Хто став переможцем премії міста літератури ЮНЕСКО та коли львівські школярі підуть на канікули. Головне за добу

964 0
Розповідаємо коротко про головні новини за добу.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Більшість шкіл у Львівській області на зимові канікули підуть з 27 грудня, а Львова – з 31 грудня. Проте на навчання одні й інші планують повернутися однаково – з 10 січня.

Читайте також: У Львові розробили перший тролейбус з автономним ходом. Навіщо він місту та куди поїде

До кінця цього року у Львові виготовлять перший у місті тролейбус з автономним ходом – так концерн «Електрон» готується до тендеру на закупівлю 100 таких тролейбусів. Таке транспортне підсилення міський голова обіцяє ще з 2017 року. Розповідаємо, навіщо місту тролейбуси з автономним ходом, яка їхня ціна і переваги.

У Львові визначили переможця щорічної премії міста літератури ЮНЕСКО. Цього року головну нагороду отримав Сергій Осока за збірку «Три лини для Марії» (Видавництво Старого Лева). Розмір основної грошової нагороди становить 150 тисяч гривень.

Одразу кілька львів’ян потрапили до рейтингу «100 найвпливовіших українців» за версією тижневика «Фокус». Зокрема, на 66-му місці – міський голова Львова Андрій Садовий, на 84-му – генеральний директор Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук, а на 92-му – відома диригентка з міста Броди на Львівщині Оксана Линів.

Лікарі першого ТМО у Львові заморозили серце пацієнта, щоб вилікувати «миготливу аритмію». У серце 62-річного пацієнта ввели рідкий азот із температурою мінус 60 градусів, який вбив хворі ділянки серця. Львів’янин хворів із 2018 року. Його ситуація особлива: чоловік не міг пити кроворозріджувальних, бо має лише одну нирку. Перед операцією стан пацієнта уже був вкрай важким, напади повторювалися по кілька разів на добу. Йому загрожував інсульт.

6 січня у стінах Українського католицького університету працівники та студенти організовують благодійну ініціативу – «Вифлеємська гостина» – Святвечір для людей у потребі, аби самотні люди змогли відчути атмосферу Різдва. Організатори просять підтримати акцію, долучившись до збору коштів, та стати волонтерами.

На площі Ринок біля Діани у Львові зрізали великий гіркокаштан. Решту – 7 каштанів – уже замінили протягом останніх п’яти років. Попередні, за словами керівниці управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександри Сладкової, «вмерли своєю смертю», а цей тримати, поки висохне, не можуть. Залишати таке небезпечне дерево в місці скупчення людей не можна. Протягом двох років за ним спостерігали і побачили негативне динаміку.

Цьогоріч оренда квартири для святкування Нового року у Львові обійдеться дещо дорожче, ніж у попередній, однак наразі ажіотажу з подобовою орендою житла немає.  Найбільший ажіотаж з орендою квартир почнеться саме в останні числа грудня. Квартири у новорічні свята за добу коштуватимуть близько трьох тисяч гривень у центрі Львова та неподалік. Якщо ж йдеться про вартість подобової оренди у інші дні, то вона становить орієнтовно одну тисячу гривень.

Читайте також: Коли школярі Львова та області підуть на зимові канікули

У житловому будинку на вул. Замарстинівській, 28 у Львові, де стався вибух газу, постраждало три квартири. На місці проводять обстеження цих помешкань, щоб зрозуміти, які саме пошкодження спричинила аварія та які протиаварійні заходи треба провести.

В Україні з 1 квітня 2022 року антибіотики в аптеках продаватимуть виключно за електронним рецептом. «З першого квітня наступного року запроваджуємо відпуск антибіотиків виключно за електронним рецептом. І далі до кінця року ми плануємо розширити, щоб усі рецептурні лікарські засоби в Україні відпускалися виключно за електронним рецептом. Ми повністю йдемо від паперових рецептів і переходимо виключно на електронні, які у нас показали себе дуже добре в рамках програми реімбурсації «Доступні ліки», – нагадав посадовець.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ МОЗ №2770 від 13 грудня 2021 року про введення додаткової дози вакцини від коронавірусу. Відповідно до наказу, отримати додаткову дозу незалежно від того, якою вакциною щепилися раніше, рекомендують таким людям: з ВІЛ-інфекцією, онкологією, після трансплантації органів, які проходять імуносупресивну або імуномодулюючу терапію, із низкою інших імунодефіцитних станів.

Гарного дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!