Нова хвиля небезпечного штаму Covid-19 може накрити Львівщину уже за кілька тижнів

7025 0
До початку чергової хвилі Covid-19, яка за прогнозами медиків може розпочатися вже наприкінці літа – початку осені, в Україні загалом і на Львівщині зокрема хочуть встигнути вакцинувати якомога більше людей. Та щоб хвороба не розповсюджувалась, потрібен колективний імунітет. Його вдасться досягти лише за умови щеплення 70% населення. Чи вдасться це зробити, якщо зараз кількість вакцинованих в області становить менше 10%.

Україні не уникнути чергової хвилі коронавірусної хвороби. Такий прогноз ставлять як представники ВООЗ, так і медики Львова. Найімовірніше, чергову хвилю Covid-19 варто очікувати вже наприкінці серпня – початку вересня. При чому, новий спалах коронавірусної хвороби буде більш інтенсивним, аніж попередні, оскільки його заразність вдвічі більша. Якщо врахувати, що на початку осені збільшиться скупченість населення – діти підуть в організовані колективи, дорослі повернуться з відпусток – чергової хвилі не оминути.

Чи буде в нас вирувати лише штам «Дельта», чи інші різновиди коронавірусу, точно не відомо. Кількість вакцинованих проти Covid-19 в Україні не дає підстав сподіватися, що ця нова хвиля пройде легше.

Головне за 1 хв:

  • Колективний імунітет на Львівщині запрацює, якщо вакцинувати більше ніж 1 млн 400 тис мешканців.

  • Вакцинацію від коронавірусу підтримують 52% людей, не підтримують – 35%, а 13% львів’янам було важко відповісти.

  • Людина, яка реєструється через сервіс Helsi.me, може вказати, якою вакциною хоче щепитися і їй запропонують куди і коли підійти. 

  • Ефективність вакцини Moderna складає 94,1%, Pfizer – 96%, а CoronaVac – 77-80%, AstraZeneca (Covishield) – 70%.

  • У Львові і районних центрах тих, хто хоче вакцинуватися достатньо, а по невеликих містечках та селах активність значно менша.

  • Представник ВООЗ в Україні та координатор вакцинації на Львівщині очікують, що до кінця року кількість вакцинованих таки досягне 70%.

  • Розрахунки Тvoemisto.tv вказують, що прогнози чиновників, які відповідають за вакцинацію є надто оптимістичними, а шанси здобути колективний імунітет за рахунок вакцинації до кінця 2021 року – мінімальними.

Пів року (не)вакцинації

Кампанія з вакцинації від Covid-19 в Україні триває вже пів року. За показниками щеплення Україна посідає одне з найнижчих місць серед європейських держав.

Від старту вакцинальної кампанії і станом на 29 липня в Україні зробили 5 376 124 щеплень. Із них одну дозу отримали 3 437 629 людей, а це становить 8,30%, а повністю імунізовані, тобто мають дві дози, – 1 938 495 осіб, а це 4,68%.

У четвірці лідерів з вакцинації опинилась й Львівщина (після м. Києва, Дніпропетровської та Київської областей). Першу дозу у Львівській області вже зробили 203 552 людей, другу – 117 087.

Проте цього вкрай замало, щоб досягти колективного імунітету. Він може виробитись, коли буде щеплено бодай 70% населення. Зважаючи на те, що на Львівщині мешкає приблизно 2 млн населення віком від 18 років і старше (загалом населення Львівщини становить 2 488,4 тисяч), колективного імунітету вдасться досягнути, якщо вакцинувати понад 1 млн 400 тис людей.

За підрахунками представника ВООЗ та львівських епідеміологів, щеплення 10% населення Львівської області можна досягнути до початку осені, а 60-70% – до кінця нового року.

Кількість охочих вакцинуватися зросла

За даними експрес-дослідження Соціологічного Центру «Соціоінформ» щодо ставлення львівֹ’ян до Covid-19, яке провели 27-28 липня у різних районах Львова, вакцинацію від коронавірусу підтримують 52% людей, не підтримують – 35%, а 13% львів’янам було важко відповісти. Водночас більшість, а саме 54% мешканців Львова, вважають, що дотримуватись носіння масок таки потрібно. 33% кажуть, що не потрібно.

