Коригувальнику удару по полігону біля Львова продовжили запобіжний захід до середини січня

849 0
17 листопада суддя розглянув клопотання про відвід прокурора та продовження тримання під вартою і оголосив про перерву до грудня цього року.
Фото: Суспільне

Фото: Суспільне

71-річного колишнього КГБіста Олександра Косторного за обвинуваченням у коригуванні російських ракетних ударів по Яворівському полігону залишили під вартою без можливості внесення застави, запобіжний захід продовжили до 15 січня 2023 року. 17 листопада суддя розглянув клопотання про відвід прокурора та продовження тримання під вартою і оголосив про перерву до грудня цього року. Про це повідомляє «Судовий репортер».

Адвокат обвинуваченого Ярослав Гандзюлевич намагався відвести прокурора Андрія Никеруя. На його думку, під час досудового розслідування прокурор порушив право обвинуваченого на захист, оскільки несвоєчасно надав відповідь на адвокатський запит щодо поїздки на Яворівський полігон, де захисник хотів подивитися місця ракетних ударів. Але суддя у відводі відмовив.

Читайте також: СБУ викрила чоловіка, який коригував вогонь по Яворівському полігону

При вирішенні питання запобіжного заходу прокурор зазначив можливі ризики, які передбачають виключне тримання під вартою.

«Хочу наголосити на тому, що особливо тяжкий злочин в якому обвинувачується Косторний, та особлива зухвалість, яка була встановлена в його діях… Останній, хочу наголосити, може продовжити свою протиправну діяльність на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України. Маючи зв’язки, а також знайомих з числа громадян рф, осіб з числа відповідних розвідувальних органів росії  зможе покинути своє місце проживання і таким чином ухилитися від суду»,  сказав прокурор Никеруй.

Захисник заперечив щодо клопотання, вказавши про необхідність домашнього арешту через стан здоров’я та вік Косторного.

«Ми розуміємо, що Косторний є людиною похилого віку, якому вже понад 70 років, то чому йому не можна обрати домашній арешт із застосування засобів електронного контролю. Це було би і гуманно, і повністю забезпечувало відповідну процесуальну поведінку»,  заявив адвокат.

Читайте також: На Львівщині затримали чоловіка, який намагався здати ворогу позиції блокпостів ЗСУ

Нагадаємо, що 13 березня окупанти здійснили авіаудар по Міжнародному центру миротворчості та безпеки. Загалом окупанти випустили понад 30 ракет, спрацювала українська система протиповітряної оборони. Частину ракет збили в повітрі. Від обстрілів Яворівського полігону 61 людина загинула і ще 160 були поранені. Детальніше про це читайте тут.

За версією обвинувачення, на початку березня у месенджері Telegram Косторний надіслав двом представникам рф карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки (відомий як Яворівський полігон  ред.) з нібито із позначеними місцями для ракетних ударів. Косторний своєї вини не визнає, каже, що надсилав не карту, а відкриту схему риболовно-мисливських угідь для свого друга,  щоб показати, де збирає гриби.

Оскільки чоловік вів листування на початку березня, тобто до внесення змін до статті 111 Кримінального кодексу, то йому інкримінують звичайну державну зраду (ч. 1 ст. 111 ККУ), а не такі дії в умовах воєнного стану. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!