Чи може Володимир Зеленський розпустити Верховну Раду достроково і до чого тут Конституційний суд

3943 0
Президент має юридично обґрунтувати свої наміри та довести, що підстави для розпуску парламенту таки мають місце.
фото: 5 канал

фото: 5 канал

Сьогодні, 20 травня, під час інавгураційної промови новообраний президент Володимир Зеленський заявив, що достроково розпускає Верховну Раду. У його штабі кажуть, що від часу виходу з коаліції фракцій ВО «Батьківщина» та Об’єднання «Самопоміч» у лютому в парламенті немає коаліційної більшості у 226 депутатів, необхідної для ухвалення рішень.

Натомість у фракції «Народний фронт», що заявила про вихід з коаліції 17 травня, кажуть, що тепер парламент має місяць для формування нової коаліції, а отже ВРУ не може достроково припинити свої повноваження. Після формування коаліції залишиться менше 6 місяців до завершення роботи парламенту 8-го скликання, що, згідно із законодавством, не дозволить Володимиру Зеленському розпустити Раду.

Читайте також: Володимир Зеленський – президент України. Що про нього відомо

Науковий консультант з правових питань Центру Разумкова Віктор Мусіяка у коментарі Tvoemisto.tv каже, що для того, аби говорити про дострокове припинення парламентом повноважень, потрібно, аби з’явився офіційний указ президента, що міститиме юридичні обґрунтування та підстави для цього.

«Це поки що слова. Для того, щоб було остаточне рішення, необхідно показати юридичні факти, які підтверджують наявність чи відсутність коаліції в парламенті. Якщо він (Володимир Зеленський – ред.) вважає, що так є, він має все це викласти», – каже Віктор Мусіяка.

Читайте також: За кого планують голосувати мешканці Західної України на парламентських виборах. Опитування

За словами експерта, якщо виникне спір, то обидві сторони мають доводити свою позицію у Конституційному суді.

«Президент має доводити, що немає коаліції, а Верховна Рада на чолі з головою – що у ній є коаліція, яка припинила своє існування тільки з моменту виходу "Народного фронту". Така диспозиція», – говорить Віктор Мусіяка.

Дивіться також: Інавгурація Володимира Зеленського. Відео

Він зазначає, що якщо ітиметься до конфлікту між президентом та ВРУ, то можливе звернення в Конституційний суд, як це було у 2007 році, коли президент Віктор Ющенко видав указ про дострокове припинення повноважень парламенту. Та для цього потрібен власне офіційний указ.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!