Як у Львові вивчають українську мову та строковиків в Україні демобілізують. Підсумки доби

887 0
Нині 25 листопада та 640 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: БукІнфо

Фото: БукІнфо

Ситуація на фронті:За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 74 бойових зіткнення. Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали 13 ударів по районах зосередження противника. Уражено 2 пункти управління, 2 артилерійських засоби та ворожий логістичний центр.

Уночі окупанти завдали чергових авіаударів по Україні, триває атака ударних БпЛА типу «Shahed-136/131». Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

За даними начальника КМВА Сергія Попка, «внаслідок збиття ворожих БпЛА та падіння уламків в Солом’янському районі сталося загорання на території дитячого садочка». В окремих будинках зафіксовано пошкодження вікон у квартирах. Постраждала 11-річна дитина, гостра реакція на стрес. Також в цьому районі у 5-поверховому будинку сталося руйнування на другому поверсі, вибиті шибки. В будівлі заблоковано дві жінки. 

У Голосіївському – уламки упали на 4-поверховий житловий будинок.

Читайте також: Строковиків, у яких закінчився термін служби, демобілізують, – Данілов. «Що стосується мобілізації людей, які проходили строкову службу, то президент попросив і військові погодилися, що найближчим часом ці люди будуть демобілізовані. Цей процес відбудеться і ми розуміємо скільки їх. І це справедливо, якщо вони заходили на строкову службу, у них закінчився термін строкової служби».

Та: З України виїхало 650 тисяч чоловіків призовного віку, – Євростат. У статистиці немає уточнень, скільки з цих чоловіків виїхали легально як батьки трьох дітей, інваліди 2 групи чи інші категорії осіб, які мають на це право. Також в цьому числі можуть бути чоловіки, які виїхали до ЄС з окупованих росією територій.

Акцент дня: «Мова допомогла мені пережити початок війни». Як у Львові вивчають українську мову. Частка громадян України, які спілкуються українською в повсякденному житті, за рік після повномасштабного вторгнення зросла до 71%, тоді як у 2021 році цей показник становив 64% – такими є результати опитування фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та «Центру Разумкова». В Україні з'являється щораз більше курсів для вивчення рідної мови. Тvoemisto.tv відвідало один із львівських розмовних клубів, де опановують українську, та поспілкувалося з його учасниками. Нас зацікавило,зокрема, що підштовхнуло цих людей до переходу на рідну мову, а також, з якими труднощами їм довелося зіштовхнутися в процесі цього.

Ключові події:

1. Бюджет Львівської області наступного року зменшиться на 40%. «Це перш за все пов’язано з тим, що ПДФО військових частин тепер буде йти в державний бюджет, і ці кошти спрямують на військових.Так само з нього забрали всі державні субвенції та дотації, які були в минулих роках».

На цю ж тему: У Львові обговорили бюджет на 2024 рік. Скільки планують скерувати на армію. Пріоритетами є підтримка армії, медичного забезпечення, соціального забезпечення, критичної інфраструктури й освіти

Читайте також: Львівська міськрада судиться з облрадою. Вони «зіштовхнуться» в суді Києва. Причина в трьох будівлях загальною площею 810,2 кв.м, що розташовані на вул. Шевченка, 186.

Та: У КМДА проводили обшуки. Підставою стали результати перевірки діяльності одного з департаментів Держаудитслужбою;

2. У Львівській ОВА рекомендували скасувати закупівлі на понад 60 мільйонів. Робоча група з контролю використання бюджетних коштів продовжуватиме збиратись щотижня.

Читайте також: На Львівщині схвалили першу в Україні стратегію розвитку агломерації. Що це означає. У ЛОВА називають це кроком до євроінтеграції.

Та: «Кока-Кола» виграла суд у Львівської міськради щодо торгів за землю. Було скасовано дві ухвали міської ради;

3. В Україні хочуть підвищити ціни на алкоголь. Зокрема, ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби пропонують підвищити на 5-13%, виноробну продукцію (крім ігристих та газованих винних напоїв) – на 40-85%, а на вина ігристі та газовані винні напої – на 12%.

Читайте також: Понад 400 млн євро Україна втратила через блокаду кордону з Польщею. Якщо рахувати непрямі втрати, то вони можуть сягати мільярди євро.

Та: Корея побудує очисні споруди для Бучі. Орієнтовна вартість проєкту понад $10 мільйонів;

4. Коли у школярів Львівщини почнуться зимові канікули. Цьогоріч в Україні шкільні канікули адаптували під зміни у календарі. Відтак відпочиватимуть діти взимку вже після 20 грудня. Школи Львівської області почнуть зимові канікули не одночасно, адже кожна громада самостійно визначає конкретні терміни.

Читайте також: У Львові на місяць перекриють рух на одній із вулиць. Схема об’їзду. Рух на частині вул. Юнаківа мають відновити 27 грудня.

Також у Львові наступного тижня планують відкрити для проїзду вулицю Яворницького;

5. Львівський сирник. 5 рецептів культового десерту. Популярним рецепт львівського сирника став після того як його опублікувала Дарія Цвєк у своїй книзі.

Погода у Львові: Якою буде погода в останні вихідні листопада у Львові. 25 листопада прогнозують хмарність з проясненнями. Удень від 0 до 4° тепла. 26 листопада хмарно, часом сніг. Уночі 2 – 7° морозу, вдень від 4° морозу до 1° тепла.

Читайте також: На в'їзді до Києва обмежать рух вантажівок через хуртовину. Вдень 26 листопада та вночі 27 листопада синоптики прогнозують сильні снігопади.

Також київським школярам через снігопад дозволять не йти у школу.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!