Уряд схвалив санкції проти патріарха кіріла та ще сімох представників рпц

887 0
Персональні санкції пропонують вести на 10 років.
Фото: delo.ua

Фото: delo.ua

Кабінет міністрів України схвалив пропозиції про введення персональних санкцій проти патріарха рпц Кіріла та ще 7 представників російської православної церкви. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Читайте також: У Львові заборонили діяльність московського патріархату та «секти догнала»

«Російська православна церква підтримує війну росії проти українського народу й щодня благословляє воєнні злочини проти українців. Всі, хто має відношення до цього, мають нести відповідальність. Діяльність цих церковних чиновників з рф суперечить християнським цінностям. Злочинці не мають ховатися за рясами», – написав очільник Мінкульту.

Санкції запроваджуються на 10 років, крім кіріла, їх також пропонують ввести проти керівника відділу зовнішніх церковних зв’язків мп рпц митрополита Волоколамського Іларіона (Алфєєва Грігорія Валєрієвіча); заступника керівника відділу зовнішніх церковних зв’язків МП РПЦ протоієрея Нікалая Балашова (Балашова Нікалая Владіміравіча); митрополита Псковського і Порховського російської православної церкви Тіхона (Шевкунова Гєоргія Александравіча); архієпископа Сиктивкарського і Комі-Зирянського російської православної церкви Пітіріма (Валачкова Павла Павлавіча); протоієрея російської православної церкви Владімірова Артємія Владіміравіча; митрофорного протоієрея російської православної церкви Ткачова Андрєя Юрьєвіча; російського православного богослова Осіпова Алєксєя Ілліча.

Зі слів Ткаченка, санкції передбачають блокування активів, припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень Україною, призупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань, заборона на участь у приватизації та оренді держмайна, припинення культурних обмінів та співробітництва, анулювання офіційних візитів тощо.

Міністр зауважив, що за процедурою санкційний список ще має розглянути РНБО та президент. Після того також Україна зможе звернутися до міжнародних спільнот, аби ввести такі ж санкції в інших країнах.

Читайте також: На Львівщині зареєстровано 45 громад московського патріархату. Де найбільше

Нагадаємо, в кінці травня Верховна Рада звернулася до РНБО із проханням ввести персональні санкції проти верхівки російської православної церкви за підтримку війни в Україні. За це звернення проголосували 292 нардепів, зокрема і деякі представники колишньої ОПЗЖ. 

Православна церква України просить Вселенського патріарха позбавити престолу главу російської православної церкви кіріла, який благословив російське вторгнення в Україну.

Додамо, що раніше Митрополит Львівський і Галицький упц (мп) Філарет опублікував на своїй сторінці у Фейсбуку відкрите звернення до голови Львівської військової адміністрації Максима Козицького, керівників поліції та СБУ Львівщини, в якому йдеться, що в деяких районах області порушують права віруючих, священнослужителів та релігійних громад Львівської єпархії упц. Очільник Львівщини ж закликав правоохоронні органи перевірити такі факти та зазначив, що українці мають повне право ставити питання щодо існування в Україні релігійних парафій, керівний центр яких є на території країни-агресора.

27 травня Собор упц мп оголосив про свою незалежність від російської церкви та висловив незгоду з позицією патріарха Кирила щодо війни в Україні. Відтак, упц вже де-юре позбавилася додатку мп. Проте новий (змінений) Статут поки що не був опублікований. Чимало експертів-релігієзнавців неоднозначно поставилися до події. Дехто називає це своєрідною грою, щоб уникнути відповідальності. Tvoemisto.tv розпитало митрополита Львівського і Галицького Філарета (Кучерова) про те, чи вдалося їм розірвати стосунки з москвою та кірілом і що зараз відбувається з їхніми парафіям на Львівщині. 

На Львівщині вже заборонили діяльність упц мп в Городку, Стрию, Бориславі,Червонограді та Раві-Руській. Деякі громади самостійно перейшли до помісної Православної Церкви. Детальніше про те, як працює і на що впливає Російська православна церква в Україні, зокрема у Львові, Tvoemisto.tv аналізувало раніше, детальніше тут

Разом з тим, релігійні організації в Україні, зокрема упц мп, відповідно до чинного законодавства, можуть бути ліквідовані або реорганізовані тільки з власної ініціативи парафії або за рішенням суду, якщо їхню діяльність Служба безпеки України визнала протиправною. Як пояснював у коментарі Tvoemisto.tv начальник відділу релігій та національностей департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Василь Дорош, заборонити діяльність на території України може тільки Верховна Рада. Згідно з чинним законодавством, релігійні організації відокремлені від держави. Обласна адміністрація чи місцеві органи самоврядування не можуть втручатися у їхню діяльність, якщо вона не порушує норми закону.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!