7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2546 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень з 15-го по 22-ге січня.
фото: discoverukraine.com.ua

фото: discoverukraine.com.ua

CityLife

У 2017-2018-му роках у Львові змінять підхід до фінансування стоматполіклінік. Тут встановлять прейскурант на послуги, за які пацієнти офіційно платитимуть через касу. Водночас, для 10-ти категорій населення передбачено надання безкоштовної допомоги.
Керівників Львівської митниці Державної фіскальної служби відсторонили від виконання службових обов'язків на час розслідування справи про хабар одного з їхніх колег.

18-го січня, зі Львівської психіатричної лікарні втекла 31-річна жінка. Знайти її досі не вдалося, львів'ян просять повідомляти будь-яку інформацію про втікачку та попереджають про те, що вона може бути небезпечною для оточення.

19-го січня військовослужбовці 184-го Навчального центру Національної академії сухопутних військ організували свято на одному з озер військового полігону й разом занурилися в крижану воду.

Львівська міськрада затвердила перелік ділянок для організації тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування сміття в кожному районі Львова. Активісти вже наготували намети та дрова і готові блокувати територію «Сільмашу», якщо виникне потреба. А Львівська міська рада не виключає можливості вивезення брикетованого сміття за кордон.

У той самий час чеська компанія хоче збудувати на Львівщині завод, щоб спалювати сміття. У ньому спалюватимуть близько 300 тисяч тонн побутових відходів зі Львова та області на рік.

Територіальні сервісні центри МВС по всій Україні працюватимуть без обідньої перерви.

20-го січня у Львові презентували Портал відкритих даних – платформу, на якій мерія та інші установи публікують інформацію про свою діяльність. Усі зацікавлені мають доступ до документів.

Транспорт

ПриватБанк запустив у Львові перший в Україні пілотний проект оплати проїзду в міському транспорті за допомогою електронних квитків.

У львівському аеропорту ініціюють зниження ціни квитків на внутрішні рейси, оскільки на них є попит серед пасажирів. Експерти вважають це цілком можливим.

Регіональний експрес зі Львова до Ковеля – скасували . Залізниця розглядає можливість призначення нового регіонального поїзду за маршрутом.

Із березня авіакомпанія «Windrose» перенесе рейси в Брешію з Івано-Франківська до Львова.

Роботи із продовження маршруту тролейбуса №9 до нового терміналу львівського аеропорту на завершенні. У неділю, 22 січня, відбувся пробний виїзд.

Цьогоріч «Укрзалізниця» запустить термінали з продажу квитків, щоб боротися з корупцією та порушеннями в їхній реалізації.

17 січня у перший рейс відправився через Львів швидкісний поїзд «Нічний експрес» №149 сполученням Київ-Івано-Франківськ, у складі якого – нові вагони-трансформери.

18 січня на прес-конференції в Києві представники авіакомпанії Wizz Air оголосили про повернення у Львів і відкриття нового рейсу до Вроцлава вже навесні.

Із 17-го січня до 25 березня потяг №143/144 Київ - Івано-Франківськ матиме продовжений маршрут і курсуватиме до Ворохти.

Цьогоріч хочуть збільшити кількість маршрутів поїздів з України в Європу, зокрема створити залізничне сполучення з Угорщиною та Словаччиною.

Із 16 січня проїзд маршрутами міжміського сполучення коштує на 10-12 % дорожче. Щодо підвищення тарифів у Львові проведуть громадські слухання.

Комуналка, ремонтні роботи, будівництво

17-го січня сталася аварія на водопроводі на вул. Стефаника, яку вже усунули й відновили водопостачання мешканцям. Однак на самій вулиці ще тривають роботи з благоустрою.

Реформи

«Укрпошта» запустила тестову версію онлайн-форми, яку можна заповнити, якщо посилку чи лист загубили при пересиланні.

В Україні стартувала реформа первинної ланки медицини. Одним із нововведень є підписання контрактів із сімейними лікарями та встановлення тарифу на надання посліг сімейним лікарем, якого людина обиратиме сама, медичної послуги. В середньому цей тариф становитиме 210 гривень на одну людину в рік.

17-го січня 265 депутатів проголосували за закон, що регулює запровадження електронного квитка у міському пасажирському транспорті.

З 1-го вересня 2017-го року діти з особливими потребами вчитимуться у загальноосвітніх навчальних закладах. Щоб забезпечити їм комфорт, Мінрегіон розробляє нові будівельні норми для шкіл.

Міністерство освіти і науки має намір суттєво скоротити кількість обов’язкових предметів інваріантної складової у старшій школі.

Соціальні проекти, благодійність

19 січня до Львова прилетів літак із Харкова, який доправив хворих військових із зони АТО. Шестеро із 16-ти чоловіків перебувають у важкому стані. Наразі вони проходять лікування у Військово-медичному клінічному центрі західного регіону, що на вулиці Личаківській, 26. Як повідомили Tvoemisto.tv у «Волонтерській Сотні Львів», зараз солдатам потрібні продукти харчування, милиці та засоби особистої гігієни.

