7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

4003 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень з 29-го травня по 4-те червня.
фото: odessapassage.com

фото: odessapassage.com

CityLife

У центрі Львова горів дах будинку. Як уберегтися: поради ДСНС. 28-го травня, сталася пожежа на вулиці Крехівській, 5. В житловому будинку загорівся дах. 

У Львові обиратимуть логотип для Е-квитка. ЛКП «Львівавтодор» оголосить конкурс з розробки логотипу та дизайну електронного квитка «ЛеоКарт». 

Львів'яни скасували перекриття вулиці Сахарова через сміття. Заплановане перекриття вулиці Сахарова жителями Львова скасували – комунальники прибрали сміття. 

Дітям загиблих рятувальників у Грибовичах виділять разову допомогу. Львівська обласна рада виділила 100 тис гривень на оздоровлення дітей рятувальників, які загинули торік під час трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. 

Виші Львова увійшли в ТОП-10 лідерів в Україні. Наприкінці травня командою національного рейтингу вищих навчальних закладів «ТОП-200 Україна» опубліковано одинадцятий щорічний рейтинг українських вишів. 

Випускників військових кафедр призиватимуть в армію: деталі. Офіцерів запасу призиватимуть на службу до ЗСУ строком на 18 місяців. Однак, в зону АТО відправлятимуть лише за власним бажанням. 

У Львові триває виставка ікони Богородиці з Унівської лаври. 30-го травня, в Національному музеї імені Андрея Шептицького відбулась презентація ікони Богородиці зі Свято-Успенської Унівської лаври. 

У Львові пікетували обласну раду: чого вимагають активісти. Відео. У Львові під час сесії в обласну раду увірвалися активісти: засідання перервали.

«Океан Ельзи» дасть завершальний концерт світового туру у Львові. Програма. З 21-го травня відомий український гурт продовжує свій #worldtourOE і проводить його третю українську частину. 

Помер Блаженніший Любомир Гузар. 31 травня 2017 року, о 18:30, на 85-му році життя після важкої недуги відійшов до вічності Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ. Цю інформацію Tvoemisto.tv підтвердили в УГКЦ. 

У Львові стартував Дитячий Форум. Програма першого дня. Дитячий Форум ‒ один з найбільших фестивальних заходів в Україні для розвитку та радості дітей та їхніх батьків, проводиться у Львові з 2007 року. Цього року Дитячий Форум перетвориться на Космічну Галактику, де відбуватиметься понад 600 розважальних і навчальних заходів, які допоможуть дітям в пошуку відповіді на питання ролі Людини у Всесвіті.

Львів прощається із Блаженнішим Любомиром. Фоторепортаж. У соборі святого Юра проводять в останню путь кардинала Любомира. 

Львів’янам пояснили, чому подаватимуть гарячу воду за графіком. Виконавчий комітет затвердив рішення «Про погодження режиму надання послуги з гарячого водопостачання». 

Тисячі львів'ян прощаються з кардиналом Гузаром. Кадри аерозйомки. У Львові проходять жалобні заходи прощання із Блаженнішим Любомиром.

Фестиваль ретро-автомобілів «Leopolis Grand Prix» у Львові. Фоторепортаж. Парк культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького 2-4 червня перетворився в окреме ретро-місто – Львів проводить Міжнародний фестиваль ретро-автомобілів «Leopolis Grand Prix». 

Реформи

У Львові планують подавати воду за графіком. У літній період у Львові обмежать централізовану подачу гарячої води. Замість 24 годин гарячу воду подаватимуть мешканцями 18 годин на добу. 

У Львові надаватимуть житло для сімей учасників АТО. Відповідно до постанови КМУ № 719 від 19.10.2016 (зі змінами у лютому 2017), сім’ї загиблих учасників АТО, інваліди 1-2 групи внаслідок АТО та військовослужбовці, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок внаслідок АТО, які потребують поліпшення житлових умов, будуть отримувати грошову компенсацію на придбання житла. 

На підтримку Національної поліції у Львівській області виділили понад 3 млн гривень. На фінансування програми «Безпечна Львівщина» з бюджету Львівської області виділили 3,5 млн грн. 

В районних адміністраціях Львова змінили керівників. 31-го травня, під час апаратної наради, міський голова Львова озвучив кадрові зміни серед керівників районних адміністрацій.

На двох вулицях Львова запровадять односторонній рух. На вул. Мучній і вул. Воробкевича буде організовано односторонній рух для автомобілів.

Українці зможуть замовляти ID-паспорт через Приват24. Приват24 запустив функцію замовлення внутрішніх паспортів для українців. 

В Україні діють нові правила призначення субсидій. Що змінилося. У травні в Україні набули чинності зміни у призначенні та наданні населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

У Львові змінили вимоги до реконструкції будинків. 2-го червня, прийняли рішення про вимоги щодо реконструкції приміщень. 

