7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2158 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події, а для декого психологічно складним. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 12-18 жовтня.
Фото: tvoemisto.tv, telegraf.in.ua, facebook

Фото: tvoemisto.tv, telegraf.in.ua, facebook

CityLife

У Львові створять центр допомоги учасникам АТО, де координуватимуть усю роботу щодо вирішення будь-яких проблем учасників антитерористичної операції.

Якими будуть індустріальні парки Львівщини розповідали під час XV Міжнародного економічного форуму, що відбувся у Львові.

Постраждалу від вибуху у Львові міліціонерку Надію Андрухів продовжать лікувати в Ізраїлі. У Львівській міській дитячій лікарні побудують спеціалізоване відділення невідкладної допомоги. Це буде перша лікарня у Східній Європі на такому високому рівні. УКУ відкриває Школу реабілітаційної медицини, яка готуватиме фізичних терапевтів та ерготерапевтів. Школа працюватиме у декількох напрямах. У вересні 2016 року заплановано відкриття дворічної магістерської програми з підготовки фізичних терапевтів. Другим напрямом роботи є створення сучасного Реабілітаційного центру з надання фізичної та психологічної реабілітації.

10 жовтня у Львові стартувала осіння кампанія з озеленення. Загалом у планах – поява понад 2300 нових саджанців впродовж 2 місяців у всіх районах міста. Перші з них вже висадили на просп. Чорновола – пірамідальні граби. Також львів’ян просять утриматись від самовільного зрізання дерев.

У Львові 59-річний Іван Пазин – батько загиблого бійця – встановив національний рекорд. Чоловік протягом 12 годин та 14 хвилин безперервно декламував авторську поезію. 14 жовтня у Військово-медичному клінічному центрі відкрилася книжкова світлиця для воїнів АТО.

13 жовтня, львівські поліцейські вийшли на вулиці Львова з тисячею рожевих троянд, які вони дарували жінкам. Так Патрульна поліція Львова долучилась до всеукраїнського соціально-інформаційного проекту «Рожевий патруль» до Дня боротьби з раком грудей.

Картина від Блаженнішого Святослава, книги від Національної спілки архітекторів та Оксани Караванської з авторською футболкою – нові лоти благодійного «Аукціону надій», який 30 жовтня відбудеться у Львові.

Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд завершив свою дипломатичну місію в Україні. Відтак, Львову мають представити його наступника. В Польщі громадська кампанія під назвою «Пробіг незалежності» використовує карту країни довоєнних часів, яка включає в себе частину нинішньої території України, Білорусі та Литви, в тому числі Львів як частину польської держави.

На фасаді фірмового магазину «Рошен» у центрі Львова (вул. Валова, 4) з’явилася самовільно встановлена вивіска, яку міська влада вимагає демонтувати.

15 жовтня розпочали роботи з облаштування та освітлення пішохідного переходу на одній з магістральних вулиць міста Львова - вул. В. Великого, 56 (перед кільцем вул. В. Великого – вул. Кульпарківська – вул. І. Виговського). Завершити роботи планують до 22 жовтня. У Львові триває осіння дератизація (знищення мишовидних гризунів). Пропонуємо вам поради, як діяти, коли у вашому будинку не провели цієї процедури.

У неділю, 18 жовтня, на Сихові львів`янам безкоштовно роздавали карамельки за те, що вони приносили у пункти збору використані батарейки.

Львів’янка Марія Музичук виборола друге місце на престижному чемпіонаті з шахів. А львівські «Карпати» знову програли у футбол. Цього разу полтавській «Ворсклі». А самих шахових чемпіонок увіковічнили на марках «Анна і Марія Музичук – чемпіонки світу з шахів». А на вихідних гандбольний клуб «Галичанка» не змогла зіграти з клубом «Приштина» з Косово. Іноземок не пустили на територію України прикордонники.

На одному з український сайтів безкоштовних оголошень з’явилась лот, де пропонується купити старовинні меблі з однієї з львівський аптек. Tvoemisto.tv поспілкувалося з автором цього повідомлення, щоб дізнатись звідти ці меблі. А вже невдовзі ініціативна група львів’ян вирішила викупити ці меблі. Тепер збирають гроші.

У Львові висловили співчуття родинам загиблих в Одесі, приспустивши штандарт міста Львова на Ратуші

Транспорт

Розпочато ремонт автомобільної дороги Мостиська-Краківець на ділянці км 13+600 – 19+100, що в межах с. Глиниця Яворівського району. А на ремонт дороги зі Львова до Луцька виділили майже 40 мільйонів гривень.

Львів’ян запрошують проїхатись «музичним» трамваєм. На автомобільній дорозі «Львів-Радехів-Луцьк» поблизу міста Радехів дорожники влаштовують асфальтобетонне покриття. Зі Львова курсуватимуть додаткові потяги до Дніпропетровська й Одеси. На вулиці Митрополита Андрея відремонтували тротуар та збудували велодоріжку. Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) виділить 10 мільйонів євро на запровадження у Львові електронного квитка.

