Київ

Забудовник просить суд скасувати статус пам’ятки архітектури будівлі на Рейтарській 37

566 0
Активісти отримали інформацію з Державного реєстру судових рішень

Компанія-забудовник «НЕСТ» просить суд скасувати статус памʼятки для будівлі Київського повітового земства 1913 року, розташованій на Рейтарській, 37. Про це повідомляють у пам’яткоохоронній спільноті «Цегла».

Активісти отримали інформацію з Державного реєстру судових рішень.

ТОВ «Рейтарське», що входить у групу компаній забудовника «НЕСТ», просить суд скасувати наказ Мінкульту про перебування пам’ятки в Реєстрі та внести відповідні зміни, шляхом виключення охоронного статусу закріпленого за будівлею.

Як ми писали, кияни вимагають, аби компанія-забудовник «Нест» відновила частково зруйнований будинок на Рейтарській, 37 а, який має статус пам’ятки історії і архітектури місцевого значення. Відповідна петиція опублікована на сайті Київради.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики надало статус пам’ятки місцевого значення для всієї будівлі за адресою: вул. Рейтарська, 37-А, А'.

Раніше у вересні забудовник продовжив руйнувати будинок. Тож активісти організували на місці цілодобове чергування, аби завадити компанії «Нест» далі руйнувати пам’ятку.

Як з'ясувалось,забудовник, який розбирає історичну будівлю на Рейтарській 37 порушує не лише пам’яткоохоронне законодавство, а й законодавство про охорону археологічної спадщини, адже ця ділянка — територія памʼятки археології національного значення «Культурний шар "Міста Ярослава» XI-XIII ст.

На місці памʼятки архітектури на вулиці Рейтарській, 37, девелоперська компанія «Нест» планує звести «бутиковий бізнес-центр» Reiter Hall. За словами девелопера, будівлі хочуть «повернути їй первозданний вигляд» і водночас «зміцнити її сучасними конструктивними рішеннями». У «Нест» запевняють, що відновлять і зміцнять фасад будівлі, дах, а також парадні сходи. Поверховість будівлі не збільшуватимуть.

Керівником будівельної компанії «НЕСТ» (ПАТ «Нерухомість столиці») є Соловйов Еміль Анатолійович. У число проєктів компанії входять такі об'єкти, як бізнес-центри «Ренесанс» і «Євразія», офісні центри на вул. Інститутській, Жилянській, Михайлівській і Димитрова. Що стосується житлових комплексів, то компанія виступала в якості забудовника таких комплексів, як ЖК «Пори Року» по вул. Василя Липківського, 45 і ЖК «Ізумрудний» по вул. Механізаторів, 2. Одним з центральних проєктів компанії є житловий комплекс «Покровський Посад» в Шевченківському районі столиці по вул. Глибочицькій.

Раніше, у травні 2023 року будівлю на Рейтарській 37-А почали розбирати. Тоді у будівельній компанії стверджували, що реставрують головний фасад, аби «пристосувати будівлю до сучасних умов». 

Тоді за заявою депутатки Київради Ксенії Семенової, поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 298 Кримінального кодексу (незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини та знищення, руйнування чи пошкодження об’єктів культурної спадщини)

У червні Департамент міського благоустрою КМДА призупинив дію картки на тимчасове порушення благоустрою у будинку. Попри все це, Мінкульт погодив проєкт зносу будівлі.

Флігель будівлі на Рейтарській, 37-А має 130-річну історію. Це був будинок Київської повітової земської управи, де жив громадський діяч і письменник Микола Шаповал. У радянські часи там був розташований гідромеліоративний інститут.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!