Знакові відкриття, події і рішення. Чого досягнув Львів у 2021 році

1794 0
Тvoemisto.tv зібрало для вас головні відкриття і зміни року, які торкнулися львів'ян.
Фотоколаж Дмитра Тарадайки

Фотоколаж Дмитра Тарадайки

Львів отримав три нові трамваї «Електрон»

Наприкінці цього року Львів отримав три нові п’ятисекційні трамваї «Електрон». Ще сім місто отримає до середини наступного року. Трамваї проходять «обкатку» – ходові випробування. У міськраді зазначають, що нові трамваї курсуватимуть на маршруті №8, який сполучає Сихів із центром, бо це найбільш ефективна лінія, вона виділена і тут великий пасажиропотік.

Трамваї виготовили на Львівському підприємстві «Електрон». Вартість одного – 1,9 млн доларів (разом із запасними частинами). Місто отримало 12 млн євро кредиту від ЄІБ на закупівлю десяти п'ятисекційних трамваїв.

П’ятисекційний «Електрон» може вмістити 250 людей. Він є більш комфортним і легшим у керуванні, аніж попередні трамваї «Електрон». Загалом у Львові вже є 12 «електронів», включно із п’ятисекційними.

Відкриття вулиці Пекарської

У вересні цього року після реконструкції відкрили для проїзду вулицю Пекарську, а 9 грудня відкрили вулицю Шімзерів (ділянку від вул. Тершаковців до вул. Мечникова). Щоб налагодити велорух, тут влаштували велосмуги та велодоріжки, встановили вуличні меблі та розширили паркомісця. На вулиці ще мають встановити вуличне освітлення та висадити молоді кущі і дерева.

На Пекарській у грудні торік під час ремонту зрізали 47 дерев. По завершенні робіт на вулиці мають висадити 57 нових дерев та 1 995 кущів. Загалом вартість ремонту обійшлася у 109 млн грн. Реконструкцію проводила компанія ТзОВ «Вельт Капітал».

Вулиця для всіх

18 грудня у Львові відкрили для проїзду останню ділянку вулиці Степана Бандери – від вулиці Антоновича до вулиці Городоцької. На ремонт Бандери закрили ще торік у вересні, і хоч рух вулицею відновили рух, утім тут ще великий об’єм робіт залишається: розмітка, озеленення, громадський простір на перехресті Бандери – Чупринки, підпірна стінка поблизу Львівського органного залу.

Загальна кошторисна вартість робіт з реконструкції вулиці – 209 млн грн, однак з’являються додаткові роботи, як-от з громадський простором і підпірною стінкою. Також буде ще корегування проєкту, тож у підсумку вартість збільшиться.

Додамо, що перехрестя вулиць Городоцької та Степана Бандери у Львові у жовтні цього року вирішили ремонтувати цілодобово. За це мешканцям будинків поблизу вперше обіцяли виплачувати компенсацію за незручності. Якою вона буде і хто саме її отримуватиме, мав вирішити профільний департамент разом із Залізничною районною адміністрацією. Тоді ще міський голова Андрій Садовий заявив, що мешканцям будуть компенсувати незручності «живими» грошима.

Натомість розмір компенсації за цілодобовий ремонт так і не встановили, бо, як повідомили Tvoemisto.tv у пресслужбі міської ради, за цим ніхто не звертався. Окрім цього, додали, що роботи цілодобово вели лише кілька днів, всі інші – потребували світлового дня.

Відкриття оновленої площі Коліївщини

Цього року у Львові відреконструювали одну із найдавніших і найменших площ міста – площу Коліївщини. Її розміри – усього 650 квадратних метри. Відкрили площу у вересні.

Під час робіт фахівці НДЦ «Рятівна археологічна служба» знайшли рештки давніх будівників та стародавнього колодязя, який вдалося відновити. Так, відповідно до проєкту, криницю оновили та прорізали надписи – імена людей, які тут жили і працювали. Окрім цього, на площі з’явилися нові вуличні меблі, замість звичних лавок там поставили стільці, також оновили озеленення. Проєктом реконструкції займалася ПП «Науково-виробнича фірма «Рутенія».

Читайте також: Вулиця Бандери: серед недоліків бруківки – шум, вібрація, обмежений рівень безпеки

Реконструювали площу в межах грантового проєкту про співпрацю з єврейськими організаціями у проєкті «Спільна відповідальність за спільну спадщину» (ReHERIT) завдяки допомозі Європейського союзу. Вартість робіт становила 3,2 млн грн.

Старт аеромедичної евакуації 

Цього року на Львівщині запрацювала аеромедична евакуація пацієнтів. Її організували на базі обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Спершу використовували гелікоптер ДСНС, а нині – поліції. Фінансується проєкт аеромедичної евакуації за кошти державного бюджету.

Перший політ виконали до села Турки, звідки до львівської лікарні повітрям транспортували 78-річну жінку з інсультом. Також врятували дитинку із важкою вродженою вадою серця, її гелікоптером доправили до Києва в дитячий інститут серця. Гелікоптер евакуював двох пацієнтів, які потрапили у страшну аварію на Бродівщині.