Нині у Львові на сайті міськради функціонує інтерактивна мапа, що дозволяє відстежувати рух громадського транспорту. Сервіс допомагає вирахувати час, за який маршрутка чи трамвай прибуде на потрібну зупинку та побачити, скільки загалом машин вийшло на рейс. Наразі у місті працюють над створенням мобільного додатку із такими ж функціями. Про це в коментарі Tvoemisto.tv розповів провідний інженер відділу організації та безпеки дорожнього руху ЛКП «Львівавтодор» Ігор Могила. Також у Львові функціонує 29 так званих «розумних» світлофорів, які встановлено за маршрутами трамваїв №2 і 6. Планують встановити подібні контролери руху біля пішохідних переходів за маршрутом трамваю на Сихів, будівництво якого планують завершити цього року. Про це Tvoemisto.tv розповів провідний інженер відділу організації та безпеки дорожнього руху ЛКП «Львівавтодор» Ігор Могила.

Комуналка, ремонтні роботи

Де і чому у Львові не ввімкнули опалення. Станом на ранок 12 жовтня ЛМКП «Львівтеплоенерго» подало опалення до 1616 житлових будинків, які є в нього на обслуговуванні, 13 будинків залишилися без тепла. Пропонуємо кілька порад, що робити, якщо ваші батареї досі лишаються холодними.

У центрі Львова впорядкували ще один міський дворик на вулиці Кониського, 3-5. До кінця жовтня у Львові обіцяють закінчити ремонт вулиці Устияновича. А 15 жовтня для проїзду стала доступна ще одна частина вулиці Б. Хмельницького.

Реформи

Міністр культури В'ячеслав Кириленко повідомив, що Мінкультури оприлюднюватиме на своєму сайті проекти забудов, які можуть негативно вплинути на культурно-історичне середовище українських міст. Українські школярі, студенти та держслужбовці присягатимуть на вірність державному прапорові. Львів стане одним із пілотних міст після столиці, де у Військово-медичному клінічному центрі Міністерства оборони України впроваджуватимуть систему електронної медицини. В «Особистому кабінеті» львів’янина з’явились сім нових послуг. В Україні розпочався набір до кіберполіції. Президент Петро Порошенко запропонував, щоб в Україні з’явилася друга робоча мова, окрім української. Нею має бути англійська мова. Українці зможуть реєструвати бізнес за 24 години. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк анонсував запровадження відкритих конкурсів на посади директорів шкіл. Пластуни підписали договір про співпрацю з міністерством освіти. Сторони погодились забезпечити спільну діяльність з питань виховання, розвитку та захисту інтересів дітей та молоді, підтримки національно-патріотичного виховання, розвитку туризму та краєзнавства тощо. Український уряд не планує знижувати тариф на газ для населення. Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк

Україну обрали непостійним членом Ради Безпеки ООН на 2016-2017 роки. За це проголосували 177 країн зі 193 членів Генасамблеї ООН.

В Канаді можуть відмінити короткострокові візи для українців. Опозиційні партії цієї країни підтримують скасування короткострокових віз для громадян України.

Соціальні проекти, конкурси

16-17 жовтня у Львові відбулася II Міжнародна виставка «Осінній салон «Вища освіта — 2015 року», за підтримки управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради та департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації. У цій освітній виставці взяли участь понад 20 вищих навчальних закладів з України, Польщі та Іспанії.

У Львові на стіні Стрийського ринку 22-річний художник Андрій Савчишин малює композицію із портретами митрополита Андрея Шептицького.

В Україні Фонд народонаселення ООН проводить акцію «Щастя в чотири» головна мета якої покликана показати українцям, що вирішувати всі сімейні труднощі разом і розподіляти домашні справи між чоловіком і дружиною порівну – корисно і приємно. Tvoemisto.tv наводить тези з інтерв’ю з представницею Фонду в Україні Нузхат Есан.

Толока для розчищення приміщень театру, а згодом великий мурал на одній зі стін та створення арт-резиденції як мистецько-культурного простору для творчих зустрічей і подій – таким бачать в майбутньому Львівський драматичний театр ім. Лесі Українки студенти УКУ, які отримали на це відповідний грант.

В суботу, 17 жовтня, в Парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького відбувся «Осінній пікнік» – святкування з нагоди завершення осіннього сезону в парку. >Tvoemisto.tv організувало на святі «відкриту редакцію». Батяри на роверах організували велозаїзд Львовом. Другий ретро велопроменад вулицями міста Лева зібрав близько 30 людей. Головною умовою участі був велосипед та відповідний дрес-код – одяг у стилі львівських батярів. Маршрут почався від Домініканського собору, тягнувся Стрийським парком та завершився на вулиці Валовій.

