Львів’ян закликають подавати заявки на реставрацію історичних брам і дверей

5072 0
Програма передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці.
Фото: ЛКП Археологічно-архітектурна служба м.Львова

Фото: ЛКП Археологічно-архітектурна служба м.Львова

Міськрада Львова оголосила про продовження програми співфінансування реставрації історичних дверей і брам на 2019-2020 роки та закликає містян подавати заявки на участь. Про це в коментарі Tvoemisto.tv розповіла керівниця ЛКП «Археологічно-архітектурна служба» Тетяна Балукова.

Зголоситись до участі в програмі можна до 29 березня за адресою: вул. Валова, 20, ЛКП «Археологічно-архітектурна служба».

Читайте також: У Львові відреставрували вже 11 історичних брам. Фото до і після

За словами Тетяни Балукової, станом на сьогодні надійшло вже 90 заявок про реставрацію історичних брам та дверей від мешканців. Частково з їхнім переліком можна ознайомитись на сайті ЛМР. Заявки після закриття набору опрацьовуватимуть почергово протягом двох років. Ще 10 брам залишились з минулого року – над ними працюють.

Загалом у 2018 році мали відреставрувати 50 брам. Вдалось відреставрувати вхідні двері будинку на пл. Старий Ринок, 2, дерев’яні брами в будинках на вул. Залізнична, 4, вул. Павлова, 11, вул. Котляревського, 15, вул. Лисенка, 3 (дві брами), на вул. Кониського, 5, вул. Архітекторська, 3 (три брами), вул. Чупринки, 46, вул. Дорошенка, 22, Січових Стрільців, 21 і вул. Козланюка, 8, пл. Ринок, 14, вул. Смольського, 3 а також металеві брами на вул. Головацького, 22 та вул. Котляревського, 45 і вул. Лисенка, 33. Щодо інших, то, за словами Тетяни Балукової, є кілька причин затримки робіт.

«Від частини брам відмовились самі мешканці, бо не змогли зібрати достатньо коштів. Ґрунтовна реставрація коштує близько 50 тис. грн, з них частка мешканців – орієнтовно 15 тис. грн. Також деякі брами не встигли відреставрувати, бо почали робити це в квітні і лише з п’ятьма майстрами. Після завершення програми з GIZ багато майстрів виїхали за кордон. Майстри, з якими ми працювали, не встигали, бо мали ще приватні замовлення», – пояснює чиновниця.

Читайте також: Зберегти не можна штрафувати. Як Львів охороняє історичне середовище

Вона додає, що деякі мешканці, які відмовились від реставрації торік, попросили знову включити їх в перелік і спробують зібрати кошти цьогоріч.

Нагадаємо, впродовж 2009-2017 р. у Львові діяв проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» (GIZ). У межах цього проекту у співфінансуванні німецького товариства та мешканців відреставрували 148 історичних брам. 70% вартості робіт фінансувало німецьке товариство, а 30% — мешканці.

1 лютого 2018 року виконком ЛМР продовжив дію програми. Згодом у німецькому товаристві GIZ заявили про повернення у Львів із новим проектом.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!