Книга для Папи, яку могли викрасти у Львові, та «Армія відновлення» в Україні. Підсумки доби

1227 0
Нині 26 жовтня та 245 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Pap.pl

Фото: Pap.pl

Ситуація на фронті. Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що українські захисники зможуть до кінця цього року взяти під контроль правобережжя Херсонської області.

Як повідомив голова ОВА Олег Синєгубов, на Харківщині поки що залишаються тимчасово захопленими 28 населених пунктів, за їх звільнення точаться бої. 20 жовтня Синєгубов інформував, що окуповані ще 32 населених пункти.

На цю ж тему: Німеччина передасть Україні установки MARS та нові гаубиці

А також: ЗСУ отримають 11 потужних безпілотників PUMA-LE

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки окупантів на Іванград, Бахмут, Бахмутське, Соледар, Курдюмівку, Красногорівку, Новомихайлівку, Невельське та Тернову.

В результаті точкових ударів артилерії Сил оборони, в Новоіванівці Луганської області знищено склад боєприпасів та понад 10 так званих «кадирівців». У Сватове – до 10 росіян та близько 5 вантажних автомобілів з боєкомплектом.

Акцент дня: Макрон подарував Папі Римському рідкісну книгу, яка могли колись викрасти у Львові. Йдеться про працю Іммануїла Канта «Вічний мир: Філософський нарис», видану 1796 р. На печатці власника книги видно, що вона належить першому львівському науковому товариству студентів, заснованому у 1867 р. Спадкоємцем цієї бібліотеки нині є Львівський університет ім. Івана Франка.

У коментарі Tvoemisto.tv літературознавець, дослідник історії родини Шептицьких Іван Матковський Іван Матковський сказав, що книгу могли вкрасти у 1940-их роках або ж передати у межах обмінів між бібліотеками.

«Було би добре, щоб французька сторона пояснила, як книга потрапила у Францію. Бо тут є різні варіанти: книгу могли вкрасти у 1940-их роках або передати у межах обмінів між бібліотеками. Ми знаємо, що книги з історії, філософії німці грабували і вивозили, щось подібне могло відбутися і з цією книгою. У 1941-ому фонди німці вивозили фонди з львівських бібліотек. Таке відбулося зі спадщиною родини Шептицьких. Також ми знаємо про зв’язки Франції з росією, тому не можна виключати той факт, що першодрук Канта міг потрапити до Макрона звідти», – сказав він.

Ключові події:

1. ЄС надасть Україні 18 млрд євро допомоги. Планується виділяти Україні 1,5 млрд євро щомісяця;

2. Безробітних в Україні залучатимуть до «Армії відновлення». Уряд активізує механізм залучення безробітних до «Армії відновлення» країни через їх участь у суспільно корисних роботах;

«На сьогодні маємо дві армії – одна захищає країну на фронті, інша працює. Люди, які з різних причин залишились без роботи, зможуть долучитись до «Армії відновлення» країни, а держава оплатить їхню роботу на рівні мінімальної зарплати, яка з жовтня складає 6700 грн», – розповіла міністерка економіки України Юлія Свириденко.

3. Верещук закликала українців за кордоном не вертатись в Україну на зиму. Віцепрем’єрка сказала, що зараз це означатиме знову наразити на небезпеку себе, своїх дітей та вразливих родичів;

4. На вулиці Бандери почали облаштування транспортного хабу. Яким він буде. Там передбачать паркування для велосипедів, прокат самокатів, місце для зарядки, навігацію тощо;

5. Коли в Україні переводять годинник на зимовий час 2022. 30 жовтня стрілки годинника змістять на годину назад.

Фото дня: Сонячне затемнення в Україні. Як це було. Деякі українці зафіксувати затемнення, яке можна було роздивитися лише з деяких ділянок Землі. Зокрема, попри похмуру погоду сонячне затемнення бачили і у Львові.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!