Леокарт, банківська карта і готівка. Все, що потрібно знати про оплату проїзду у Львові

2238 0
Tvoemisto.tv зібрало усю інформацію про оплату проїзду в транспорті Львова, зокрема, як оплатити проїзд різними способами, які проблеми та труднощі можуть виникнути та як їх вирішити.
ФОТО: ЛМР

ФОТО: ЛМР

З 11 грудня 2023 року у Львові діє безготівкова оплата проїзду на усіх міських маршрутах. Безготівково за проїзд можна оплатити банківською картою, пристроєм з NFC та транспортною карткою ЛеоКарт. Пасажири також мають можливість оплатити готівкою у водія. Однак, поїздка найдешевша з транспортною карткою ЛеоКарт. 

Якщо оплата карткою «ЛеоКарт», то проїзд коштує за одну поїздку 13 грн, оплата банківською карткою – 15 грн за одну поїздку, оплата готівкою – 20 грн за одну поїздку. Штраф за безквитковий проїзд складає 300 грн.

Tvoemisto.tv зібрало усю інформацію про оплату проїзду в громадському транспорті Львова у цьому матеріалі, зокрема, як оплатити проїзд різними способами, які проблеми та труднощі можуть виникнути та як їх вирішити.

Оплата Леокарт

Де придбати Леокарт

Картки Леокарт поділяються на персоналізовані, які видаються учням, студентам та пільговим категоріям населення, та загальні

Придбати Леокарт «для всіх» у Львові вже можна у 40 брендованих кіосках «Інтерпрес» та через активні термінали EasyPay. Локації можна переглянути за посиланням

Щоб оформити персоналізовану транспортну картку ЛеоКарт, закликають подавати документи для її виготовлення, попередньо здійснивши запис за номером телефону 0800-303-007. Або можна оформити Леокарт онлайн

Скільки коштує Леокарт та як її поповняти

Вартість звичайної Леокарт становить 60 грн + 10 грн депозиту (придбати картку у кіосках можна лише за готівку). Власник зможе поповнювати її на необхідну суму в тих же пунктах продажу, а також і в додаткових.

Функція поповнення доступна також онлайн – на сайті ЛКП «Львівавтодор». Мінімальна сума поповнення – від 1 гривні. Пасажирам рекомендують поповнювати карту на суму не меншу, ніж вартість однієї поїздки. Комісійний збір, незалежно від суми чи способу поповнення картки, з пасажира не стягуватиметься. Перевірити залишок коштів на транспортній картці можна за допомогою валідатора у салоні транспортного засобу. А також – у терміналах EasyPay.

Відеоінструкцію про Леокарт можна подивитися тут

Чи можна передавати Леокарт іншому пасажиру

Персоналізовані картки «ЛеоКарт» не можна передавати у користування іншим особам. Якщо під час перевірки виявлять невідповідність власника картки, то він отримає штраф, а саму картку заблокують. Детальніше про це тут

Чому може відхиляти Леокарт

У Львові під час реєстрації проїзду загальною Леокарт на екрані валідатора можна побачити червоний хрестик та подвійний звуковий сигнал. Це означає, що реєстрацію відхилено. Чому так може відбуватися і що з цим робити читайте за посиланням

Чому пільгова Леокарт може бути заблокована

Блокування пільгової ЛеоКарт унеможливлює безоплатну валідацію проїзду такою карткою. Таке може статися з кількох причин, зокрема, якщо закінчився термін дії документа, на яку оформляли Леокарт. Про причини блокування та що робити у таких ситуаціях читайте у матеріалі

Оплата банківською карткою 

Валідатори не завжди зчитують банківські картки. Вони можуть не реагувати на деякі типи карток або не приймати їх. Наприклад, якщо картки призначені для цільових виплат, не мають NFC-чипа або картки є локальними. Детальніше про це за посиланням

Зняття коштів не проходить того ж дня, коли ви здійснюєте безготівкову оплату. Так відбувається, тому що автоматизована система оплати проїзду побудована на основі відкладеної авторизації. Ви реєструєте поїздки за день, вони об'єднуються в один платіж і далі проходить списання коштів. Списання може бути як наступного дня, так і пізніше. Про те, як саме списуються кошти, читайте у матеріалі.

Читайте також: Як зрозуміти, що під час безготівкової оплати проїзд у транспорті Львова оплачений. Пояснення 

Додамо, що оплатити за кількох пасажирів чи багаж можна однією транспортною ЛеоКарт, банківською карткою чи телефоном з функцією NFC. У такий спосіб пасажир одночасно може оплатити свою поїздку та максимум - три додаткові. Читайте у матеріалі, як оплатити проїзд за двох осіб.

Оплата готівкою 

При оплаті за проїзд готівкою пасажир має обов’язково отримати у водія разовий паперовий квиток з QR-кодом. Такий квиток вже завалідований у системі АСОП. Також важливо перевірити, чи на квитку вказані фактичні час і дата здійснення поїздки. Квиток діє лише у межах кінцевих зупинок маршруту. Його потрібно зберігати впродовж всієї поїздки

«Якщо ж водій не дав квиток – нагадайте йому про це і наполягайте на видачі квитка з QR-кодом. На момент перевірки контролю ваш обов'язок - пред’явити проїзний документ, це ваше підтвердження оплати поїздки. Оплативши готівкою і не маючи паперового квитка - ви ризикуєте отримати штраф», – наголосили у ЛКП «Львівавтодор».

Читайте також: Здобутки та провали транспортної системи Львова. Інтерв'ю з Олегом Забарилою 

Зазначимо, що з початком функціонування системи безготівкової оплати проїзду правила користування громадським транспортом у Львові дещо змінилися. Якщо раніше, зазвичай, посадка здійснювалася через передні двері, а висадка через середні та задні, бо так було зручніше, то тепер посадка/ висадка здійснюється через усі пасажирські двері салону транспортного засобу.

До слова, у транспорті під виглядом звичайних пасажирів працюють таємні контролери ЛКП «Львівавтодор». Їхнім головним завданням є документування порушень з боку водіїв та пасажирів. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!