінку у мережі», – розповідає ілюстратор.

Здебільшого Оксана Васьків сканує свої малюнки та завантажує у мережу. Проте, якщо поблизу немає сканера, вона працює з блокнотом у польових умовах та фотографує комікси на телефон.

«Я можу зробити чистий готовий до друку макет, але це не цікаво.Малюнок виглядатиме занадто стерильним. Тому я створюю комікси у блокноті та розмальовую їх фломастерами, бо ідеї для них виникають зі спонтанних діалогів чи конфліктів. Вони можуть бути нерівномірно зафарбовані, з жовтим чи сірим тлом, але вони живі», – додає карикатуристка.

Ідеї коміксів вникають спонтанно. Часто Оксана випадково підслуховує чиїсь діалоги і  змальовує їх. Подекуди виникають ідеї зобразити суспільні теми чи конфлікти у Фейсбуку.  

«Люди намагаються вгадувати, кого зображено на малюнках, але зазвичай усі персонажі умовні. Вони характеризують не когось конкретного, а спільноту, або певну тенденцію. В інтернеті дуже багато ненависті, люди рідко розуміють іронію та жарти, тому починаються «срачі». Усі ці «жаби та гадюки» потрібно згладжувати. Цим я і займаюсь, до того ж на таку іронію є запит», – зауважує художниця.

Поки ще ніхто не ображався на комікси Оксани, навіть якщо впізнавав себе у них. Дизайнерка пояснює це тим, що старається не зображувати нічого агресивного. «Знаєте, у наших карикатуристів є одна біда. Вони намагаються примітизувати чи спошлити тему. Через це мені більше подобається польська школа карикатури, зокрема автор Янек Коза. Він мінімаліст, але у його роботах стільки змісту, що там можна прочитати більше, ніж у самій статті», – додає ілюстратор.

Цієї весни Оксана Васьків-Кукул повернулась із США. Там вона співпрацювала із журналом «Ukrainian Chicago». Каже, що робота під конкретне замовлення специфічна - у ній є виклик. Інколи важче знайти образ під текст, аніж придумати абсолютно новий.

«Робота карикатуриста дуже оперативна. Іноді треба за короткий час намалювати ілюстрацію, бо є пустий розворот або місце на шпальті. Це хороший досвід. Медіакомікси також малюються доволі оперативно - на одну картинку від задуму до реалізації рідко коли я витрачаю більше ніж півгодини», – ділиться художниця.

До речі, для Львівського медіа форуму Оксана готує цілий проект – «Медіа форум – репортаж». «Деякі ситуації буквально змальовані, інші – асоціативно, щоб підкреслити іронію. Спочатку я накидую форму олівцем, а потім розмальовую. Уже так набила руку, що практично не доводиться переробляти. Як не як, але два блокноти змалювала», – підсумовує карикатуристка.

Оксана має ідеї наступних проектів. Каже, що хоче зробити щось для рідного Львова, бо у нашому місті так багато цікавих ініціатив, що їх не можна оминути увагою. На своєму блозі «Mediacomics» вона вже запустила проект "Lviv manual" сатиричний путівник містом та інструкція з перебування у Львові.

 Ярослав Назар, фото Олександра Чернова

(Не)пересічні львів'яни

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!