Як розбудовувати Львів – поради головного архітектора Вільнюса та Червоноград перейменують. Підсумки доби

1117 0
Нині 4 серпня та 527 доба героїчного протистояння російській агресії.
трансформація Паупісу – мікрорайону в центрі Вільнюса

трансформація Паупісу – мікрорайону в центрі Вільнюса

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулось близько 40 бойових зіткнень. Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 12 ударів по районах зосередження противника та 2 – по його ЗРК. Уражено 12 артилерійських засобів на вогневих позиціях, радіолокаційну станцію, пункт управління, 2 засоби протиповітряної оборони та 3 склади боєприпасів ворога.

Читайте також: Бойовим медикам дозволять переливати кров. Для цього їм потрібно буде пройти спеціальну підготовку.

Та: Посадовці Нацгвардії щомісяця нараховували собі 100 тисяч грн і не брали участь у бойових діях. Безпідставно отримали майже 1 млн «бойових» премій.

Акцент дня: Як розбудовувати Львів. 10 порад головного архітектора Вільнюса. «Кожна проблема є не лише проблемою, а й можливістю змін на краще, головне визначити цінності» – напевне, саме цю думку можна вважати ключовою чи не для всіх подій Lviv Urban Forum, який уперше відбувся у нашому місті і був присвячений переосмисленню того, як мають розвиватися, трансформуватися і відновлюватися українські міста, села та громади. Понад 40 українських і світових міських планувальників та архітекторів, які сформували принципи, за якими розвиваються європейські міста, і ті, що втілюють їх в Україні, поділилися своїм досвідом, успіхами, а також визнали помилки.

У рамках панелі «Створюємо міста для життя» виступив головний архітектор Вільнюса Міндаугас Пакалніс (був головним архітектором до 1 серпня 2023, – ред.) Tvoemisto.tv занотувало його виступ.

Ключові події:

1. Український інститут національної пам’яті рекомендує перейменувати Червоноград. «Історична назва міста – Кристинопіль. До складу СРСР він увійшов 15 лютого 1951 року на підставі радянсько-польської міжурядової угоди, внаслідок чого Польща отримала Устрики Долішні. У тому ж 1951 році місто перейменовано на Червоноград. За часів срср розвивався як шахтарське місто з розвіданими покладами кам’яного вугілля», – зазначив депутат ЛОР Захар Миляк.

Читайте також: Самобуди замість гаражів. Як на Солом’янці в Києві виникло мінімістечко. У Києві на території вздовж колії міської електрички на вулиці Козелецька, що в Солом’янському районі, між станціями «Рубіжний» і «Борщагівка» на місці гаражів виникла забудова. Тут можна побачити багатоповерхові споруди, розміщені здебільшого хаотично. Частина з них є надбудовою одноповерхових гаражів, але є й повноцінні новобуди. Деякі з них використовують як автомайстерні, деякі – як склади, в деяких, видається, живуть люди. «Твоє місто. Київ» дослідило, чи законна ця забудова.

2. В Україні викрили масштабну схему торгівлі немовлятами. До неї причетні представники низки приватних медичних центрів з Харкова та Києва, а також інші особи – адвокати, перекладачі. Загалом 12 осіб, 2 з яких – організатори схеми, були керівниками медустанов.

Читайте також: Торги на вертолітний майданчик у львівській лікарні за 25 млн грн наразі відмінили. Йдеться про Клінічну лікарню швидкої медичної допомоги, що на вул. І. Миколайчука, 9.

А також: У Брюховичах облаштують дитячий реабілітаційний центр, де застосовуватимуть кінну терапію. Наразі тривають напрацювання проєктно-кошторисної документації.

Та: У Львові відремонтують приміщення реабілітаційного центру на Сихові. Йдеться про міський центр соціальних послуг та реабілітації «Джерело».

3. В які дні на кордонах з Польщею найбільші черги. За липень кордон України перетнуло на близько 600 тисяч осіб більше ніж за червень, а кількість українців, які повертаються, більша ніж тих, хто виїжджає. Більш ніж половина пасажиропотоку припадає на пункти пропуску з Польщею, водночас кількість охочих перетнути їх зростає з п’ятниці по понеділок.

Читайте також: До Львова з Києва будуть додаткові потяги. Влітку великий попит пасажирів на поїздки на захід України.

Та: У Львівській ОВА повідомили, чому в області руйнуються дороги. Попри встановлені дорожні знаки на дорогах загального користування деякі водії великовагового транспорту порушують правила проїзду по них.

4. Львів’яни просять відремонтувати дитмайданчик у Сихівському районі. Місто обіцяє нові конструкції. Їх мають встановити до 25 серпня цього року.

На цю ж тему: Чи відремонтували дитячі майданчики у Львові, які були в поганому стані. Йдеться про ті, що розташовані у Личаківському парку, на Патона, 27 та у Винниках, на І. Франка, 114.

Читайте також: У Львові скаржаться на понівечення останнього дерева на одній з вулиць. «На вулиці Шолом-Алейхема, 13 понівечено останнє дерево. Прохання знайти винних в непрофесійній обрізці, яка перетворила дерево в аварійне», – зазначають львів’яни.

5. Рейтинг львівських університетів за кількістю поданих заяв. Цьогоріч абітурієнти подавали заяви у заклади вищої освіти з 19 по 31 липня. Tvoemisto.tv склало рейтинг університетів у Львові, куди подавали найбільше заяв і на які спеціальності.

Читайте також: У Львівській опері неефективно витратили 11,7 млн грн. Що кажуть аудитори і як відреагував театр. Фінансове порушення автоматично не означає, що була крадіжка.

Та: В Оперному театрі у Львові облаштують балетне покриття за 2 млн грн. Роботи виконають за власні кошти, які отримали з діяльності театру.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!