Як розібратися з графіками вимкнення світла та чи планують у нас посилювати мобілізацію. Підсумки доби

1221 0
Нині 21 грудня та 301 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Андріана Стахів, Еспресо

Фото: Андріана Стахів, Еспресо

Ситуація на фронті: Аналізуючи результати зустрічі путіна та лукашенка, Інститут вивчення війни (ISW) наголосив, що участь білорусі у війні проти України залишається малоймовірною.

Аналітики інституту звернули увагу, що путін і лукашенко утрималися від публічного обговорення російського вторгнення в Україну. При цьому вони відзначили, що для білорусі продовжує існувати «західна загроза».

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що воєнна загроза з боку білорусі поступово зростає. Проте українські захисники теж вживають адекватних заходів.

Командувач каже, що зараз у білорусі зосереджені 2 мотострілецька дивізія першої танкової армії та авіаційне угрупування, в складі якого є новітні зразки російської авіації. Також у цій країні є підрозділи, озброєні оперативно-тактичними ракетними комплексами «Іскандер» з балістичними ракетами до них.

Порівняно із початом повномасштабного вторгнення темпи мобілізації значно знизилися. У Міноборони не планують посилювати її після Нового року. Проте кількість мобілізованих залежить від ситуації на фронті. «Говорити, що після Нового року буде чергова хвиля не можна. Всі фактори, які на це впливають, давно враховані. І той фактор, що в РФ пройшла мобілізація і за заявками призвано від 200 до 300 тисяч громадян, все давно враховано. Зараз ми працюємо за планом і ніяких хвиль не передбачається», – зазначив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки окупантів в районах двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них – Масютівка Харківської області; Підкуйчанськ, Діброва і Білогорівка – Луганської та Верхньокам’янське, Веселе, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Водяне, Піски, Невельське, Мар’їнка, Новомихайлівка і Пречистівка – Донецької.

Авіація і підрозділи ракетних військ та артилерії ЗСУ завдали 20 ударів по районах зосередження ворога та 12 – по позиціях ЗРК.  Також уражені склад боєприпасів та 3 пункти управління.

19 грудня в районі Василівки Херсонської області знищені 8 одиниць важкої техніки різного типу. Інформація щодо втрат у живій силі уточнюється.

Читайте також: Зеленський побував у найгарячішій точці фронту. Фото. «Фортеця Бахмут. Наші. Непокірні перед ворогом. Які своєю хоробрістю доводять, що ми вистоїмо і свого не віддамо. Україна пишається вами. Я пишаюсь! Дякую за мужність, стійкість та міцність, яку демонструєте у відбитті ворожих атак», – сказав він.

Акцент дня«Їдуть машиною і відключають світло». Інтерв’ю з речницею «Львівобленерго». Як розібратися з графіками вимкнення електроенергії; чому її почали відключати на довший час; чому в одній половині будинку є світло, а в другій нема; хто відповідає за вуличне освітлення і подавання електрики для руху електротранспорту; до яких наслідків може призвести неправильна експлуатація генераторів, Tvoemisto.tv пояснила речниця компанії «Львівобленерго» Галина Петрушка.

Цитата дня: «Все залежить і залежатиме від того, куди поцілять, як це вплине загалом на енергосистему України. Але з огляду на кілька масованих атак наші енергетики, працівники «Укренерго» довели, що вміють працювати у таких умовах і досить швидко відновлювати електропостачання. А одночасно відновити електропостачання – це теж дуже важливий момент, який означає, що є змога подати електроенергію всім. Та коли є брак потужності, доводиться застосовувати графіки відключення. Як буде далі – ніхто не знає, але наразі ситуація контрольована».


Ключові події:

1. Україна отримала 2 мільярди доларів гранту від США. «Залучене грантове фінансування буде спрямовано на забезпечення пенсійних виплат та заробітних плат працівникам цивільного захисту, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій», – пояснили в Мінфіні.

А також: Україна стала державою року за версією The Economist. У виданні підкреслили, що щороку їм складно робити такий вибір серед країн, проте цьогоріч він був очевидним;

2. У Києві відновили водопостачання. «Насосні агрегати на водопровідних насосних станціях запустили в роботу, але потрібен певний час, щоб вода дійшла до всіх споживачів. Водопостачання вже поступово з’являється в домівках киян», – пояснив мер Віталій Кличко.

На цю ж тему: Менше половини споживачів у Києві – зі світлом. Очікується, що вдасться включити обладнання, яке дозволить заживити більше споживачів.

А також: «Львівобленерго» пояснило похибку з графіками відключень світла.  Компанія радить звіряти групу відключень, до якого належить будинок, із реальними вимкненнями електроенергії. Може бути помилка у самому списку від обленерго, тому його потрібно спершу перевірити на практиці;

3. В Італії припиняють обмін готівкових гривень українців на євро. Вона завершується через зниження кількості та сум таких обмінних операцій порівняно зі стартом обміну. Подібні програми вже завершилися також в Польщі, Німеччині, Швеції, Швейцарії, Литві, на Мальті, у Нідерландах, Бельгії та Латвії;

4. Коштом львівського бюджету доремонтують дорогу до комплексу Козловського за 6 млн грн. Орендарем водойми є «Академія футболу» – компанія ексдепутата Львівської облради та Львівської міської ради від «Європейської солідарності» Григорія Козловського. Ця ж компанія скупила землю навколо неї. Тепер фірма називається «Емілі Івент Хол» і там працює однойменний івент-хол, Emily resort, Emily hotel тощо;

5. У Києві вперше покажуть оригінал рукопису «Щедрика» Миколи Леонтовича. Окрім того, уперше буде представлено оригінал листа Симона Петлюри до Олександра Кошиця, написаний главою УНР за півроку до прем’єри «Щедрика» у Карнегі Гол;

Свята наближаються: Жива, штучна, у горщику. Як обрати ялинку і не зашкодити довкіллю. Незмінний атрибут різвяних свят – це ялинка. Щороку виникають дискусії про те, яку краще обрати: живу чи штучну. Уже кілька років популярності набирають і ялинки у горщиках. Мовляв, потім її можна буде пересадити.

Виконавча директорка ГО Zero Waste Lviv Ірина Миронова розповідає, які ялинки та прикраси справді найменше зашкодять природі і посянює, що робити з тими, що продаються в горщиках.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!