Як Львову не втратити своє обличчя та що аналітики США кажуть про новий наступ рф. Підсумки доби

1445 0
Нині 4 лютого та 346 доба героїчного протистояння російській агресії.
фото: SkyscraperCity

фото: SkyscraperCity

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки оголошувався двічі. Перший раз о 10:31, відбій о 12:14, другий о 16:36, відбій – о 17:19. Була загроза запуску ракет з білорусі.

Ситуація на фронті: Президент Володимир Зеленський заявив, що виведення українських військ із фронтового Бахмута не буде. «Здавати Бахмут ніхто не буде. Боротимемося, скільки зможемо», – cказав він.

Президент рф володимир путін, ймовірно, знову переоцінив сили російської армії, а тому її великий наступ на сході України передчасно завершиться у сезон весняних дощів і не буде результативним. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) не помітили жодних доказів того, що російські війська відновили достатню бойову міць, щоб розгромити українські сили на сході України і захопити понад 11 300 кв. км неокупованої Донецької області (понад 42% від загальної площі області) до березня, як наказав путін».

За даними Генштабу (станом на 6:00), противник продовжує наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, зазнає великих втрат.

ЗСУ відбили атаки ворога на Греківку, Невське, Кремінну і Діброву Луганської області та Верхньокам’янське, Красну Гору, Парасковіївку, Бахмут і Іванівське – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних та артилерійських військ завдали 10 ударів по районах зосередження окупантів. Також уражено пункт управління, важку вогнеметну систему «Cолнцепьок», збито БпЛА «Орлан-10».

Противник розпочав евакуацію колаборантів із сім’ями у Троїцькому районі Луганської області.

Читайте також: На Львівщині запрошують добровольців до лав «Гвардії наступу». Як доєднатися. В області вісім ЦНАПів вестимуть запис добровольців. У Червонограді, Городку, Кам’янці, Золочеві, Стрию, Дрогобичі, Яворові й Самборі. Там будуть представники кожної з трьох служб. Вони зможуть проконсультувати з приводу механізму і порядку роботи, можливості підписання контракту. Набір буде здійснюватись доти, доки будуть добровольці.

Акцент дня: Як забудовують Львів та чим зможуть пишатись наші онуки. Львовом захоплюються, сюди не проти їхати, але вже зараз варто думати про те, щоб і через кілька століть тут хотілося жити. Tvoemisto.tv організувало дискусію «Сучасна забудова Львова і майбутня історична пам’ять. Як Львову не втратити своє обличчя» за участі президента Асоціації архітектури Франції, головного архітектора Львова, забудовників і депутатів міськради.

Зі слів президента Асоціації архітектури Франції Мартена Дюплантьє, який може оцінити місто зовні як гість, Львів має багато збережених активів і рівнів історії. Тоді як у інших містах України мовитиметься про відбудову, у Львові це буде будова або розбудова.

Дещо непокоїть і засмучує його те, що вплив міста знижується (мовиться про закон №5655, який прийняла Верховна Рада, але ще не підписав президент). Історично Львів, як і інші міста – Барселона, Брюссель чи Амстердам, що розрослися у ХІХ столітті, мали узгоджені правила розвитку, які диктував не тільки ринок. Кожне місто мусить мати свої правила, але в критичний момент важливо, щоби уряд на національному й законодавчому рівнях переглянув їх і надав повноваження.

Ключові події:

1. Головний прокурор Києва з’їздив у новорічну відпустку за кордон. У коментарі журналістам Олен Кіпер підтвердив, що виїжджав за кордон саме у відпустку, пояснивши це «сімейними обставинами», але відмовився назвати країну, де відпочивав.

Він пояснив це міркуваннями безпеки, оскільки «його дружина влітку змінила російське громадянство на українське». Водночас «Схеми» встановили, що на момент публікації офіційні органи РФ обліковують російський паспорт дружини головного прокурора Києва як дійсний.

На цю ж тему: Петиція з вимогою повернути електронне декларування зібрала необхідні голоси. «Відновивши декларування, влада продемонструє свою нетерпимість до проявів корупції під час воєнного стану. Усі, хто на своїх посадах у часи війни дозволяє собі красти державні кошти, а не працювати для перемоги держави, – мають бути виявлені та понести відповідальність. Подані декларації службовців допоможуть у цьому», – йдеться у зверненні;

2. Як розпочнеться другий семестр у львівських вишах та чи забезпечені вони генераторами. На Львівщині продовжують діяти графіки погодинних відключень електроенергії. На випадки відсутності світла університети Львова мають генератори, щоб навіть у час вимкнень продовжувати освітній процес. Проте не усі корпуси вишів зможуть забезпечити теплом випадку відключення електроенергії;

3. Світлофори на складних ділянках доріг у Львові працюватимуть без електроенергії. Загалом, резервним живленням планують забезпечити 20 критичних світлофорних об’єктів, які в умовах регулярних знеструмлень повинні першочергово безперебійно працювати.

Читайте також: Де у Львові можна скористатись безкоштовним інтернетом за відсутності світла. Локації. послуга може бути доступна впродовж 2-4 годин. Повний перелік локацій по Україні можна переглянути на онлайн-мапі за посиланням;

4. Скільки коштує купівля та оренда квартири у Львові. Актуальні ціни. У коментарі Tvoemisto.tv експерт агенства «Галицька нерухомість» Роман Юськів зазначив, що вартість 1 кв. м у новобудові без ремонту нульового циклу становить від 1000 доларів, а з ремонтом – від 1500 доларів. Усе залежить від локації, інфраструктури та житлового комплексу.

Щодо оренди квартир у Львові, то рієлторка Аліса Семенюк у коментарі Tvoemisto.tv каже, що зараз найбільш затребуваними є бюджетні квартири з ремонтом. Їхня ціна коливається від 9 до 15 тис. грн.

Читайте також: За рік виробництво цукру на Львівщині збільшилось майже на 20%. Протягом сезону переробили майже 1,1 млн тонн цукрових буряків з яких зроблено 158,5 тис. тонн цукру. Це на 19,5% більше, ніж показники попереднього сезону;

5.Синоптики у Львові оголосили на нині штормове попередження. На дорогах буде ожеледиця. Водночас у горах Львівської області очікується сніголавинна небезпека.

Читайте також: Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує. Підбірка подій у місті, які варто відвідати.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!