16-18 жовтня, у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відбулося Національне Свято Шоколаду. Протягом трьох днів найкращі виробники шоколаду України представили свою продукцію. Львів’яни мали змогу взяти участь у різноманітних майстер-класах від кращих шоколатьє та поспостерігати за змаганнями професіоналів кондитерів-професіоналів та аматорів.

У Львові письменники на практиці навчатимуть молодих авторів працювати над літературними текстами. Першою подією проекту «Їздець» стане авторський курс письменниці, перекладачки та журналістки Галини (Гаськи) Шиян «Creative writing з Тіло Шульцом. Оповідання за вікенд», що відбудеться 31 жовтня-1 листопада 2015 року у Львові.

Львів’ян запрошують долучатись до конкурсу з практичного реформування судової системи України «Репортер Відкритого Суду» від національної ініціативи «Відкритий Суд». Він спрямований на залучення активних і свідомих громадян до моніторингу діяльності судів та відстоювання своїх прав.

У Львові оголосили про початок проведення інтернет-олімпіад для школярів з ІТ, англійської мови, математики, фізики, біології та хімії. Організатори запрошують до участі учнів як львівських шкіл, так і шкіл з інших міст та областей України.

Фото Карпатського біосферного заповідника посіло шосту сходинку у цогорічному міжнародного конкурсі фотографій природно-заповідних об’єктів світу «Вікі любить Землю» (Wiki Loves Earth).

Корисності

12 жовтня минув 21 рік із дня офіційного заснування гурту «Океан Ельзи». Пропонуємо три відеоролики із концертів, що передають їх атмосферу. А також на офіційній сторінці музикантів у Facebook були опубліковані фотографії з процесу зйомок кліпу на пісню «Життя починається знову», участь у якому могли взяти всі охочі.

У неділю, 25 жовтня, українці в чергове повинні зробити вибір. Проте, новий виборчий закон, який працюватиме цього року, суттєво змінює формування місцевих рад. Пропонуємо зорієнтувати у нових правилах та визначитися з вибором.

Читайте також поради експерта про український бізнес в Польщі.

Хоча в ожеледь рекомендують відмовитися від використання автомобіля, багатьом все ж таки доводиться випробовувати свої навички водіння на слизькій дорозі. Читайте кілька корисних порад про керування автомобілем на ожеледиці.

Якщо ви не можете заснути або страждаєте проблемами зі сном, просто зверніть увагу чи все правильно робите перед тим, як влягтись у ліжко. Пропонуємо перелік, чого варто уникати, щоб позбутись проблем зі сном.

Спецпроекти >;Tvoemisto.tv

Цього тижня Tvoemisto.tv стартував фотоконкурс «50 відтінків Львова». Переможець (чия світлина набере найбільшу кількість голосів) отримає 2 квитки на концерт Джамали у Львові, за друге місце – 2 квитки на кіносеанс у Планеті Кіно IMAX, за третє – розмальовку для дорослих «Дивовижні міста» видавництва «Урбіно».

На сайті Tvoemisto.tv опублікований фоторепортаж про те, як подружжя майстрів зі Львівщини творить із рогозу дива.

Героїнею спецпроекту «Люди Твого міста» цього тижня стала українська поетеса, есеїстка, перекладачка, літературний критик та літературознавиця Маріанна Кіяновська.

Він – учасник АТО, однак не вважає себе героєм. Майже десять місяців своєї служби провів на передовій. 14 жовтня, коли в Україні відзначається День захисника, вважає своїм святом. Львів'янин Іван Гаврилко розповів Tvoemisto.tv про мобілізацію, проблеми в армії, Героїв, які там рятують життя, а також те, як живеться учасникам бойових дій після повернення до «нормального» життя.

Львівська художниця Софія Філіпчук малює тих, хто зазвичай є малопомітними на вулицях, автобусних зупинках і ринках: старих людей. Читайте на Tvoemisto.tv про те, чому особливі сентименти у дівчини викликають зморщені баби, які врешті опиняються на полотнах, намальовані всіма можливими техніками.

12 жовтня, у Львові відбувся семінар «Перспективи ведення бізнесу в Польщі», організований «Юридичною компанією «Ейч. Ді. Партнерз». Спеціально для Tvoemisto.tv керуючий партнер та податковий консультант консалтингової групи Russell Bedford (Польща) Рафал Наврот розповів, чому українському підприємцю буде цікаво розпочати свій бізнес в сусідній країні.

Як і чим відрізняються покоління X, Y та Z у роботі? Чому важливо розуміти цю різницю поколінь серед спеціалістів? Відповіді на ці питання озвучила Уляна Маслова, керівник Консалтингового центру міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, під час семінару на тему «Управління персоналом у період турбулентності», організованому юридичною компанією «Ейч. Ді. Партнерз».

При перетині українського кордону, не всі розуміють, які відмінності у роботі прикордонників та митників. Tvoemisto.tv пропонує кілька цікавих фактів про тих, хто не лише стереже кордони.

Підготували Оксана Антонів, Наталя Середюк, Юлія Сабадишина та Ігор Саджениця

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!