Українці почали приймати антибіотики у 3,5 рази частіше, ніж до Covid-19, – Уляна Супрун

2107 0
Причина у тому, що при Covid-19 лікарі часто виписують антибіотики для «перестраховки» та тому, що їх можна придбати в аптеці без рецепта.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, українці почали приймати антибіотики у 3,5 рази частіше. А все через те, що лікарі стали частіше виписувати антибіотики пацієнтам з легким перебігом Covid-19 без нагальної потреби для «перестраховки». Про це на своїй сторінці у Фейсбук пише Уляна Супрун. 

Читайте також: Троянський кінь для супербактерії. Як у Львові розробляють новітній антибіотик

За її словами, призначають собі антибіотики й самі пацієнти, коли мають Covid-19, «про всяк випадок». Ситуацію погіршує те, що антибіотики можна придбати в будь-якій аптеці без рецепта лікаря.

Загалом пацієнтам складно повірити, що специфічного лікування Covid-19 не існує. Це працює на додачу до усталеного уявлення, що «якщо я хворію, то маю пити пігулки». І байдуже, що вони не мають ефективності чи можуть спричинити побічні дії чи небезпечні ускладнення. Це яскравий приклад когнітивного упередження, яке називається «commission bias» – коли люди впевнені, що краще робити що-небудь, ніж не робити нічого. Саме тому у разі хвороби «зробити КТ» чи «пропити антибіотик» здається більш рішучою дією, ніж просто залишатися вдома, пити багато рідини та відпочивати, пояснює Супрун.

Читайте також: «Важких» хворих на Covid-19 побільшало через безконтрольний прийом антибіотиків, – лікар

За словами ексміністерки, це когнітивне упередження притаманне також і медикам.

«Зараз лікарі частіше стикаються з вибором прописати чи не прописати лікування. І, як бачимо зі збільшення кількості вживання антибіотиків, схильні обирати першу опцію. У ситуації з Covid-19 лікарям складно усвідомити, що умовна бездіяльність (наприклад, не виписати ліки), значно краще і безпечніше для пацієнта, ніж швидка дія (виписати ліки, аби було хоч якесь лікування). Це призводить до непотрібних призначень ліків чи процедур, які зараз масово відбуваються не лише в Україні, а й у всьому світі», – йдеться у повідомленні.

Як вихід, на думку Уляни Супрун, потрібно дуже зважено та стримано підходити до призначення лікування.

Читайте також: Нам бракує мишей. Як у Львові розробляють вакцину від коронавірусу

«Зараз говорять про підхід «sensible medicinе». Він пропонує ретельний та уважний погляд на доступні варіанти лікування та їхню ефективність, зокрема включає обов’язковий суворий аналіз наукових даних. Це не означає, що лікуючи важкохворого пацієнта, взагалі нічого робити не потрібно. Робити потрібно, але з усвідомленням того, які це може мати наслідки, та обирати той варіант лікування, який має найвищу наукову обґрунтованість, доцільність використання, а головне – не принесе шкоди пацієнту», – каже Уляна Супрун.

Нагадаємо, що директор Центру легеневого здоров’я Любомир Рак у коментарі Tvoemisto.tv повідомив, що «важких» хворих на Covid-19 побільшало через безконтрольний прийом антибіотиків.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!