Київ

Стало відомо, чому в Києві на щойно відремонтованій вулиці Пирогова не встановили зливостоки

1127 0
Рельєф вулиці передбачає, що вода стікатиме до зливостоків, розташованих на сусідніх вулицях.
Вулиця Пирогова в Києві без зливостоків / фото: Римма Зюбіна / Facebook

Вулиця Пирогова в Києві без зливостоків / фото: Римма Зюбіна / Facebook

У центрі Києва, на вулиці Пирогова після капітального ремонту не встановили зливостоки, оскільки при проєктуванні вулиці там не передбачалася дощова каналізація. Про це повідомили в Департаменті транспортної інфраструктури КМДА у відповіді на запит «Твого міста».
 
«Водовідведення з проїзної частини та тротуарів здійснюється поверхневим способом за рахунок поздовжніх та поперечних ухилів вулиці подальшим прийманням у закриту систему дощової каналізації по бульвару Тараса Шевченка та вулиці Богдана Хмельницького», – йдеться у відповіді.
 
 
На відсутність зловостоків на відремонтованій вулиці Пирогова звернула увагу акторка Римма Зюбіна.
 
У дощову погоду вулиця Пирогова перетворюється у «ріку», скаржиться мешканець вулиці та ділиться відповідним відео. «Вклади плитку під кутом до будинку, тепер перед під'їздом тече річка. (...) Води течуть через «кабельні мережі», та будуть підмивати фундамент старого будинку. Неодноразові спроби спілкуваня, результатів не дали. Все робиться за проєктом ДСТУ та ДБН». 
 
У коментарях, як вихід із ситуації, киянин пропонує провести дощоприйомник нижче рівня бруківки й накрити декоративними решітками, й провести його повністю до проїжджої частини. «Маю надію що прислухаються, й зроблять як в справжньому європейському місті», - сподівається мешканець. 
 
Раніше активіст Павло Постоєнко акцентував на вирубці щонайменше трьох дерев під час ремонту на Пирогова. Загалом, за його спостереженнями, було ліквідовано три можливих місця для посадки дерев. «Було 4 дерева і затінок. Тепер залишилося лише одне і кущі. Схоже не вистачило землі, щоб збільшити ширину для облаштування лунок. Адже пустий і нагрітий тротуар в спеку це ж так "класно",  написав активіст– Кожне дерево (лунка) у центрі міста - на вагу золота, тому це не можна пробачати».
 
 
Зазначимо, ремонт на вулиці Пирогова розпочався на початку квітня. Він коштує місту 12 мільйонів гривень. У перелік робіт входить ремонт тротуарів, заміна люків та влаштування залізобетонної підпірної стінки, які мають бути завершені до початку вересня. Торги виграло ТОВ «Дорожньо-будівельне управління – 208». 

 

Закінчити ремонт планують у вересні 2023 року.

 

Як заявляв раніше мер Віталій Кличко, там також планують реорганізувати рух, влаштувати велодоріжки та місця для паркування авто. До того ж комунальники планують оновити зелені насадження і замінити вуличне освітлення.

Натомість активісти та транспортні експерти розкритикували вартість ремонту та заяви Віталія Кличка про облаштування вулиці з урахуванням вимог інклюзивності. Йдеться про багаторічне саботування владою проєкту наземного переходу наприкінці вулиці через бульвар Шевченка до ст. м. «Університет». Урешті-решт кияни домоглися того, що там продублюють підземний перехід наземним – це пообіцяв гендиректор «Київавтодору» Олександр Федоренко, пізніше підтвердив директор Дептрансу Руслан Кандибор, який заявив, що орієнтовна вартість облаштування становитиме до 1,8 млн грн. Днями комунальники почали певні роботи з його облаштування. 

Читайте також: Зручність та доступність. Як у києві розвинути дороги, мости і громадський транспорт

Додамо, загалом у Києві близько 270 підземних переходів, менше десяти – дублюються наземними. 191 підземний перехід взагалі не обладнаний жодним пандусом. І тільки 52 їх мають, однак вони обладнані ненормативними параметрами та не відповідають сучасним нормам. 

Фото: Рима Зюбіна, Володимир Левицький

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!