7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2929 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини та події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 31 серпня – 6 вересня.
фото: tvoemisto.tv, bc-like.com, sn.ua, lvivmediaforum.com

фото: tvoemisto.tv, bc-like.com, sn.ua, lvivmediaforum.com

Citylife

Львів опинився на другому місці у списку найдорожчих міст для придбання житла. На першому місці традиційно Київ. Львів прийматиме фінал Чемпіонату світу з шахів. Матч за світову шахову корону серед жінок відбудеться у нашому місті 1-18 березня 2016 року.

Львівський активіст Святослав Літинський, який першим в Україні отримав паспорт без російського дубляжу, подав до суду на міністра МВС України Арсена Авакова, відтак МВС перекладатиме офіційні виступи міністра на своєму youtube-каналі. Львів’ян просять допомогти у пошуку свідків ДТП, під час якої постраждала літня жінка. 21 людський останок з часів Другої світової війни знайшли будівельники, які працюють на будівництві музейного комплексу «Територія Терору».

Дизайнерка Оксана Караванська впевнена, що відчуття стилю закладається у людині в дитинстві. Відтак «Стильна книжка для панянки» проведе юним красуням екскурсію в історію моди, розповість, як доречно одягатися до школи, у театр чи на дискотеку, з чим носити вишиванку, якими повинні бути джинси і як правильно комбінувати аксесуари. Також на Форумі видавців свою книжку «Африка. Сни» представить Лесь Подерв’янський.

У Львові відбудеться міжнародний турнір з волейболу «Кубок Лева». Фотовиставку про участь українців у Другій світовій війні можна буде подивитися перед львівською Ратушею під час Форуму видавців з 10 до 13 вересня. А любителям комп’ютерних ігор варто відвідати концерт симфонічного Cantabile Orchestra, який виконає музику з понад десятка різноманітних комп’ютерних ігор. У Львові триває будівництво унікальної бібліотеки ім. митрополита Андрея Шептицького. На Арені-Львів білоруські вболівальники розгорнули банер-звернення до українців.

У суботу, 5 вересня, одразу після виступу на відкритті оновленого стадіону «Авангард» в Луцьку перкусисту гурту «Піккардійська терція» Івану Вощині стало погано. У чоловіка «схопило» серце: після виступу зайшов у гримерку, де музиканту стало зле. Медикам «швидкої допомоги», які відразу прибули за викликом, не вдалося врятувати артиста. За словами представника оргкомітету концерту Катерини Дулапчій, попередня причина смерті – тромб, що відірвався.

 

Транспорт

Із приходом осені для мешканців міста та львівської транспортної системи розпочалися своєрідні випробування. Львів’яни повертаються з відпусток, студенти приїжджають на навчання, а діти йдуть до школи. Разом з тим, чимало вулиць міста лишаються перекритими, цього тижня таких вулиць у Львові було шість. А з наступного року фінансування на ремонт доріг в області збільшиться, адже Верховна Рада ухвалила Закон, що до обласних бюджетів скеровуватимуться 50 відсотків суми перевиконання щомісячних планових митних надходжень. А поки у Львові триває будівництво трамвайної колії на Сихів, яке міські чиновники обіцяють завершити до кінця року. Вартість робіт – 17,805 млн. євро.

Для тих, хто планує купувати автомобіль Tesla, цікаво буде дізнатися, коли вийде автомобіль, вдвічі дешевший за ті моделі, що є зараз в наявності. А хто 8 чи 9 вересня планує електричкою їхати за межі Львова, слід знати що через ремонтні роботи графік руху деяких приміських потягів було змінено.

 

Освіта

Міністр освіти Сергій Квіт запевнив, що цього року українські школярі отримають підручники безкоштовно, хоча й із можливою затримкою. У 2015-2016 навчальному році прогнозована кількість учнів-першокласників у Львові – 8159 дітей, що на 482 дитини більше, ніж у попередньому 2014-2015 навчальному році. Кожен навчальний заклад самостійно визначав формат проведення свята першого дзвоника.

З 1 по 10 вересня працівники міліції проводитимуть низку профілактичних заходів у зв’язку із початком нового навчального року: правоохоронці виявлятимуть школярів, які прогулюють заняття. У Львові розпочав свою роботу перший спецклас для дітей із особливими потребами у школі «Надія». Пропонуємо кілька фото з «особливого» 1-го вересня.

 

Реформи

З вересня на українців очікує другий етап підвищення тарифів на електроенергію – у середньому ціни виростуть на 23%, у порівнянні з попереднім тарифом. Через тиждень після того, як перші патрульні вийшли на чергування на вулиці Львова, керівник львівської поліції капрал Юрій Зозуля прозвітував, що було зроблено за цей період. І як показує інфографіка, львів’яни демонструють високий рівень довіри до нових патрульних. Вони ж у відповідь навчають пішоходів як і де правильно переходити дорогу. Працівники поштових відділень надаватимуть консультації та роз’яснення щодо заповнення заяв та декларацій при зверненні за житловою субсидією.

