7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2691 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 5 – 11 грудня.
фото: Facebook

фото: Facebook

CityLife

6-го грудня у Львові відбувся Марш захисників України з нагоди 25-ї річниці створення Збройних сил України. У ньому взяли участь близько тисячі військовослужбовців Львівського гарнізону. Це був найбільший за 15 років військовий марш у нашому місті. Господарський суд Львівської області постановив виселити орендарів «Російський культурний центр» із приміщення по вул. Короленка, 1а.

10-го грудня мешканці вулиці Любінської пікетували ремонтні роботи магазину АТБ. Люди скаржаться на тріщини у стінах їхньому будинку та порушення тиші. На місці події були представники влади, поліція та начальник охорони орендованого приміщення. Львів'янка через суд домоглася виплати моральної компенсації за перелом руки, який вона отримала через неприбрану прибудинкову територію.

4-го грудня у Львові відбулася нестандартна вистава-експеримент аматорського театру «Звукоко». Глядачі, яким зав’язували очі, сприймали виставу «наосліп» і слухали історії з життя героїв УПА. Оприлюднили концепцію озеленення трамвайної лінії на Сихів, яку планують втілити навесні 2017-го року, посадивши 245 дерев висотою до 5-ти метрів.

У Львові обрали три найкращі соціальні ІТ-рішення. Команди-переможці отримали в якості мікрогрантування від Інституту міста 3000 євро за перше місце та 2000 євро – за друге. У Львові археологи натрапили на частину давнього цвинтаря. Адміністрація церкви Покрову Пресвятої Богородиці, що на вулиці Личаківській, 175, хоче додати у дизайн облаштування простору перед храмом біблійних мотивів.

7-го грудня Національний університет «Львівська політехніка» святкував 200-й ювілей. З цієї нагоди у місті провели декілька урочистих заходів, а студенти зняли особливе креативне відео для альма-матер. У Львові планують відкрити приватне пологове відділення. У місті триває збір відпрацьованих люмінесцентних ламп та батарейок на базі двох пересувних еко-бусів та 95 контейнерів для елементів живлення. Пропонуємо перелік локацій і графік роботи останніх у грудні.

Згідно із результатами Facebook-голосування, яке напередодні провів медіа-хаб Tvoemisto.tv, львів’яни майже одноголосно «за» запровадження в Україні офіційного вихідного 25-го грудня. Цьогоріч святкування пройдуть під гаслом – «Твоє Різдво у Львові». Пропонуємо програму. А також ТОП-5 особливих локацій, які варто відвідати цієї зими.

10-го грудня у приміщенні старого трамвайного депо, що на вулиці Вітовського, відбувся грандіозний концерт інструментальної музики «LvivMozArt». Пропонуємо атмосферні фото з місця події, де могли побувати не всі.

Транспорт

Від 11-го грудня в Україні почали діяти оновлені графіки руху поїздів. Із 23-го грудня щоденний Інтерсіті «Київ–Львів» курсуватиме до Перемишля.

Через обурення львів’ян для трьох автобусів відкоригують маршрути. Із листопада «Трамвай на Сихів» курсує з площі Соборної до кінотеатру ім. Довженка. Попередньо, у «Львівавтодорі» анонсували, що до колишнього ринку трамвай поїде до кінця 2016-го року. Стало відомо, що через погодні умови продовження колій перенесли на невизначений термін.

Із січня 2017 року авіакомпанія МАУ тимчасово не здійснюватиме польоти зі Львова до Вільнюса. Тим часом турецька авіакомпанія збільшить кількість рейсів зі Львова. До нового року львів’яни зможуть їздити із центру міста до нового терміналу аеропорту тролейбусом. Від 9-го грудня вулиця Дениса Лук’яновича, що неподалік вулиці Степана Бандери, стала односторонньою. Статистичні дані щодо накопичення транспортних засобів на українсько-польському кордоні доступні в онлайн-режимі. Пропонуємо інформацію, як переглянути.

Комуналка, ремонтні роботи, будівництво

Одна зі стін Львівського театру ім. Лесі Українки знаходиться в аварійному стані. Працівники констатують численні проблеми та сподіваються, що будівля не зруйнується остаточно протягом зими. Місто розглядає проектно-кошторисну документацію на ремонт даху й стін, яку підготували в театрі. Тим часом на дискусії Tvoemisto.tv учасники констатували, що стан, у якому знаходяться пам’ятки архітектури, де розташовані держустанови, становить небезпеку для перехожих, працівників та відвідувачів. З покрівель падає штукатурка, шматки гіпсової ліпнини та навіть цегла.

Частина вулиці Богданівської у Львові буде непроїзною до 20-го грудня. Наступного року у Львові планують реконструювати перехрестя вулиць Тернопільської та Угорської у Сихівському районі міста (Новий Львів).

Виконавчий комітет міськради затвердив містобудівні умови та обмеження на будівництво та реконструкцію 23-х об’єктів у межах Львова.  