«Відповідно до опитування, жінки і старші люди більше дотримуються маскового режиму, ніж молодь і чоловіки. Якщо говорити, чи підтримують львів’яни вакцинацію, то відповіді дуже різняться по віку. Наприклад, чим старша людина, тим більше вона усвідомлює потребу в вакцинації. Але цього не скажеш про пенсіонерів – більшість з них мають не визначену позицію. Тобто, ніби й не проти, але досі вагаються», – коментує Тvoemisto.tv директорка Соціологічного Центру «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

Зокрема, за її словами, з числа тих, кому 18-29 років, вакцинацію підтримують лише 36% львів’ян. Вищий показник у 30-річних (52%), але найбільше тих, кому 50 років і більше. Таких 73%.

Це дослідження проводили упродовж 27-28 липня 2021 року. Опитали 400 осіб, віком від 18 років, методом «віч-на-віч». Вибірка багатощаблева, ймовірнісна, з квотним відбором за районом проживання, віком та статтю. Теоретична похибка репрезентативності вибірки з довірчою ймовірністю 0,954 (без врахування дизайн-ефекту) перевищує 4,5%.

За даними опитування Центру соціального моніторингу, здійсненого наприкінці червня – початку липня, 1 або 2 рази вакцинувалися 10% респондентів. Записалися на щеплення менше 10%, планують вакцинуватись 20,5%, а ось 28,3% вирішили цього не робити. Це означає, що частка українців, які не хочуть робити щеплення, поступово зменшується.

За даними опитування, проведеного Центром Разумкова наприкінці травня, їхня кількість була 51,5% у березні та 43% у травні. Водночас зростає частка українців, готових вакцинуватися проти Covid-19 (38,4% у березні до 48,2% у травні). Чим старші респонденти, тим частіше вони не хочуть робити щеплення. Таку саму тенденцію показують дослідження Українського інституту майбутнього за чотири останні місяці.

Що у нас із вакцинацією

Вакцинація проти коронавірусу в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Відразу наступного дня щеплення почали проводити й на Львівщині. Першочергово почали вакцинувати працівників мобільних бригад з імунізації та медиків, які працюють у лікарнях із хворими на Covid-19.

За словами представника ВООЗ і Глави Національного бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхта, в Україні вакцинація почалася на 2 місяці пізніше, ніж в ЄС. Та оскільки Україна знаходяться близько до європейських країн, усі це дуже відчули.

Нині в Україні (починаючи з 21 липня) триває вже 5 етап вакцинації. Упродовж нього щеплення можуть отримати всі охочі віком від 18 років. Загалом в Україні відкрито вже майже 2 900 місць, де можна зробити щеплення проти коронавірусу.

Водночас, у Польщі працюють 7 740 стаціонарних пунктів щеплень трьох типів – масові, популяційні та аптечні. Крім того, 163 лікарі можуть робити щеплення поза пунктами щеплень, зокрема вдома у пацієнта.

Як зазначив координатор із вакцинації у Львівській області Олег Когут, якщо на початку березня на Львівщині працювали лише 48 пунктів щеплення, то зараз їх вже 171. Крім цього, діє 18 центрів вакцинації.

«Вони всі працюють, але не всі щодня. Таких приблизно 20%. Наприклад, у селах пункти працюють лише в окремі дні і за власним графіком. Найближчим часом плануємо відкривати нові центри щеплень. Все буде залежати від обсягів роботи та кількості вакцини, яка надходитиме», – каже він.

Як переконує координатор, у планах – відкрити центри щеплень у кожному районному центрі та містах Львівської області. Цілком ймовірно, що вже за місяць центрів буде не менше 25-ти.

За словами керівника департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ореста Чемериса, якщо у Львові і районних центрах тих, хто хоче вакцинуватися достатньо, то по невеликих містечках та селах активність значно менша.

«Зараз напрацьовуємо алгоритм, щоб бригади виїжджали по віддалених територіях, розміщувались в народних домах, амбулаторіях і проводили щеплення», – каже чиновник.

Медичного персоналу, який залучений до процесу вакцинації, за словами Ореста Чемериса, вистачає.

