Ексвійськком Тіщенко йде з депутатів ЛОР та що таке львівська ідентичність. Підсумки доби

965 0
Нині 20 лютого та 727 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: galinfo.com.ua

Фото: galinfo.com.ua

Акцент дня: Ексвійськком Тіщенко хоче припинити свої повноваження депутата Львівської облради. Він був депутатом Львівської обласної ради від партії «Слуга народу» з 2020 року. За 2022 рік задекларував 980 тис. гривень доходів та вісім об’єктів нерухомості.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 81 бойове зіткнення, найбільше на Мар’їнському напрямку – 21 спроба. Українська авіація завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, 1 пункту управління та 10 зенітно-ракетних засобах противника. Підрозділами ракетних військ уражено пункт управління, 4 склади боєприпасів та 5 ворожих артилерійських засобів.

Також силами протиповітряної оборони України знищено 23 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131».

Повітряна тривога на Львівщині учора лунала о 12:05, відбій – о 13:30. Фіксувався зліт МіГ-31К.

Читайте також: На Львівщині мати Героя передала сто тисяч гривень на ЗСУ, щоб помститися за смерть сина. Їх спрямували на купівлю FPV-дронів.

Загалом, українці майже вдвічі менше задонатили у 2023 році, ніж на початку повномасштабного вторгнення.

Та: У Львові є значна кількість охочих, які прагнуть вступити до ЗСУ. Які вакансії є затребуваними.

Тема дня: Кава, старі креденси і картини, або Що таке львівська ідентичність. Львів – це горня запашної кави за столиком, де навколо промовляє історія міста. Це дух старих кам’яниць, які стали свідками різних часів. Це простір, де львів’яни творять себе, свою кухню, свої звичаї. Нещодавно в місті виникла дискусія довкола «Цукерні», де докорінно змінили «старовинний» інтер’єр. Якщо відомі львівські заклади закриваються або змінюють формат, це когось болить, когось засмучує, а когось обурює. Тvoemisto.tv запитало дослідників про те, що ж таке львівська ідентичність, як при цьому поєднуються культура і бізнес та як Львів змінює своє обличчя.

Читайте також: Тризуб Незалежності. Історія Герба, який називають «тризубом Чорновола», та що він означає. Щороку 19 лютого українці відзначають День Державного Герба України. Цього дня 1992 року Верховна Рада затвердила тризуб як Малий Герб України, визначаючи його головним елементом великого Державного Герба. Tvoemisto.tv пропонує пригадати історію створення малого Державного Герба, що втілювали львівські художник та історик. Зокрема, історик Андрій Гречило розповідав про проєкт Герба, що переміг на конкурсі 1991 року.

Ключові події:

1. Зеленський назвав ситуацію з блокадою кордону у Польщі політичною. «Через польський кордон проходить лише 5% нашого агроекспорту. Тож насправді ситуація не в зерні, а, скоріше, в політиці».

На цю ж тему: Поляки на кордоні почали блокувати українські автобуси з пасажирами. Віцепрем’єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів термінові перемовини з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Сєвєрой.

Та: Українські перевізники готують протест на пунктах пропуску Львівщини у відповідь на польську блокаду. Акція триватиме до 15 березня або до розблокування кордонів;

2. Японія надасть Україні фінансову допомогу у розмірі 12,1 млрд доларів. Перший грант на суму 4,7 млрд доларів ми отримаємо вже до кінця лютого.

Читайте також: Справу щодо звинуваченого у розкраданні гуманітарки ексчиновника Львівської ОВА закрили. Йдеться про Романа Матиса.

Та: Над корпусом університету біля Львова, який пошкодила російська ракета, зведуть захисний купол. Під час атаки 1 січня «Шахеди» пошкодили корпус Львівського національного університету природокористування;

3. Північний міст в Києві планують відремонтувати за понад 28 млн гривень. Підрядник має закінчити роботи до кінця 2024 року.

Читайте також: На Львівщині збудують три житлові комплекси для переселенців. Зокрема, у Кам’янка-Бузькій та Дрогобицькій громадах, а також реновацію житла у місті Старий Самбір на базі недобудованої лікарні, у яких зможе проживати майже 1500 внутрішньо переміщених осіб.

Та: У Львові планують заасфальтувати вулицю, ремонт якої розпочали три роки тому. Завершити роботи не змогли через брак фінансування, проте вже у 2024 на асфальтування виділили 3,2 млн грн;

4. В Києві розбирають ще одну історичну садибу. Роботи проводять попри накладений на будівлю арешт.

Читайте також: В «Екопарку Осокорки» знищують дерева. Забудовники одразу засипають територію піском.

На цю ж тему: В Києві роздаватимуть саджанці дерев. Кожен охочий зможе докласти руку до озеленення міста;

5. До туристичного містечка у Карпатах через Львів курсуватиме додатковий поїзд. З 1 березня до Ворохти з Дніпра курсуватиме додатковий потяг.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!