Реформи

Кабінет міністрів України прийняв постанову № 890, за якою подати заяву на призначення допомоги при народженні дитини можна в електронній формі з використанням телекомунікаційних систем.

На офіційному сайті «Укрзалізниці» з’явилася електронна форма звернень, у якій можна залишити зауваження щодо сервісу чи повідомити про корупцію. Опція працює у тестовому режимі, гаряча лінія продовжує працювати.

Соціальні проекти, благодійність

До 1-го лютого усі небайдужі можуть зголоситися допомогти створенню аудіобібліотеки для дітей, що мають вади зору. Волонтери озвучуватимуть навчальну та художню літературу у спеціальній студії у «Львівській політехніці». У львівському ОХМАТДИТі закінчили ремонт у маніпуляційній кімнаті. Від 9-го грудня люди з вадами зору зможуть «побачити» Львівську Ратушу на дотик.

3-го грудня у столиці відбувся 9-й благодійний вечір та тихий бенкет на підтримку Українського католицького університету, яким завершилася 7-річна кампанія з розвитку закладу. Жертводавці та спонсори задекларували 6,5 млн гривень на діяльність університету у Львові, та ще 2,5 млн пообіцяли передати для новоствореного центру УКУ в Києві.

Корисності та цікавинки

У Львові біля Ратуші запрацювала ковзанка. Як і в попередні роки, ковзанку, площею близько 990 квадратних метрів, облаштували на північній стороні площі Ринок. Про графік роботи та вартість можна прочитати за посиланням. Де у Львові покататися на ковзанах: три локації.

28 листопада – 4 грудня у Львові зареєстрували 4 500 випадків зараження грипом, а показник захворюваності сягнув епідемічного порогу. Мешканців міста закликають берегти себе й вживати профілактичні заходи.

Львівські айтішники розробили систему ідентифікації водія за кардіограмою. У Львові відновили рецепт автентичної страви вірменської громади. 5 ідей для оформлення новорічних подарунків.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Бракує техніки та людей. Як журналістка допомагала розчищати Львів від снігу. Фоторепортаж. У Львові є чотири ШРП (шляхово-ремонтні підприємства), які обслуговують п'ять районів міста та чистять дороги під час снігопадів. Tvoemisto.tv побувало в ШРП Личаківського району та дізналось, яку техніку тут використовують, як виглядає робочий день працівників, чому вони вважають свою професію особливою та чого їм бракує, аби львівські дороги взимку були в ідеальному стані.

Львівський актор, який був в АТО: як через це пройшла вся сім’я. Коли актор Роман Кривдик був на Майдані, сім’я дізналась, що Мар’яна – дружина Романа – при надії. Відразу після народження донечки Меланії додому принесли повістку. Перші кроки своєї дитини він бачив на відео через інтернет, сидячи в окопах поблизу Авдіївки. На війні Роман був майже півтора року, а зараз повернувся додому і продовжує боротьбу, але вже на іншому фронті – культурному.

Оксана Кісь: Львів завжди мав жіноче обличчя. Про Місто, яке творить людей, з Людиною, що творить місто. У проекті "Люди Твого міста" Оксана Кісь, українська вчена, антропологиня і феміністка, розповідає про жіноче обличчя міста; чому ми виглядаємо скромно на світовому рівні та чи можливо позбутися кітчевого споживання нашого міста.

Будні львівських «шерлоків»: чим займаються детективи НАБУ. Як насправді діяльність НАБУ стосується перевірки декларацій, як каратимуть нечесних чиновників, хто такі детективи й чим вони займаються розповів в інтерв’ю для Tvoemisto.tv очільник Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України Тарас Лопушанський.

Чому в центрі Львова з’явилися нові контейнери для сміття. Віднедавна сміття з Галицького району Львова вивозить нова компанія, яка встановила контейнери незвичного для мешканців зразка. Tvoemisto.tv дізнавалося, чому відбулися такі зміни та які саме нововведення пропонує фірма.

У Львові будують Silicon Valley. Візуалізація. У Львові працюють над створенням трьох унікальних об’єктів, які розташовуватимуться на невеликій відстані один від одного та стануть важливими елементами своєрідної львівської Кремнієвої долини.

Львів майбутнього: як розвиватимуть креативний клас у місті. Креативні «теплиці» та мистецькі простори, виставковий центр, експерименти з архітектурою та кіно – те, що має привабити до Львова генераторів ідей.

Цінність неповторних речей: чому варто платити за хендмейд. Вироби ручної роботи в моді, але львівська публіка, за словами майстрів, ще не до кінця зрозуміла їхню цінність. 

Як досягти успіху. 5 порад від Тараса Кицмея. Відео. Під час Години коду в Сихівській гімназії Тарас Кицмей, співзасновник та член ради директорів компанії SoftServe, розповів школярам про особливості й можливості ІТ, а також дав кілька порад.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!