«Ключова домінуюча ланка – це первинна медична допомога (сімейні лікарі, дільничні терапевти і педіатри). По деяких районах залучаємо медичний персонал вторинного рівня (медики лікарень). Медичного персоналу вистачає, хоча в них велике навантаження. Щодо планування самої вакцинальної компанії, то має бути чітке розуміння керівника, аби розпланували роботу і в будні, і на вихідних», – додає він.

Станом на зараз найбільше на Львівщині першою дозою щепили вакциною AstraZeneca (63 423 людей, що становить 29,4%), Pfizer-BioNTech (56 820 людей, а це 26,4%), Sinovac (CoronaVac) (72 612, а це 33,7%), Moderna (22 714, що становить 10,5%).

Другою дозою найбільше щепили вакциною AstraZeneca (49 887, що становить 40,1%), Pfizer-BioNTech (31 255 людей, а це 25,1%), Sinovac (CoronaVac) (43 150, а це 34,7%), Moderna (11, що становить 0,0%).

Вакцин в Україні є достатньо. У відповідь на запит від Тvoemisto.tv у МОЗ повідомили, що станом на кінець минулого тижня, 23 липня, Україна вже отримала 9 438 656 доз вакцини проти Covid-19 через механізм державних закупівель, в межах глобальної ініціативи COVAX та гуманітарної допомоги. Із них: вакцини CoronaVac/SinoVac BioTech – 3 413 316 доз, AstraZeneca (Covishield, SKBio) – 1 673 600 доз, Comirnaty/Pfizer-BioNTech – 2 351 700 доз, SpikeVax (Moderna) – 2 000 040 доз.

З дня на день, до кінця липня, очікується надходження ще близько 4 млн доз вакцин, а саме: 3,5 млн доз СoronaVac (SinoVac-BioTech) та близько півмільйона доз Comirnaty/Pfizer-BioNTech, закуплених за державний кошт. Загалом, до кінця 2021 р. до України надійде 47 млн доз вакцин від Covid-19. З них 8 млн доз в межах глобальної ініціативи COVAX, решта (39 млн доз) – за державний кошт.

Як заявив 28 липня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду, 47 млн доз вакцини проти коронавірусу від різних виробників має вистачити для повної вакцинації більшості дорослого населення України вже у 2021 році.

На Львівщині, як наголосив Олег Когут, вакцин також достатньо.

«Найбільше на Львівщині маємо вакцини CoronaVac – орієнтовно 50 тисяч доз. Проте, й інших нам вистачає. Вже також отримали (станом на 29 липня, – ред.) черговий транш вакцини Pfizer, а саме 22 230 доз. Яка ще надійде сказати важко, це уже залежить не від нас», – каже він.

На запитання чи дозволено львів’янам вакцинуватися різними дозами – наприклад першу дозу вколоти однією вакциною, а другу – іншою, координатор з вакцинації зазначив, що в нас такого не практикується.

Змішувати вакцини від коронавірусу в Україні можна буде орієнтовно із серпня. Але це відбуватиметься не за вибором пацієнта, а виключно за рішенням лікаря, який відправляє на вакцинацію. За словами головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, змішування вакцин дозволяється лише в кількох випадках. Наприклад, комбінувати можна або мРНК-вакцини – тобто перше щеплення Moderna, друге – Pfizer або навпаки. Або перша доза AstraZeneca, а друга – мРНК-вакциною (Moderna або Pfizer). Змішування інших типів вакцин зараз не передбачено, тобто не можна вколоти Moderna або Pfizer після китайського інактивованого препарату CoronaVac.

За даними Оксфордського університету, якщо вводити спочатку дозу AstraZeneca, а потім Pfizer, в організмі утворюється більше антитіл, ніж якщо повністю вакцинувати людину AstraZeneca.

Чим вакцинуються і хочуть вакцинуватися

З появою на Львівщині вакцин Pfizer і Moderna, більшість львів’ян, за словами Ореста Чемериса, хочуть вакцинуватися саме цими вакцинами. Проте останнім часом зростає популярність й AstraZeneca та CoronaVac.

«Людина, яка реєструється через сервіс Helsi.me, може вказати, якою вакциною хоче щепитися і їй запропонують, куди і коли підійти. Те саме із «живою» чергою. Людина може сама обирати, якою вакциною провакцинуватися. Як щеплення, так і вибір вакцини є добровільними. Різниця у тому, що зареєструвавшись у сервісі, не доведеться стояти у довгій черзі», – говорить він.