Новий гелікоптер Нацполіції обслуговує не лише Львівську, Івано-Франківську та Закарпатську області, а й Чернівецьку, Тернопільську і Волинську. Першу аеромедичну евакуацію на Львівщині провели у квітні. Станом на сьогодні гелікоптер виконав 57 евакуацій. 

Таку допомогу отримують пацієнти з інсультами, інфарктами чи важкими травмами після ДТП. На аеромедичній евакуації працюють п’ять лікарів та п’ять фельдшерів. 

Розвиток туризму у Львові

Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького цього року увійшов у ТОП-3 аеропорти України за кількістю перевезень. Так, у листопаді тут обслужили 153,5 тис. пасажирів, а з початку року – 1 млн 673,8 тис. людей. Окрім цього, кількість туристів у місті порівняно з минулим роком зросла на понад 50%. Так, лише із січня по вересень цього року у туристичні інформаційні центри Львова звернулася понад 21 тисяча людей, із яких 11 тисяч – це туристи.

У ТОП-5 іноземних країн, які відвідали центри протягом цього періоду найбільше було гостей із Польщі (2708 людей), Туреччини (2185) та Саудівської Аравії (2184), з Німеччини (626) та з Білорусії (496). Іноземні туристи перебували у Львові у середньому 4-5 днів і залишали тут близько 295 євро.

Читайте також: SkyUp відкрив продаж квитків на літній сезон зі Львова

Також цього року у липні у Львові приземлився перший регулярний рейс із Саудівської Аравії. Пізніше запустили рейс Джедда – Ель-Касим – Львів та Даммам – Львів. Окрім цього, днями Державна авіаційна служба України дозволила авіакомпанії SkyUp виконувати рейси зі Львова до Кувейта та Ер-Ріяду (Королівство Саудівська Аравія). Управління туризму та курортів Львівської ОДА навіть розробить спеціальний додаток для іноземних туристів, за який заплатить 330 тис. грн.

Тvoemisto.tv навіть провело публічну дискусію на тему «Як «продати» Львів туристам. Нові напрямки і досвід інших туристичних міст» для того, щоб обговорити, як туристичному Львову не втратити свого потенціалу і розвиватися надалі навіть в умовах обмежень, а також розглянути, до яких методів вдавалися інші туристичні міста. А про те, чим ще приваблює Україна та Львів зокрема туристів із Саудівської Аравії, читайте у матеріалі.

Кредит на будівництво ІТ-парку

У квітні цього року ТзОВ «Девелопленд Груп» отримало погодження від найбільшого державного банку Польщі BKG про надання кредиту у розмірі 81,5 млн євро на будівництво ІТ-парку у Львові. Технологічний парк з офісами для 10 000 ІТ-спеціалістів, мультифункціональним центром та науковими лабораторіями зведуть на перетині вулиць Стрийської – Чмоли.

Читайте також: Це не каста для багатих. Як ІТ впливає на розвиток Львова

Загальна вартість будівництва першої черги проекту становить 136 мільйонів євро. Планова дата відкриття першої черги проекту – це друга половина 2023 року.

Innovation District IT Park – це простір, де будуть працювати та навчатись майбутні ІТ-спеціалісти. Окрім офісних приміщень, на території розмістять також кампус лабораторій, вільний доступ до яких отримають науковці та студенти з різних навчальних закладів міста. Проєкт вже має перших резидентів, серед яких компанії GlobalLogic, N-iX, Intellias, SoftServe та Perfectial.

Його реалізовють за участю локального інвестора та найбільшого ріал-естейт фонду світу, за підтримки і партнерства Львівського ІТ-кластеру. Генеральним підрядником будівництва буде одна з найбільших будівельних компаній Польщі – Unibep. Згідно із проектом, IT-парк буде розташований на земельній ділянці розміром 10 гектарів та зможе вмістити 10 000 працівників IT-індустрії та понад 4 000 працівників суміжних галузей. Загальні інвестиції у проект становлять 180 млн доларів. Ініціатором проекту виступив Львівський IT Кластер у 2015 році. Те, як виглядатиме ІТ-парк у Львові, можна дізнатися за посиланням

Перший успішний продаж колишньої колонії в Україні

У червні Львів став одним із перших міст в Україні, де провели аукціон у межах програми приватизації колишніх тюрем і колоній. Так, колишню виправну колонію №48, що на вулиці Хуторівка, 2, купила компанія SoftServe. Участь в електронному аукціоні взяли сім компаній, вартість лоту зросла із 132 мільйонів гривень до понад 377 мільйонів грн. Тож, на Хуторівці, з'явиться ІТ-кампус. Там будуть офіси, житло, спортивний комплекс, а також англомовні школа, садок, і, можливо, Музей науки. Детальніше про це читайте у матеріалі.

Ще три приміщення виправної колонії за 30 мільйонів гривень придбав ТзОВ «Ринок сільськогосподарської продукції «Шувар». Йдеться про територію за адресою вул. Хуторівка, 4 загальною площею 0,9 га. У компанії кажуть, що планують використати її, аби розширити ринок.