Транспорт

Автобус №53 курсує за зміненим маршрутом. Виконавчий комітет Львівської міськради змінив автобусний маршрут №53 (Галицьке перехрестя – проспект Червоної Калини).

Зі Львова в Карпати будуть курсувати веловагони. Від 1-го червня у складі вагонів поїздів зі Львова до Мукачевого та Ужгорода буде вагон, обладнаний для перевезення велосипедів.

У серпні LOT запустить авіарейси зі Львова до Бидгоща. Рейси виконуватимуть двічі на тиждень.

Комуналка, ремонтні роботи, будівництво

Територію «Простору Синагог» суд вивів з комунальної власності. Руїни синагоги «Золота Роза» на вулиці Федорова, 27, де сьогодні створено «Простір синагог», згідно з рішенням суду більше не належать Львівській міській раді. 

Укрзалізниця планує перетворити залізничні вокзали у торгові центри. "Укрзалізниця" планує збільшити доходи шляхом використання вокзалів і привокзальних територій в комерційних цілях. 

У Львові з'являться кілька новобудов. Адреси. Виконавчий комітет ЛМР прийняв 9 рішень з питань містобудування, серед них рішення про будівництво двох новобудов. 

У липні стартує ремонт вулиці Замарстинівської. Актуальні фото. На ремонт вулиці Замарстинівської виділено 10 млн гривень.

На Львівщині можуть з’явитися одразу три сміттєпереробні заводи. Комісія Львівської ОДА визнала перемогу в інвестиційному конкурсу усіх трьох компаній-учасниць. 

Будівництво житлового кварталу у Львові визнали незаконним. У Львові скасували дію містобудівних умов та обмежень щодо будівництва житлового кварталу. 

Поліклініка і спорткомплекс з басейном: як розбудують Рясне. Візуалізація. На громадські слухання львів’янам винесли детальний план території, який пропонує організувати центр громадського життя поблизу заводу «Концерн-Електрон».

У Львові відновили подачу гарячої води. Перелік вулиць. Частина будинків, до яких воду постачають ЛКП «Залізничнетеплоенерго» та ЛМКП «Львівтеплоенерго», отримали гарячу воду раніше. 

На Левандівці облаштують сквер. Візуалізація. Залізнична районна адміністрація уклала угоду на облаштування скверу на вулиці Івана Сірка вартістю 1,9 млн гривень. 

Соціальні проекти, благодійність

У Львові створять сайт для користувачів з вадами зору. Для користувачів з вадами зору розроблять сайт в рамках реалізації соціально-культурного проекту «Веб-сторінка, доступна для користувачів з повною і частковою втратою зору». 

Випускний для всіх. Львів'яни дарують сукні та костюми вихованцям дитбудинків. У Львові триває ініціатива «Зроби випускний дитбудинку». Усіх небайдужих просять приносити одяг та аксесуари. 

У Львові учасниця АТО терміново потребує донорської крові. Львів’ян закликають допомогти військовій Юлії Логут.

Львів'янам пропонують взяти участь у конкурсі соціальних проектів. Умови. Патріарша комісія УГКЦ проводить конкурс соціальних проектів.

Хлопець з Львівщини, у якого ДЦП, підкорив Говерлу. Фото. Цього тижня команда On 3 wheels здійснила особливе сходження на найвищу вершину України – гору Говерлу разом з Іваном Маслюком, у якого ДЦП. 

Корисності та цікавинки

Тарілка здорової їжі. 10 порад для збалансованого харчування. Інфографіка. Експерти з харчування Гарвардської школи громадського здоров'я розробили вказівки для здорового та збалансованого харчування. 

Як подати показник лічильника за світло по SMS. Інструкція. Клієнти «Львівобленерго» можуть повідомляти показники електролічильників на короткий номер з допомогою SMS. 

2/3 хвороб українців виникають через неправильне харчування. Такі дані озвучили під час круглого столу «Міжнародний день здорового травлення: як харчуються українці».

У Львові працює інтерактивний годинник-карта. У львівському Музеї етнографії та художнього промислу презентували відреставрований єдиний в Україні годинник-картину із рухомими інтерактивними деталями. 

Куди поїхати на вихідні зі Львова: містечко, де народився Богдан Ступка. По дорозі до Жовкви можна заглянути до невеличких населених пунктів, які її оточують. Сьогодні Tvoemisto.tv пропонує відвідати Куликів, що славився і славиться своїм хлібом та ковбасами.

Спецпроекти та спецтеми ;Tvoemisto.tv

«Краса креативних індустрій у тому, що не обов’язково з чимось воювати». Марк Зархін, Андрій Худо і Юрій Филюк на Львівському медіафорумі говорили про те, як засоби масової інформації можуть допомогти місту стати креативними. 

Духівники твого міста. Як сестра Наталія розлюбила футбол і здійснює мрію БогаНастоятелька Згромадження сестер Пресвятої родини про падіння на шляху до Бога, відмінність духівника від психотерапевта та монаше життя як самовдосконалення. 