За його словами, в середньому за день на Львівщині вакцинують 7-8 тисяч людей. Цього зараз не достатньо. В ідеалі потрібно щепити не менше 12 тисяч людей в день. Оскільки є вибір між чотирма вакцинами, людей, які готові вакцинуватися, приходитиме щоразу більше.

Ефективність вакцини Moderna становить 94,1%, Pfizer – 96%, а CoronaVac – 77-80%, AstraZeneca (Covishield) – 70%.

Керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко-Тімко каже, що двічі вакциновані люди на 80% захищені від важкого перебігу Covid-19, викликаного штамом «Дельта».

«Якщо говоримо про дві дози вакцини Pfizer, яка ефективна на 95-96%, то при варіанті штаму «Дельта» може бути дещо нижчою – до 88%. Але це також багато. Люди, навіть якщо захворіють, залишаться живими і в них не буде важкого перебігу», – каже епідеміологиня.

За даними Національної служби охорони здоров’я Великої Британії, незалежно від типу вакцини, ефективність від штаму «Дельта» після введення двох доз становить 80,8%. Після однієї дози вона становить лише 33,2%. Дослідження PHE також свідчить: вакцини, вироблені Pfizer Inc і AstraZeneca, ефективні проти важких станів у разі інфікування «Дельтою» на понад 90%.

Коли досягнемо колективного імунітету

Вважається, що колективний імунітет можна набути тоді, коли провакцинують 70% населення. Такий експеримент уже вдалося здійснити у курортному містечку Моршин, що неподалік Львова. Наразі він виявився ефективним.

«У Моршині вже провакцинували 71% населення, тобто по факту, у них створений популяційний колективний імунітет. Зараз захворюваність там не реєструється, хоча цифри досить низькі по цілій області», – каже Олег Когут.

Він переконаний: чим більше люди будуть йти на вакцинацію, чим більше буде пунктів, центрів і самої вакцини, тим швидше вдасться досягти результату.

«Наразі кількість щеплених від Covid-19 у нас не велика – трохи більше 320 тисяч людей. Щоб виробився колективний імунітет, потрібно вакцинувати щонайменше 70% населення Львівщини, тобто щепити близько 1 млн 400 тис осіб. Будемо нарощувати темпи і зараз маємо оптимістичну надію, що до осені провакцинуємо 10% населення, а до нового року досягнемо колективного імунітету», – каже Олег Когут.

До речі, за його словами, у колективний імунітет не входять перехворілі.

«Для специфічного набутого імунітету важлива вакцинація. Створити колективний популяційний імунітет можна лише по обсягах вакцинації населення», – додав співрозмовник.

Водночас Ярно Хабіхт зазначив, що оскільки вакцин на Львівщині зараз є достатньо, швидкість досягнення колективного імунітету залежатиме від самих людей та від того, чи підуть вони вакцинуватися.

«В Україні є великі очікування, що до кінця року кількість вакцинованих таки досягне 70%. Зараз потрібно якось достукатися до людей, особливо старшого віку – якоїсь їх заохочувати, можливо доставляти до пунктів вакцинації», – каже Ярно Хабіхт.

Наталія Іванченко-Тімко також упевнена, що набути колективний імунітет до кінця року цілком реально.

«Якщо вести просвітницьку роботу, лікарям постійно наголошувати на вакцинації, запрошувати у центри та пункти, ходити мало не від хати до хати, вакцинувати колективи, – тоді це реально. Вже зараз бачимо позитивну динаміку – на вакцинацію почали приходити ті, хто раніше відмовлявся щепитися», – каже Наталія Іванченко-Тімко.

