Власник вілли «Люсія» у Львові погодився спільно з містом розробити проєкт порятунку будинку

3770 0
Вілла може от-от завалитися.
фото: 032

фото: 032

Власник вілли «Люсія» на Свєнціцького, 16 погодився розробити спільний із архітекторами та ЛМР проєкт порятунку будинку й організувати воркшоп. Таке рішення ухвалили під час публічного обговорення долі вілли учора, 26 лютого.

Читайте також: Зберегти не можна штрафувати. Як Львів охороняє історичне середовище

«Будемо розглядати кілька архітектурних рішень. Це може бути повноцінне збереження пам’ятки, добудова того, що було чи відтворення первинного стану. Це приватна власність. Із іншого боку – документи видає місто», – зазначив у коментарі Tvoemisto.tv заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Він додав, що адмінкомісія двічі штрафувала власника вілли на 170 тис. грн. за руйнування пам’ятки, але справа у судах не вирішується, а вілла може з дня на день завалитися. 

Водночас на думку голови Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України Богдана Гоя, віллу необхідно законсервувати.

«Архітектура – це не математика. Коли ми говоримо про пам’ятку, то це тільки реставрація. Але у цьому випадку йдеться  фактично про втрачену пам’ятку. Потрібно робити оперативну хірургію. Принаймні, щось законсервувати, щонайменше накрити плівкою. Для того треба просто добру волю», – каже Богдан Гой.

Один із представників ОСББ «Свєнціцького – 16» Сергій Дігтяр розповів, що мешканці сусідніх квартир починають уже подавати на ОСББ до суду, оскільки через аварійний стан вілли псується сусідній будинок.

«Історія почалася у 2004 році й вже тоді будівля була у жахливому стані. Ми почали викупляти квартири. Перша ідея, яку ми ставили перед архітектором, була інтегрувати фасадну чи інші частини, щоб вілла не виглядала як якась коробка. Ми отримали земельну ділянку, історико-архітектурне обґрунтування. Будинок був зруйнований ще за радянських часів, є акти, про те, що будинок має знос 50-60%. Якби увагу на нього звернули раніше, то не було б цієї історії. Ми є власниками, але руки у нас зв’язані, ми не можемо туди зайти», – сказав Сергій Дігтяр.

Тож тепер обласна спілка архітекторів спільно з управлінням охорони історичного середовища та власниками вілли має напрацювати спільний воркшоп для порятунку вілли до кінця тижня.

Читайте також: Що буде з віллою на Коновальця, на місці якої хочуть збудувати 6-поверхівку

Нагадаємо, у 2017 році власники будинку звернулися до міської влади щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування на будівництво багатоквартирного будинку, перший поверх якого мав нагадувати фасад наявної вілли.

Виконком відмовився надати ці документи, тож співвласники подали до суду. Галицький районний суд зобов’язав управління видати позитивний висновок щодо спорудження нового будинку. У коментарі Tvoemisto.tv один із власників вілли Ігор Скробацький говорив, що будинок кілька десятків років перебуває у занедбаному стані і відновити його повністю неможливо.

Наприкінці 2017 року міська влада встановила накриття на будинку, проте за кілька днів у будівлі завалився дах та обвалилася стеля. У лютому цього року будинок занесли до реєстру нерухомих пам’яток. Власники ОСББ «Свєнціцького – 16» намагались через суд скасувати статус пам’ятки для будинку, втім апеляційний адміністративний суд Львова залишив віллу пам’яткою.

Як зазначають в управлінні охорони історичного середовища, віллу «Люсія», що на вул. Свєнціцького, 16, збудувала у 1895−1896 рр. фірма Івана Левинського для Юзефа Ольпінського за проєктом архітектора Івана Долинського. У різні періоди тут проживали цісарський радник і контролер Головної крайової каси Юзеф Обмінський, Кароліна Скотт, Станіслав Лемпицький – польський вчений, письменник, професор, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи, чоловік польської поетеси Ядвіги Гамської-Лемпіцької.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!