Перший банк їжі в Україні

У серпні цього року у Львові на вулиці Кульпарківській, 158 запрацював продовольчий банк «Тарілка», де люди, які потребують продуктів, зможуть їх отримати безкоштовно.

Це перший такий проєкт в Україні, метою якого є повноцінне функціонування продовольчого банку їжі, що збиратиме у магазинах та кафе продукти, в яких завершується термін придатності. Таким чином, волонтери хочуть зменшити рівень органічних відходів і забезпечити щоденне харчування малозабезпеченим людям. 

У ГО «Тарілка» зазначили, що станом на сьогодні у світі 1/3 всіх продуктів йде на смітник, а Україна – серед лідерів у Європі за кількістю сміттєзвалищ, які наполовину складають з органічних відходів. Українці щороку викидають близько 7 тонн продуктів, які придатні для споживання, вартістю понад 5,5 мільярдів гривень. Засновник «Тарілки» – підприємець та волонтер Ростислав Косюра, який переїхав до України в серпні 2019 року. Детальніше про ініціативу читайте у матеріалі.

Медреформа у Львові 

Наприкінці цього року у Львові розпочали реформувати медицину, утворили три міські Територіальні медичні об’єднання. Перше – «Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги», у нього об’єднались «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова»; «8-у міська клінічна лікарня м. Львова»; «Міська дитяча клінічна лікарня м. Львова».

Друге – об’єднання планового лікування і паліативної допомоги, а третє – акушерства й гінекології. У ТМО «Клінічна лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги» об'єднуються чотири міські лікарні: «Львівська 1-а міська клінічна лікарня імені Князя Лева», «4-а міська клінічна лікарня Львова», «5-а міська клінічна лікарня Львова», «Лікарня «Госпіс» Львова».

У «Львівське клінічне територіальне медичне об’єднання акушерства та гінекології» об’єднаються два медзаклади: «Пологовий клінічний будинок № 1 Львова», «3-я міська клінічна лікарня Львова».

Уже з наступного року для пацієнтів обіцяють кращий сервіс і якісніше надання медичної допомоги, для лікарів і медсестер – удвічі вищі зарплати і можливість розвиватись професійно, а для міста – створити потужні медичні об’єднання, які зможуть бути фінансово стійкими та незалежними. Детальніше про зміни у медицині читайте тут. 

Перемога Вікторії

У Львові цьогоріч оголошували збір коштів для Вікторії Полюги із рідкісною хворобою СМА. Це – спадкове захворювання, яке передається дітям від батьків. Її спричинює пошкоджений ген SMN1, який містить білок. Низький рівень вмісту білка і призводить до атрофії м'язів. Вікторія у 8 місяців перестала підіймати ніжки, не могла уже сама сидіти. Результат аналізу на СМА шокував батьків, і вони кинулися рятувати доньку.

4 листопада на укол Zolgensma для дівчинки зібрали 50 мільйонів гривень. Від початку збору у Львові провели сотні фестивалів, ярмарків, забігів, аукціонів. Вікторія пробула 7 місяців на реабілітації в Італії. Останній мільйон надіслали батьки хлопчика Кирила з Києва, який теж хворіє на СМА, але який цього року виграв безкоштовний укол.

Укол мали зробити на початку грудня цього року в американській клініці Сан-Антоніо, однак через ГРВІ у неї перенесли. Детальніше про історію дівчинки, яка об'єднала Львів, читайте у матеріалі.

Встановлення пам'ятника Моцарту

Пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту урочисто відкрили на площі Євгена Маланюка в центрі міста 26 серпня. У липні цього року минуло 230 років від дня народження видатного австрійського композитора, молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера. Він прожив на Львівщині більшу частину життя. Довкола скульптури тривали довгі дискусії і мешканці навіть збирали підписи під петицією, щоб міська рада скасувала рішення про встановлення композиції, а згодом зареєстрували декілька петицій про знесення пам’ятника, утім депутати не підтримали демонтаж.

Творив цю скульптуру австрійський митець Себастьян Швайкерт у передмісті Зальцбурга. Подарували Мацарта місту львівська диригентка Оксана Линів разом із фундацією LvivMozArt.

Під час дискусії на Тvoemisto.tv експерти зазначили, що встановлення скульптури стало прекрасною нагодою спонукати людей говорити про актуальне мистецтво, що воно нам дає, для чого воно потрібне.

Зокрема, арт-менеджер, колекціонер мистецтва Павло Гудімов зазначив, що нарешті у Львові виникла дискусія навколо мистецького твору, а не політики, і що у Львові нарешті з'явився зразок сучасного європейського мистецтва відомого художника. Крім того, сама постать Ксавера привернула увагу львів'ян, як і сквер, який ще донедавна був призабутим.

Скульптура Моцарта має глибокий символізм. Що вклав у неї автор скульптури Себастьян Швайкерт, можете прочитати в екслюзивному інтерв'ю для Tvoemisto.tv

Підготувала Вікторія Савіцька

Фотоколаж Дмитра Тарадайки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!