Tvoemisto.tv провело невелике дослідження, щоб з’ясувати, чи є зв’язок між доступністю окремих вакцин та рівнем вакцинації населення (за даними з дашборду РНБО). Ми виявили (станом на 29 липня), що між рівнем вакцинації (у розрізі областей) та часткою мРНК-вакцин (вироблених компаніями Pfizer-BioNTech та Moderna)  у щеплених першою дозою в областях є значущий прямий зв’язок. Іншими словами, що доступнішими є ці вакцини, то вищим є рівень вакцинації (з урахуванням кількості населення в області). У випадку з вакциною CoronaVac значущого зв'язку не знайшли, а от у випадку з вакциною, розробленою компанією AstraZeneca, значуший зв’язок був сильним і оберненим. Можна припустити, що створена цій вакцині негативна репутація знеохочувала громадян до вакцинації. Таким чином, високих темпів вакцинації в Україні можна досягти поки що за використання вакцин від компаній Pfizer-BioNTech та Moderna.

Ймовірно, саме те, що частка мРНК-вакцин серед щеплених першою дозою на Львівщині (36,9%) є однією з найнижчих в Україні, і пояснює те, чому Львівська область вже не є лідером за кількістю щеплень першою дозою на 10 тис. мешканців, і перебуває за цим показником лише на 10-му місці.

Tvoemisto.tv також зробило власні короткострокові прогнози рівня вакцинації на Львівщині – за умови, що кількість населення в області становить приблизно 2 млн 497 тис. осіб. Станом на 29 липня в області першою дозою були вакциновані 8,6% населення. Згідно з нашими прогнозами, станом на 1 вересня в області будуть вакциновані першими дозами 12,8%-13,2% мешканців. До 1 листопада, можливо, першими дозами будуть вакциновані 22,5%-24,1% мешканців.

В основі прогнозів лежить припущення, що кількість вакцинацій щодня/щотижня зростатиме за лінійним трендом, але вона може і впертись у стелю, стабілізуватись на певному рівні через наявну інфраструктуру і персонал, які не зможуть нарощувати кількість щеплень.

Що більше, з досвіду наших більш розвинених країн-сусідів (наприклад, Польщі) відомо, що кількість щоденних/щотижневих щеплень може зростати за лінійним трендом до досягнення піку, а потім так само за лінійним трендом знижуватись. У Польщі кількість щоденних/щотижневих щеплень почала знижуватись у червні (вакцинацію розпочали наприкінці грудня 2020 р.), а частка вакцинованих обома дозами досягла 29 липня лише 45,75% населення, тобто колективного імунітету від Covid-19 Польща ще не має.

З огляду на досвід сусідів, в Україні за умови достатньої кількості доз вакцин кількість щоденних/щотижневих вакцинацій, ймовірно, зростатиме до певного піку, а згодом буде знижуватись через вичерпання кількості громадян, що готові вакцинуватися добровільно. Це відкладатиме у часі досягнення колективного імунітету і робить прогнозування дуже непевним. Зокрема, зважаючи і на це ми вважаємо, що прогнози про досягнення колективного імунітету до кінця 2021 року є не реалістичними.

Доступні вакцини від COVID-19:

·       AstraZeneca (Covishield) індійського, корейського та італійського виробництва – це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британськошведською компанією, схвалена ВООЗ. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 12 тижнів. В Україні щеплення цією вакциною розпочалося 24 лютого 2021 р., 19 травня почалося щеплення 2-ю дозою. Результати клінічних випробувань, які поводили у США, Японії, Росії, Південній Африці, Кенії та країнах Південної Америки показали, що ефективність вакцини залежить від дозування. Першій групі людей вводили дві повні дози з проміжком у місяць. Другу групу людей вакцинували половиною дози, а через місяць – повною. Ефективність вакцини виявилася 62% серед добровольців, яким вводили дві повні дози, у людей, яких спочатку вакцинували половиною дози, а потім через місяць повною – ефективність зросла до 90%. Отримавши такі результати, розробники прийшли до висновку, що ефективність вакцини становить 70%. А згідно з дослідженням, опублікованому в New England Journal of Medicine, дві дози вакцини Astra Zeneca захищають від штаму «Дельта» на 67%.

·       CoronaVac/Sinovac Biotech – інактивована вакцина, розроблена китайською фармацевтичною фірмою, схвалена ВООЗ. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. В Україні щеплення цією вакциною розпочалося 14 квітня, 2021 р., щеплення 2-ю дозою почалося в перших числах травня. Ефективність вакцини становить в межах 80%.

