Як працює економіка Львівщини та історія площі Лесі Українки в Києві. Підсумки доби

1087 0
Нині 20 травня та 451 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Ситуація на фронті: Окупаційні війська під Бахмутом втрачають по батальйону в день, загальна кількість втрат ворога на напрямку становить до 70 тисяч вбитими і пораненими. Міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що захисники Бахмута роблять важливу річ: вони зменшують наступальний потенціал росіян і таким чином не дають їм піти у наступ на інших ділянках фронту.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. На цих ділянках фронту відбулось понад 80 бойових зіткнень, найзапекліші бої – за Бахмут, Мар’їнку та в районах Авдіївки, Степового і Новомихайлівки.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 20 ударів по районах зосередження противника, а також 8 – по його ЗРК. Уражено пункт управління, 2 артилерійських підрозділи на вогневій позиції, 6 станцій радіоелектронної боротьби, склад боєприпасів та радіолокаційну станцію ЗРК С-300. Знищено 3 крилатих ракети «Калібр», 18 БпЛА «Shahed», 4 баражуючих боєприпаси «Ланцет» та 10 розвідувальних БпЛА різного типу.

Читайте також: Ветерани війни влаштували марафон на протезах, щоб допомогти військовому шпиталю. Марафон є частиною проєкту «Із полум’я зродились».

Акцент дня: Історія площі Лесі Українки в Києві: залізниця замість площі, тир замість будівлі ЦВК та як виникло Царське село. Навіщо і коли через площу проклали залізничну колію, що було на місці так званого Царського села, як був втрачений унікальний стрілецький тир, на місці якого тепер будівля ЦВК? Дигер та екскурсовод Кирило Степанець на прохання «Твого міста» розповідає історію площі.

На цю ж тему: На Київщині у рамках напряму «відновлення» розпочали відбудову багатоповерхівок. Загалом цьогоріч відновлять 18 будинків.

Ключові події:

1. Українську мову внесли до системи перекладів Єврокомісії. Що це означає. Це безоплатний онлайн-інструмент для перекладу текстів та офіційних документів всіма 24 мовами ЄС.

Читайте також: У Києві знесуть Пушкіна не раніше липня, а Щорса хочуть «переосмислити». Щодо Пушкіна депутати чекають, коли набире чинності закон «АнтиПушкін», а от Щорса хочуть залишити, бо для пам’ятника позував Леонід Кравчук;

2. Цьогорічні надходження до бюджету Києва перевищують довоєнні показники, – Кличко. Цього року за перших 4 місяці до бюджету надійшло майже на 3,6 млрд гривень більше коштів, ніж за аналогічний період 2022. Та на 3,8 млрд більше, ніж за 4 місяці 2021 року.

Читайте також: Економіка Львівщини впала на 5% за перші місяці цього року. «Минулий рік був важкий. На Львівщині, хоча це далеко від фронту, економіка за 2022 рік впала на 11%. Перший квартал цього року ми закінчили з мінус 5%. Це реальні цифри. Ми розуміємо, які це збитки в масштабах держави», – зазначив голова ОВА Максим Козицький.

За його словами, обласна адміністрація цього року ставить перед собою кілька головних акцентів. По-перше, це якісна освіта, медицина, соціальний захист і логістика. На ці чотири напрямки планують приділяти найбільшу увагу. По-друге, це вибудова довіри між бізнесом і владою;

3. «На момент викупу квартир вона була в жахливому стані», – співвласник про історичну віллу у львові, яку знесли. «Ми готові зберегти дві стіни та елементи даху, однак частина елементів дуже зношена, на понад 80% їх неможливо відновити», – наголошував голова ОСББ «Свєнціцького, 16» Ігор Скробацький і додав, що неможливо зберегти те, чого немає, бо все руйнується.

Читайте також: У Оксани Марченко забрали землі на березі Дніпра під Києвом і повернули у власність держави. Правоохоронці у суді відстояли право держави на земельні ділянки лісогосподарського призначення площею 9,5 га вартістю понад 204 млн грн;

4. Читайте також: У Львові перекриють ділянку від вул. Шевченка до вул. Золота. Схема об’їзду. На вул. Єрошенка дорожнє полотно в поганому стані, тому його ремонтуватимуть.

Читайте також: Які трамваї у Львові курсують найдовше. Йдеться про трамваї №3 (пл. Соборна – Аквапарк), №6 (вул. Миколайчука – Залізничний вокзал), №8 (пл. Соборна – вул. Вернадського). Електротранспорт відправляється із кінцевої о 23:00 та їде за своїм маршрутом, після чого їде в депо.

На цю ж тему: У Львові штрафують перевізників, які завчасно з’їжджають з маршрутів. Лише за минулий місяць на перевізників накладено від 140 тис. до 350 тис. грн штрафу. Один складений акт становить 1700 грн штрафу.

Та: Зупинка транспорту у Києві: після відбою повітряної тривоги оплата проїзду зберігатиметься протягом години. Це стосується лише комунального транспорту;

5. Куди поїхати на вихідні зі Львова. До костелу Бернарда Меретина. 

Tvoemisto.tv радить заглянути до селища Лопатин та помилуватися костелом та дерев’яною церквою.

На цю ж тему: Стендап і прем’єра опери. Куди піти на вихідні у Львові. Підбірка подій у місті.

Погода у Львові: До 25 градусів тепла. Якою буде погода на вихідних у Львові. У суботу у Львові та області буде хмарна погода з проясненнями. Синоптики попереджають про короткочасні дощі. Уночі 7 – 12°, вдень 20 – 25° тепла. У неділю мінлива хмарність, проте без опадів. Температура вночі 6 – 11°, вдень 20 – 25°.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!