Портников про три важливі пріоритети України та чи будуть вимикати на Львівщині світло цієї зими. Підсумки доби

1738 0
Нині 10 серпня та 533 доба героїчного протистояння російській агресії.

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки протягом доби на Львівщині лунав п'ять разів. Перший раз о 16:03, відбій – о 16:47. Другий – о 17:41, відбій – о 18:08. Третій раз о 20:45, відбій – о 21:10. Четвертий – о 23:25, відбій – 23:46.  У цих випадках фіксувався зліт МіГ-31К.

П'ятий раз сигнал тривоги пролунав уночі о 03:38, відбій – о 04:14. Як повідомляв голова Львівської ОВА Максим Козицький, у нашій області була загроза ударних безпілотників. 

Як згодом стало відомо, російські окупанти вночі 10 серпня здійснили масовану атаку безпілотниками на Рівненську область, у Дубенському районі поцілили у нафтобазу. Також удар БпЛА відбивали сили ППО на Київщині.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулось 30 бойових зіткнень. Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 11 ударів по районах зосередження противника, один по його ЗРК та ще один по логістичному хабу. Уражено 3 пункти управління, 6 артилерійських засобів на вогневих позиціях, склад боєприпасів, станцію радіоелектронної боротьби та ще важливий об’єкт ворога.

Читайте також: В Україну доправили 100 шведських терміналів супутникового зв’язку Satcube. Їх використовуватимуть на деокупованих територіях, де не працюють мобільні та наземні мережі.

Та: Скандальному блогеру Чаві зі Львівщини змінили запобіжний захід. Прокурори оскаржили домашній арешт, який присудили йому спочатку.

Акцент дня: Віталій Портников: Україна зараз має три важливих пріоритети. Героєм шостої розмови із серії «Що буде перемогою для України» Tvoemisto.tv є журналіст і політичний експерт Віталій Портников. Він розповів про те, чому люди слухають «експертів»; чому воєнна цензура – це нормально; хто може домовитися про мир; як російсько-українська війна може перерости у війну на виснаження; які плани в путіна і що йому вигідно; якою має бути ціна нашої перемоги; чому українці сприймають чужі трагедії як суто історичні факти; як емпатія породжує підтримку.

«Ми з вами не є в стані очікування закінчення війни, ми ввійшли в інший період. Бліцкриг давно закінчився. Багато хто не помітив, що ми живемо у війні на виснаження. Ця війна може тривати 10-15 років, може бути дуже довгою, тому нам потрібно повністю перебудувати державу, розуміючи, що вона живе і житиме у війні. В цій війні можуть зростати покоління українців, цілі генерації. Це війна сирійського або ліванського типу».

Ключові події:

1. Львівський волонтер отримав відповідь на петицію про обмеження некритичних витрат. Мінфіну доручили внести пропозиції стосовно забезпечення додаткового ресурсу для задоволення потреб національної оборони.

Читайте також: Справу скандального нардепа зі Львова закрили за строком давності. Його звинувачували у недекларуванні квартири та непогашеному кредиті перед «Приватбанком»;

2. Чи будуть вимикати світло цієї зими на Львівщині. Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv речниця ПАТ «Львівобленерго» Галина Петрушка, є вірогідність, що цієї зими будуть діяти графіки відключень, але зі змінами. Вимкнення зроблять менш тривалими.

Також до аварійних відключень тепер залучать суттєво більше споживачів, а також відділять живлення побутових споживачів від критичної інфраструктури, де це можливо. Однак наразі у «Львівобленерго» немає інформації стосовно впровадження графіків відключень.

Читайте також: Чи готова Львівщина до нового опалювального сезону. «У нашій області є 1682 котельні. Станом на сьогодні 1026 з них уже готові до роботи в осінньо-зимовий період. На котельнях комунальної та відомчої власності створили запас вугілля, деревини та палетів», – зазначив голова ОВА Максим Козицький. Він також додав, що на випадок відключення електроенергії заклади охорони здоров’я і соціального захисту на 100% забезпечені генераторами;

3. У Львові майже за 16 млн грн хочуть відремонтувати архів. Йдеться про Державний архів Львівської області, що знаходиться за адресою пл. Музейна, 1.

Читайте також: На Львівщині за 10 млн гривень збудують житло для переселенців. Кошти мають виділити з державного бюджету.

Та: На Львівщині ще одна будівля стане пам’яткою архітектури. Йдеться про пошту в Бориславі, яка розташована на вулиці Д. Галицького, 32;

4. На Львівщині вшанують пам’ять патріарха УГКЦ Любомира Гузара. Цього року минає 90-та річниця від дня народження Блаженнішого Любомира – одного із творців відродженої УГКЦ.

Читайте також: У львівських школах збільшилась кількість вчителів-чоловіків. У 2021 році педагогами працювали 90,19% жінок та 9,81% чоловіків, а у вересні 2022 року – 89,64% 10,36% відповідно. При цьому тенденція до збільшення кількості чоловіків простежується і в приватних, і в комунальних навчальних закладах.

На цю ж тему: Чи готові укриття у львівських школах до нового навчального року. Міністерство освіти і науки України виділило кошти на облаштування укриттів у школах Львівщини. Укриття у більшості шкіл вже відремонтували минулого року. Цьогоріч це планують завершити, щоб усі діти змогли вчитися наживо, про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила голова комісії освіти і науки ЛМР Вікторія Христенко;

5. Львівський ресторан потрапив у шорт-лист міжнародної премії за найкращий дизайн. Babo Gardens – заклад львівського ресторатора Вардкеса Арзуманяна.

Читайте також: У Львові ще понад 400 пам’яток ознакували «Блакитним щитом». Що це означає. Йдеться про міжнародне ознакування, затверджене Гаазькою конвенцією в 1954 році.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!