·       Comirnaty/Pfizer-BioNTech – мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією та американським фармконцерном. Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. В Україні щеплення цією вакциною розпочалося 18 квітня 2021 р., другою дозою – на початку травня. Ефективність вакцини становить 96% після двох щеплень. Однак під час дослідження розробники помітили, що ефективність вакцини знижується до 84% за шість місяців після введення пацієнтам другої дози препарату. Ефективність вакцини Pfizer від нового штаму «Дельта» після повного курсу імунізації із двох доз препарату становить 88,0%.

·       Moderna (Spikevax) – мРНК-вакцина, розроблена фармацевтичною компанією Moderna спільно з Центром досліджень вакцин при Національному інституті алергії та інфекційних хвороб (NIAID), США, схвалена ВООЗ. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. В Україні щеплення цією вакциною розпочалося 20 липня 2021 р. Ефективність вакцини складає 94,1%. За останнім дослідженням канадських вчених, ефективність Moderna проти штаму «Дельта складає 72%.

Вакцини від COVID-19 Україна отримує трьома шляхами:

·       через прямі закупівлі у компаній виробників коштом державного бюджету.

·       через глобальну ініціативу з рівномірного розподілу вакцин COVAX.

·       як гуманітарну допомогу.

Чи треба вакцинуватись проти COVID-19, якщо вже перехворів?

За даними МОЗ, якщо людина перехворіла на Covid-19 в безсимптомній, легкій чи важкій формі, організм вже познайомився з коронавірусом SARS-CoV-2 та виробив до нього імунітет. Імунітет, вироблений в такий спосіб, називається набутим природним.

Але такий імунітет після перенесеного Covid-19 не гарантує того, що людина не захворіє знову на цю інфекцію. І важкість нового захворювання не залежить від того, як ви хворіли на Covid-19 раніше.

Натомість імунітет, який розвивається після вакцинації, надасть надійніший захист від коронавірусної хвороби. Вакциновані люди дуже рідко хворіють на коронавірус. А якщо таке трапляється, то переносять хворобу набагато легше і з меншою кількістю ускладнень. Це відбувається тому, що вакцини краще стимулюють утворення антитіл та Т-клітин, які знешкоджують вірус.

Тож навіть, якщо люди перехворіли на Covid-19, варто пройти вакцинацію та забезпечити кращий імунітет. Після перенесеної хвороби вакцинація може бути відкладена на період до 6 місяців, протягом яких рідко повідомляється про повторні випадки коронавірусу. За наявності достатньої кількості вакцин можна вакцинуватися раніше – вже через 4 тижні після перших симптомів хвороби. Робити тест на антитіла до Covid-19 перед щепленням не потрібно.

Чим особливий штам «Дельта» і яку несе небезпеку

На Львівщині підтвердили перші три випадки захворювання на коронавірус, викликані небезпечним штамом «Дельта». В Україні уже помер перший хворий, що мав новий штам, а уряд змінив правила в’їзду до України через небезпеку «Дельти».

Новий штам на 60% заразніший, аніж попередній, і у півтора рази частіше призводить до реанімації. У людини може бути незначне підвищення температури, закладеність, але згодом, через 5-7 днів,  виникати двобічне ураження легень, бронхопневмонія, зниження сатурації та гарячка.

Достатньо лише 5-7 хвилин спілкування з хворим, аби заразитися. Новий штам коронавірусу здатний інфікувати дітей від двох років, підлітків, молодих осіб 30-35 років. Якщо раніше вірус передавався повітряно-крапельним шляхом, через дихальні шляхи і слизові оболонки, то на сьогодні доведений ще один шлях передачі – через шлунково-кишковий тракт. Більшість пацієнтів з штамом «Дельта» мають кишкові розлади – нудоту, зниження апетиту, болі в кишківнику.

У Львові немає обладнання, щоб встановити цей штам та визначити наявність антитіл до нього, тому аналізи проводять у Києві. Усі наявні вакцини, які використовують на Львівщині, є ефективними від штаму «Дельта».

Де вакцинуватись у Львові та області. Графік, якою вакциною

·       Стадіон «Львів Арена» (вул. Стрийська, 199). ​До 29 липня центр працюватиме з 15.00 до 18.30 год. Запис тут. Вакцина: Moderna.

·       ТРЦ «Форум Львів» (вул. Під Дубом, 7 Б). До 30 липня центр працюватиме з 15.00 до 18.30 год. Запис тут. Вакцина: Moderna.