Місто та громадські ініціативи: «Зрад у п’ять разів менше, ніж пишуть у пресі». Місту варто підтримувати успішні проекти та спільноти, а активістам – створювати алгоритми, що допомагатимуть іншим повторити успіх.

Вулиці Львова. Золота – намальоване місто. Вулиця, що веде до Янівського цвинтаря повз давнє місце страт, колишній склозавод і мальовничі схили, поступово перетворюється на спальний район. 

Розкоркувати Львів. Як лікуватимуть хвороби транспортної інфраструктури. 15 ключових транспортних проблем Львова, плани міської влади щодо їх розв’язання та технології, які можуть це суттєво полегшити, обговорювали на дискусії «Твого міста». 

Польські і литовські «бляхи»: у чому проблема і як її вирішити. Багато туристів та людей, що відвідують чарівне місто Львів, відзначають основні три факти: неймовірну архітектуру, смачну каву і... кількість автомобілів іноземної реєстрації, переважно Республіки Польщі та Литви. Ні, це не громадяни наших країн-сусідок. Це звичайні українці, що змушені купувати авто в ЄС через колосальну різницю в ціні. Коли за однакову суму стоїть вибір між BMW на іноземних номерах і «Ланосом» на українських – вибір очевидний. І він не на користь українського недоавтовиробника. 

Площа Митна і Фабрика повидла. Як ревіталізують громадські простори Львова. Архітектори ініціативи Urban Ideas придумали, як зробити занедбану фабрику та незручну площу місцями, комфортними для львів’ян. 

Чого нас вчив Любомир Гузар? Важливі тези Блаженнішого. Відео. 31 травня 2017 року, о 18:30, на 85-му році життя після важкої недуги відійшов до вічності Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ. Пропонуємо пригадати важливі тези Любомира Гузара, які він озвучив у Львові. 

Уроки патріарха Любомира. Я знав патріарха Любомира Гузара майже все своє життя – маленьким хлопчиком з вигляду, бо часом приїжджав з батьками на літній табір, де він був парохом, пізніше він був моїм духівником і сповідником у семінарії в Римі. В Україні наше спілкування також було доволі близьким. 

Як одужує львівський «Охматдит»: проблеми, перемоги, перспективи. Керівниця Львівської обласної клінічної дитячої лікарні Мар’яна Возниця розповіла, що відчуває лікар, отримуючи «подяку» грошима, і що потрібно, аби це нарешті припинилося. 

У Львові збудують масштабний ІТ-центр та транспортний хаб. Візуалізація. За 3-7 років на ділянці між вулицями Стрийською, Івана Чмоли та Козельницькою з’явиться комплекс IT-офісів з готелем, університетом та торгово-розважальним комплексом, а в перспективі — транспортний хаб та міська електричка. 

Мені казали: «роби аборт». Я зберегла дитину. Мені страшно, але я вірю, що в нас із малечею все буде гаразд. 

Його любили греко-католики і шанували всі інші конфесії. Вчора у київських Княжичах відійшов у вічність великий Князь Церкви. Як кажуть у народі, відійшов прямісінько до Бога, бо був улюбленцем Святого Духа: йому голуби сідали на плечі. 

Дороговказ довгожителя: їжте трапезу на 80% та шукайте ікігай. Наше з Вами літо! Небо, сонце, природа, з її дарами! Від сьогодні ви можете не лише стати здоровішим, красивішим, стрункішим, але й уникнути дуже багатьох хвороб, немочі, передчасного старіння, фізичних, душевних страждань, фінансових втрат, операцій та смерті. Я серйозна, як ніколи.

Вулиця Бандери: серед недоліків бруківки – шум, вібрація, обмежений рівень безпеки. Щоранку ми з моєю семирічною донечкою спускаємося вулицею Коперника вниз – від перетину з вулицею Бандери до трамвайної зупинки «Головна пошта». Щоранку моя доня намагається сказати мені щось – можливо про те, що вона сьогодні буде робити в школі, або про те, який сон вона бачила цієї ночі, – але я її не можу зрозуміти. Автомобілі мчать вниз по схилу з великою швидкістю і створюють величезний шум через бруківку. 

Алхімія пива. Львівський пивовар про чистоту, контекст і правильні дріжджі. Двадцятишестирічний Олекса Фриз вивчає фізику й хімію, щоб варити мануфактурне пиво за сучасними технологіями, й відчуває стан продукту на дотик. 

Юні дослідники та книголюби. Фоторепортаж з Дитячого Форуму. Другий день на Дитячому Форумі був насичений майстер-класами та інтерактивними уроками, презентаціями та іграми. Новинкою стала виставка робототехніки та перегони міні-роботів.

Ціла купа дивних речей. Фоторепортаж із львівської галереї-батярні. У «Правді Б» можна побачити твори вісімдесяти митців, які неможливо продати деінде. Серед них одежа з власними іменами, картини з гривень і ще Бог знає що: це місце сили для божевільних. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!