У Львові розробили сайт для інвентаризації дерев

5369 0
Поки що переглядати інформацію про дерева зможуть лише зареєстровані користувачі, втім у майбутньому доступ планують відкрити для всіх.
Фото Олександра Шутюка

Фото Олександра Шутюка

У Львові розробили систему Inspectree, яка допомагає інвентаризувати дерева. Про це Tvoemisto.tv повідомив співавтор додатку Павло Голубець.

Читайте також: В УГКЦ закликають не обрізати дерева

За його словами, Inspectree – це корпоративна система, якою зможуть користуватися працівники міської ради та підрядники, які інвентаризують та доглядають за деревами.

«Ідея створити цю систему з’явилась навесні, коли збирали підписи за припинення обрізки дерев "під стовп". Тоді стало зрозуміло, що місто навіть не знає, де і що росте, в якому воно стані тощо. Паперова інвентаризація дерев – марно витрачений час, адже такі дані нереально аналізувати», – каже Павло Голубець.

Крім нього, над системою працює ще Любомир Макар. Наразі розробили сайт зі зручним інтерфейсом для планшетів та комп’ютерів. Для того, щоб вносити дерева в систему, необхідно мати логін і пароль, який надає адміністратор системи. 

Дерева наносять на мапу з точними географічними координатами. У формі можна додати параметри дерева: рід, вид, стан, вік, район, балансоутримувач, висота, ширина крони, обхват стовбура.Згодом параметрів має стати більше. Стан дерева виділятимуть на карті кольором: ідеальний стан – блакитний, добрий – зелений, задовільний – жовтий, аварійний – червоний, мертвий – чорний. Всі деталі доданого дерева можна подивитися клікнувши на нього.

Читайте також: Щоб ліва рука знала, що робить права Або чому Львову потрібен головний садівник

«Також можна фільтрувати дерева на карті залежно від параметрів.Ми думаємо, що право додавання інформації в систему буде у відповідальних за дерева працівників міської ради, районних адміністрацій, підрядників і, можливо, у волонтерів, але тільки після навчання», – додає співавтор сайту.

Поки що переглядати інформацію про дерева зможуть лише зареєстровані користувачі, втім у майбутньому доступ планують відкрити для всіх.

«Зараз ми працюємо над новими фічами: позначення для дерева "необхідних дій" і додавання параметру "селекція" для точної біологічної класифікації дерева. Система вже працює в режимі бета-тестування, куди занесли 80 реальних дерев, що ростуть на вулиці Литвиненка. Про результати аналізу дерев ми повідомляємо на Фейсбук-сторінці Inspectree», – каже Павло Голубець.

Він додає, що обстеження 30 дерев займає приблизно годину, якщо вони ростуть у одному ряді. Для обстеження одного дерева бажано, щоб було двоє людей.

Читайте також: 170-річний дуб та метасеквойя. Які унікальні дерева ростуть у Львові. Фото, інтерактивна мапа

У ЛМР наразі готують проєкт рішення, аби користуватися сайтом у тестовому режимі безкоштовно.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv запустило проєкт «Дерева Твого міста» та закликає львів'ян долучитися до підрахунку дерев у Львові, адже ми всі дихаємо одним повітрям, а дерева продукують кисень та очищають повітря у місті.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!