·       Культурно-освітній центр ім. О. Довженка (Сихів, пр. Червоної Калини, 81). До 30 липня центр працюватиме з 15.00 до 18.30 год. Запис тут. Вакцина: Moderna.

·       ТРК «Victoria Gardens» (вул. Кульпарківська, 226 а (другий поверх)). 31 липня та 1 серпня центр працюватиме з 10.00 до 15.00 год. Запис тут. Вакцина: CoronaVac.

·       Спортивно-торгово-розважальний центр «SPARTAK» (вул. Гетьмана Мазепи, 1Б). 31 липня та 1 серпня центр працюватиме з 10.00 до 15.00 год. Запис тут. Вакцина: CoronaVac.

·       IQMED Clinic (вул. Липова Алея, 15). 31 липня та 1 серпня центр працюватиме з 10.00 до 15.00 год. Запис тут. Вакцина: Moderna.

·       Народний дім у Брюховичах (вул. В. Івасюка, 2). 31 липня та 1 серпня центр працюватиме з 10.00 до 15.00 год. Вакцина: Moderna.

·       Бродівський народний дім (вул. Коцюбинського, 7). 31 липня центр працюватиме з 10.00 до 15.00 год. Вакцина: Moderna. Тел.: 096-382-21-81.

·       Дрогобицький районний народний дім (вул. 22 січня, 28). З 28 до 1 серпня центр працюватиме з 9.00 до 15.00 год. Вакцина: Moderna. Тел.: 067-260-01-03,  (03244)-19-255.

·       Трускавецька міська лікарня (вул. Данилишиних, 62). З 28 до 1 липня центр працюватиме з 9.00 до 15.00 год. Вакцини: Moderna, CoronaVac, Pfizer. Тел.: 068-918-30-03; (03247)-5-26-83.

·       Стрийська школа №5 ім. В. Стасюка (вул. Шевченка, 18, спортзал). З 28 до 30 липня центр працюватиме з 12.00 до 16.00 год. А 31 липня та 1 серпня з 10.00 до 16.00. Вакцини: Moderna, CoronaVac, AstraZeneca, Pfizer. Тел.: 066-805-52-14.

·       Центр первинної медико-санітарної допомоги у Червонограді (вул. Івасюка, 8). З 28 до 30 липня центр працюватиме з 09.00 до 17.00, а 31 липня та 1 серпня – з 9.00 до 14.00 год. Вакцини: Moderna, CoronaVac, Pfizer. Тел.: 063-400-54-48.

·       Новояворівська лікарня ім. Юрія Липи (вул. Т. Шевченка, 18, актова зала). З 28 до 31 липня центр працюватиме з 9.00 до 14.00 год. Вакцини: Moderna, CoronaVac, AstraZeneca, Pfizer. Тел.: 097-85-136-71; 03256-41-154; 097-384-89-29.

·       Золочівський палац культури ім. І. Білозора (вул. В.Чорновола, 1). 31 липня та 1 серпня центр працюватиме з 10.00 до 14.00 год. Вакцини: Moderna, CoronaVac. Тел. 03265-4-25-85.

·       Поліклініка Жовківської лікарні (вул. Львівська, 17). З 28 до 30 липня центр працюватиме з 9.00 до 19.00 год, а 31 липня – з 9.00 до 14.00 год. Вакцини: Moderna, CoronaVac, Pfizer. Тел.: 03252-21-394.

·       Поліклініка Новороздільської міської лікарні (вул. Винниченка, 37). 28 та 29 липня центр працюватиме з 9.00 до 14.00 год, 30 липня – з 14.00 до 18.00 год, 31 липня – з 10.00 до 14.00 год. Вакцини: Moderna, CoronaVac, Pfizer. Тел.: 03261-3-06-66.

·       Центр первинної медико-санітарної допомоги Самбора (вул. Чайковського, 12). З 28 до 30 липня центр працюватиме з 9.00 до 17.00 год., 31 липня та 1 серпня – з 10.00 до 14.00 год. Вакцини: Moderna, CoronaVac, Pfizer. Тел.: 067-80-77-649.

Ольга Шведа, Дмитро Борисов

Інфографіка: Дмитро Тарадайка

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Аналітика Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!