У Львові відкрили Центр ветеранського розвитку. Там готуватимуть помічників ветеранів

1270 0
Помічники консультуватимуть ветеранів щодо працевлаштування, навчання, аспектів соціального захисту та реабілітації.
Фото: Львівська політехніка

Фото: Львівська політехніка

У п’ятницю, 21 липня, у Львові на базі НУ «Львівська політехніка» відкрили Центр ветеранського розвитку. Там вже з осені почнуть готувати помічників ветерана.

Відкрила захід міністерка зі справ ветеранів України Юлія Лапутіна, яка наголосила на важливості розвитку фронту відбудови України.

«Коли йдеться про відкриття Центру ветеранського ррозвитку, ми говоримо про те, що ті, хто захищають нас на фронті, мають бути підтримані державою. Ми маємо зробити все, аби після перемоги України наші захисники могли повернутися до нормального життя, громад та родин. Важливою у соціалізацією ветеранів є освіта. Адже на фронті вони отримали лише мілітарний досвід, а після - вони не можуть працювати на попередньому місці. Ми маємо зробити все, аби вони отримали потрібну освіту, гідне місце праці та змогли забезпечили свої сім’ї, платити податки», – зазначила Юлія Лапутіна. 

Юлія Лапутіна та Юрій Бобало

У Центрі навчатимуть на помічників ветерана. Це людина, яка зустрічатиме захисника чи захисницю по поверненню з військових дій у своєму населеному пункті. Помічник сам мусить бути ветераном або членом родини ветеранів чи загиблих Героїв та пройти необхідну підготовку в університеті.

Відбиратиме претендентів на навчання спеціальна комісія. Наразі відкритий набір, подалося 65 людей зі Львівської області, які після навчання працюватимуть у своїх населених пунктах. Вони консультуватимуть ветеранів щодо працевлаштування, навчання, аспектів соціального захисту та реабілітації, покращення стану здоров’я, реалізації своїх прав і пільг у різних сферах. Загалом зі Львівської, Миколаївської, Дніпропетровської та Вінницької областей планують залучити 400 помічників ветеранів.

Центр ветеранського розвитку відкрили саме у НУ «Львівська політехніка», адже тут вже була база для цього. Як зазначив ректор вищого навчального закладу Юрій Бобало, ще в березні 2019 року за сприяння компанії SoftServe в університеті створили Ветеранську службу, тоді для цього розмістили лише два кабінети. З 2014 року в НУ «Львівська політехніка» проходив освітній проєкт «Україна-Норвегія», який спрямований на перепідготовку і соціальну адаптацію військовослужбовців та їхніх родин в Україні. За цей період більше 900 військових із сім’ями пройшли навчання за різними професійними напрямками. 

«Внаслідок війни ми матимемо більше людей з інвалідністю, які мають особливі освітні потреби. Університет готовий до цих викликів, ми продовжуємо впроваджувати інклюзивну політику», – наголосив ректор Львівської політехніки.

Читайте також: Що не так із реабілітацією військових та чому це стосується кожного

Тепер ж долучилося Міністерство зі справ ветеранів, яке фінансуватиме навчальні програми для військових. 

У підвальному приміщенні облаштовували центр соціальної інклюзії за підтримки Міжнародної організації з міграції. Там будуть проходити заняття для помічників ветеранів. Однак до аудиторії ведуть довгі сходи, жодного спорядження для людей з інвалідністю не облаштували. В університеті зазначили, що там планують зробити платформу для людей на візках, однак поки що для цього немає належного фінансування. 

Новий кабінет у підвальному приміщенні

Також на першому поверсі облаштують клас, в якому подбають про інклюзивні робочі місця з необхідною технікою, додала керівниця Центру ветеранського розвитку Наталія Шаповалова.  На першому поверсі один кабінет - це своєрідний ЦНАП для ветеранів, де зможуть надати відповіді на всі питання. Інший - для надання психологічної підтримки.

Водночас до відкриття запросили ветеранів 2014- 2023 років, а саме Костянтина Левченко, Сергія Тарнавського, Олега Ціздина, Романа Чорнобая, Олександра Мусія, Віктора Дейнеку, Кирила Малющенка та Назара Фоміна.

Ветерани розмовляли з міністеркою зі справ ветеранів 

«До сьогоднішнього дня не було таких центрів, які б надавали допомогу хлопцям, які потребують психологічної та юридичної підтримки та їхнім сім’ям. Я воював з 2014 по 2019 рік. Із початком повномасштабного вторгнення також пішов добровольцем. Я був сім разів поранений. Я подав заявку на посаду помічника ветерана, адже пам’ятаю себе у 2014 році у Львові. Це було зовсім інше середовище. Тоді після перебування на фронті у мирному місті я впав в паніку і не знав, що робити. Мені б тоді хотілося, щоб хтось допоміг та направив», – поділився військовослужбовець 80 десантно-штурмової бригади Олег Ціздин. 

Нагадаємо, що триває процес прийому заяв до конкурсного відбору кандидатів на посади помічників ветерана у межах пілотного проєкту у Будинку воїна. Ініціативу реалізують у 4 областях, зокрема у Львівській.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!