300 пар взуття на березі Дунаю. В угорській столиці вшанували загиблих у драмтеатрі Маріуполя

1811 0
300 пар ношеного взуття як пам'ять про щонайменше 300 загиблих дітей, жінок та людей похилого віку.
Фото: Дмитро Кулеба

Фото: Дмитро Кулеба

В угорському Будапешті відбулася акція вшанування пам’яті загиблих у Драматичному театрі в центрі Маріуполя. Біля меморіалу «Взуття на березі Дунаю», який є символом загибелі угорських євреїв, безжально знищених нацистами, з’явилося 300 пар ношеного взуття. Про це повідомив у Facebook глава МЗС Дмитро Кулеба.

Читайте також: 12 днів у підвалі. Історія маріупольця, якому вдалося евакуюватися до Львова

У час Другої світової війни нацисти вбивством людей змушували знімати взуття. Вшанування пам’яті про загиблих маріупольців символізує найбільше варварство, яке вчинила Росія від 1940-х років.

«Сьогодні поруч із бронзовою скульптурою з’явилося 300 пар ношеного взуття. В пам‘ять про щонайменше 300 жінок, дітей і людей похилого віку, яких вбила російська авіабомба, скинута нелюдами на сховище у Драматичному Театрі в центрі Маріуполя. Активістів на цю акцію надихнула промова Президента Зеленського. Кілька днів тому він згадував це особливе місце у зверненні на саміті ЄС. Він закликав усвідомити, що звірства росіян в Маріуполі зараз, у 21 сторіччі, нічим не відрізняються від звірств нацистів у Будапешті в 1944-1945 роках. Цей заклик відгукнувся в серцях не лише українців, але і багатьох європейців та угорців», – написав Кулеба.

Міністр закордонних справ зауважив, що попри те, що європейські лідери з року в рік повторюють «Ніколи знову», історія вже повторюється. Він закликав партнерів запровадити ще більш жорстокіші санкції, надати Україні необхідну зброю.

Читайте також: «У Маріуполі відбувається справжній геноцид», – глава УГКЦ

Нагадаємо, що Маріуполь вже тривалий час перебуває в облозі та піддається постійним обстрілам зі сторони росіян. Серед мешканців є безліч загиблих і поранених. Нещодавно російські окупанти скинули надпотужну бомбу на Маріупольский драматичний театр, що став сховищем для близько тисячі біженців. З-під завалів уже врятували понад 130 людей. Після цього ворог завдав удару по мистецькій школі. Загалом місто знищено вже на 80-90%.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!