Переливання крові постійно потребують новонароджені малята та важкохворі діти. Інформацію про них моніторить і оновлює соціальна платформа «Краплина для життя» Львів'ян просять бути небайдужими й допомогти врятувати малечу.

Львів’ян просять допомогти 17-річній Ірині, яка бореться із раком. Дівчина вже вдруге намагається побороти недугу.

Цьогоріч світ побачить «Harbuz» – дитяче періодичне видання, яке вперше фокусуватиметься саме на мистецькому оформленні. Перші два випуски хочуть видати завдяки краудфандингу.

8-го січня у світі проводять флешмоб #MuseumSelfie: люди фотографуються біля улюблених експонатів у музеях. Львів теж долучився до ініціативи.

Під час презентації проекту «Без броні» його творці розповіли про те, чим ініціатива може бути корисною львів’янам та як користуватися сайтом.

Прем’єра першого перформансу «Чужинець на чужині» нового театрального проекту «Гершом» відбудеться 26 і 27 січня о 20:30 у незвичній локації: закритій частині ще працюючого заводу.

23-го січня у Львові відбудеться благодійний виступ гурту автентичного співу "ДоСхідСонця" та арт фольк гурту "Troye Zillia "у межах марафону #кучинськийодужуй. Колядуватимуть, напевно, востаннє цього сезону для всіх охочих.

Львів’ян запрошують на благодійну музичну виставу. Виручені кошти скерують на підтримку кардіохворих дітей Львівщини.

Корисності та цікавинки

У соціальних мережах львів’яни активно діляться світлинами і враженнями від відпочинку в засніжених Карпатах та прогулянок в улюбленому місті Лева.

Львів’ян мали нагоду не залишати ялинки на смітниках, а здавати їх для утилізації.

На зимові свята щороку українським дітям дарують «Різдвяну казку» – мультики про Різдво, Святого Миколая. Цьогоріч вийшов новий твір – анімаційна історія про Водохреща. До озвучення мультика долучилися співаки зі Львова та хорова капела «Дударик».

З 1-го січня мінімальна зарплата в Україні становить 3 200 гривень. Якщо працедавець не забезпечує цю мінімальну суму, мешканці міста мають право скаржитися й шукати справедливість.

Львів’ян запрошують на лекції знавців гуцульської культури. У рамках виставки «Різдво у Львові» розповідатимуть про гуцульську кераміку та ікони на склі.

Плануючи свої мандрівки, пасажири, що користуються потягами швидкісної залізниці, можуть економити власні гроші. Пропонуємо дізнатися більше про програму лояльності, яку пропонують любителям Інтерсіті та Інтерсіті+.

У 2017-му у відомому й авторитетному закладі стартує проект «Ukrainian Emerging Leaders Program», у межах якого троє українців отримають можливість 10 місяців навчатися лідерству у експертів світового рівня. Податися на програму можна до 15-го лютого.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Компанію зі Львова звинуватили в трансляції проросійських фільмів у автобусах. Позиції сторін. У соцмережах набуває резонансу конфлікт у автобусі львівської фірми, що прямував з Німеччини: водії відмовилися вимкнути російські серіали на прохання жінки, котра їхала на похорон бійця АТО. Розібратися у ситуації спробувало Tvoemisto.tv.

Нові-старі велодоріжки: як у Львові розбудують велоінфраструктуру у 2017-му. Візуалізація. Tvoemisto.tv дізнавалось перелік велодоріжок, які планують прокласти або ж добудувати цьогоріч.

На лижі – після свят: актуальні ціни на 6-ти популярних курортах. Уже минув період новорічно-різдвяних свят, а відтак —на деяких гірськолижних курортах зменшилася вартість витягів. Ціни на прокат спорядження переважно залишилися такими ж , як і у святковий період. Пропонуємо актуальну інформацію про 6 популярних серед лижників курортів.

Шевченківський район отримає нові дороги, наземний перехід та велодоріжки. Візуалізація. Tvoemisto.tv дізналося, які саме дороги ремонтуватимуть, реконструюватимуть та будуватимуть цьогоріч у Львові. Пропонуємо перелік у Шевченківському районі.

Як львів’яни на Йордан пірнали у крижані ополонки. Фото, відео. 19-го січня християни східного обряду відзначають третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. У цей день за традицією люди пірнають у ополонки, щоб бути здоровими увесь рік і відновити духовні сили. Пропонуємо відео з парку «Горіховий гай», який став однією з локацій йорданських купань, а також фото, які викладають львів’яни у соцмережах.

Львівську «статую Свободи» презентували після реставрації. Фото, відео. 17-го січня після 7-ми років пошуку коштів та 6-х місяців кропіткої роботи, оновлену скульптурну композицію «Ощадність. Рільництво. Промисловість» урочисто відкрили в Музеї етнографії та художнього промислу.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!