Бюджет Львівщини відтепер можна відстежувати онлайн. 8 серпня міністр юстиції Павло Петренко підписав відповідний наказ, згідно якого свідоцтво про народження дитини можна отримати і в пологовому будинку, де народилося немовля. Відтепер свідоцтво про народження у Львові можна отримувати не лише у місцевому РАГСІ.

Із 17 вересня у Львові починаються безкоштовні консультації та огляди домашніх улюбленців. Для того, аби відвідати ветеринара, потрібно всього лиш попередньо зареєструватись. Національна рада реформ при президентові України розглянула два варіанти податкової реформи. На обговорення було винесено проект реформи від Мінфіну і проект Податкового комітету ВР.

 

Соціальні проекти, ініціативи, конкурси

Львів прийме один із локальних українських фіналів міжнародного турніру Get In The Ring. Переможець турніру в Роттердамі отримає інвестиції в сумі $ 25,000, а також менторський пакет. Умови участі – тут. Понад рік у Львівському військовому госпіталі працюють волонтери із «Волонтерської сотні Львова»: збирають, сортують та розносять речі першої необхідності, їжу, воду, ліки та малюнки, які до госпіталю приносять львів'яни для поранених бійців. Tvoemisto.tv дізнавалося, чого у військовому госпіталі потребують сьогодні найбільше.

Центр міської історії запрошує до участі в курсі «Архітектура авангарду в міському просторі Східної Європи 1920-1930-х років: соціальні смисли й щоденні практики». 19-20 вересня у Львові відбудеться четверта виставка-конкурс масштабних моделей «Lviv Scale Models Fest 2015». Стало відомо, хто завітає до Львова 10-11 жовтня на  фестиваль «Країна Мрій». Львів’ян запрошують зібрати тонну книг для Донбасу на Форумі видавців. Як взяти участь у Форумі громадських організацій у Львові. А тут список грантів для жінок, які займаються підприємництвом чи громадською роботою. В центрі міста на вулиці Галицькій відкрили виставку плакатів Міжнародного конкурсу «Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни». Активісти збирають гроші на закупівлю дерев для озелення просп. Чорновола. Свого часу завдяки їх зусиллям дерева висадили на вул. Городоцькій та Курбаса.

 

Корисності

Пропонуємо 10 правил бізнесу від Митрополита Шептицького про соціальне підприємництво митрополита Андрея, та правила, на які він опирався. Також радимо почитати актуальні нині поради, як заощаджувати електроенергію та тепло в домашніх умовах. А ще – ознайомитися зі своєрідним «Mustread» Форуму видавців 2015 від Школи журналістики УКУ та від Інституту лідерства для тих. хто хоче стати громадським активістом. 1 вересня 90-літній ювілей святкував Ігор Юхновський – фізик, академік, народний депутат України І–IV скликань, який свого часу очолював Інститут національної пам’яті. TvoeMisto.tv відібрало найцікавіші висловлювання ювіляра про патріотизм, національну пам’ять та про сучасні події в Україні. Пропонуємо кілька порад, які допоможуть легко розбудити дитину до школи. А також шість головних правил економії грошей.

У кожного у шафі є речі, які ще у придатному стані, але ви точно знаєте, що їх не носитимете і просто перекладаєте із місця на місце. Із проблемою «зайвого» одягу зіштовхуються й батьки, чиї діти вже давно повиростали. Проте ці речі можуть справді стати у нагоді людям, які із певних причин не можуть собі придбати нові речі. Tvoemisto.tv підготувало підбірку локацій у Львові, куди можна віднести вживаний одяг і допомогти потребуючим. Також ми підібрали 5 простих способів оплатити комунальні послуги онлайн.

Також радимо бути обачними, адже в Україні активізувалися телефонні шахраї. Як від них уберегтися – читайте тут. Цього тижня виповнилося 50 років з моменту зйомок фільму «Тіні забутих предків». А  з нових фільмів варто звернути увагу на нову роботу Вуді Аллена «Ірраціональна людина», яка цього тижня вийшла на екрани

 

Спецпроекти Tvoemisto.tv

Команда Tvoemisto.tv продовжує відкривати маловідомі, непопсові куточки Львова. Матч національної збірної з футболу та гра Ліги чемпіонів, міжнародні турніри з волейболу, стрільби з луку та ватерполо, а також етапи кубку та чемпіонату України з інших видів спорту. Tvoemisto.tv зібрало спортивні події, які у вересні відбудуться у Львові. Також ми  поспілкувалися з Оксаною Караванською, і дізналися, чому дизайнерка не залишила рідного міста, як навчала галичанок стилю і чому почала робити вишиванки.

Підготували: Оксана Антонів, Наталія Середюк,
Ігор Саджениця, Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!