«Туреччина грає і має тут виключно свої інтереси», – військовий експерт про зернову угоду

1084 0
Сьогодні у Львові відбувається зустріч президентів України і Туреччини та генсека ООН, на якій мають говорити, зокрема, про експорт українського зерна. Експерт Петро Черник вважає, що Туреччина у зерновій угоді має виключно свої інтереси.
фото: кореспондент.нет

фото: кореспондент.нет

Військовий експерт Петро Черник у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня», говорячи про «зернову угоду» між Туреччиною, Україною, росією та ООН, заявив, що Україні не варто покладатися на Туреччину, оскільки вона має виключно свої інтереси. 

Він каже, що як тільки підписали дзеркальний договір, наступного ж дня росія вдарила ракетами по нашому порту. Цілком можливо, вважає експерт, що це може повторитися, тож з усім потрібно бути дуже уважними. 

Читайте також: Розвідка пояснила, чи безпечно Зеленському, Гутеррешу та Ердогану зустрічатися у Львові

«Скажу кілька слів стосовно пшениці. Я би до цього ставився дуже обережно. Туреччина грає і має тут виключно свої інтереси. Згадайте нещодавню зустріч в Сочі, на якій Ердоган підписав із путіним низку вигідних для нього документів. Зрештою, російська федерація як постачала газ до Туреччини через так званий Турецький потік, так і продовжує це робити. А ще будує атомну електростанцію, сертифіковану як належно (Йдеться про АЕС «Аккую», яку будують на південному узбережжі Туреччини у провінції Мерсін за російським проєктом і яка буде обладнана чотирма енергоблоками, – ред). Плюс на півночі Курдистану Туреччина розпочала свою воєнну операцію». 

У росіян також загострене питання експорту власної пшениці, завдяки чому маємо своєрідний поточний паритет

«Чому поки що не б’ють? На мій погляд, тому, що в них також критично загострене питання експорту власної пшениці. Завдяки цьому маємо своєрідний поточний паритет: їм послабили санкції, вони експортують своє, а у відповідь дали дозвіл експортувати нам. Але в будь-який момент можуть змінити цю ситуацію. Жахливість нашого противника в тому, що вони грають на справах», – додає Петро Черник. 

Читайте також: До Львова прибув генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш

Зазначимо, 22 липня у Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна. Документ, який має назву «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», Україна підписала з Туреччиною та ООН, при цьому жодних угод не укладала з росією. 

Нагадаємо, що сьогодні, 18 серпня, під час зустрічі у Львові президенти обговорять всі рівні стратегічного партнерства України та Туреччини. Натомість на зустрічі з генсеком ООН сторони обговорять кроки, які можуть дозволити «припинити війну дипломатичним шляхом». Крім цього, Зеленський, Гутерреш та Ердоган мають обговорити посилення механізму експорту українського зерна на глобальний ринок.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!