Чи варто перейменовувати Красне на Львівщині і Запоріжжя та порятунок унікального костелу в Києві. Підсумки доби

995 0
Нині 29 червня та 491 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Етнохата

Фото: Етнохата

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках – за добу 40 бойових зіткнень.

Українська авіація завдала 11 ударів по районах зосередження противника, 5 – по його зенітно-ракетних комплексах та 1 – по пункту управління. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили склад боєприпасів, 11 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 3 засоби протиповітряної оборони, 2 станції радіоелектронної боротьби та ще одну важливу ціль противника. Збито літак Су-25 та 3 розвідувальних БпЛА.

На цю ж тему: Верховна рада ухвалила закон про довші відпустки та повернення доплат військовим. Доплати строковикам лишили 6000 гривень/місяць, курсантам – 2 350 гривень/місяць.

А також: В Україні визначили нового гендиректора «Укроборонпрому». Що про нього відомо. Герман Сметанін пройшов свій шлях в ОПК від інженера до керівника заводів.

Та: На Львівщині солдата побили на полігоні. Що відомо. У Львівському військовому госпіталі під час операції на апендициті солдату Назару Матвіїшину лікарі виявили травми внутрішніх органів. На полігоні його побив капітан.

Акцент дня: «Ми маємо право на свій біль». Розповідь біженки Насті Мельниченко. Куди б не втекли українці від ракет, бомб чи снарядів, серцем вони залишаються в Україні. Їм боляче. Кожен переживає свою травму через війну. Через війну не за територію, а за незалежність, свободу і право бути собою. Що насправді вони відчувають, з яким гейтом зіштовхуються, як дають собі раду на чужині і якою бачать звільнену Україну, розповідає в новому проєкті Тvoemisto.tv.

Сьогодні подаємо розповідь української дитячої письменниці, правозахисниці та громадської активістки Насті Мельниченко. Її будинок зруйнований російськими ракетами в Ірпені. Зараз Настя разом із двома синами та трьома собаками живе у США і вже думає над новою книгою, де головними героями стануть біженці.

Ключові події:

1. «росія завжди прагнула поглинути Україну». Зі спогадів, як Україна приймала Конституцію. Не можна змінювати Конституцію під тиском чи то ворогів, чи то друзів, наголошував Герой України Левко Лук’яненко.

Читайте також: «Україні потрібна нова смілива доктрина», – Зеленський. Президент процитував слова солдата 14 ОМБр Максима Нагорного: «Відбудовувати стару систему не треба. Створюймо нову і кращу Україну».

Та: Що принесла Києву Лондонська конференція з відновлення України. Оприлюднені перші чотири проєкти. Конференція дасть поштовх для розвитку столичного регіону в енергетичному, транспортно-інфраструктурному та фінансовому напрямках;

2. Чому не варто перейменовувати Красне на Львівщині і Запоріжжя. Рішeння Національної комісії зі стандартів державної мови про пeрeймeнування півтори тисячі насeлeних пунктів викликало обурeння. Про те, чому не варто перейменовувати Запоріжжя та, зокрема, селище Красне, що на Львівщині, розповідає український історик, народний депутат, колишній голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

На цю ж тему: На Київщині пропонують перейменувати Бровари та низку інших населених пунктів. Як зазначає мовознавець Олександр Авраменко, «до 1919 року місто називалося Броварі. Це українська назва, а потім у радянські часи місто додали закінчення -и, щоб звучало, як у російській мові. Тому справедливо повернути українську назву»;

3. Чи вдасться урятувати унікальний костел Святого Миколая у Києві? У Києві потребує відновлення костел Святого Миколая на Великій Васильківській, 75. На відновлення храму, де колись горів унікальний орган, вже навіть знайдено кошти. Проте досі не вдається вирішити питання із власністю. Чи не втратить Київ об’єкт унікальної неоготичної архітектури та що відбувається – у матеріалі «Твого міста».

На цю ж тему: Костел святого Миколая в Києві можна відновити за $10-20 мільйонів. Римокатолики з усього світу готові профінансувати реконструкцію будівлі за умови передачі костелу у власність парафії.

Читайте також: В Україні можуть змінити дати деяких свят. Президент України подав законопроєкт про зміну дати святкових днів, серед них День Української Державності – з 28 липня на 15 липня; День захисників і захисниць – з 14 жовтня на 1 жовтня; Різдво Христове – з 7 січня на 25 грудня;

4. Кавуни возять з Румунії. Що експортує Львівщина і яка ситуація на ринку. Внаслідок підриву Каховської ГЕС Україна залишилася без головного овочевого регіону, адже продукти з Херсонщини займали 30% на ринку. Інші регіони країни, в тому числі Львівщина, збільшили площі посіву, щоб компенсувати втрати. Яка ситуація в країні з овочами та фруктами, чи підвищаться ціни та яку продукцію вирощують на Львівщині Tvoemisto.tv розповів експерт аграрного ринку, ексначальник Головного управління сільського господарства та продовольства ЛОДА Іван Стефанишин.

«В Україні з овочами та фруктами стабільно, маємо достатню пропозицію. Проте, якщо порівнювати з минулим роком, то є підвищення цін. Через ситуацію на Херсонщині цього року є багато регіонів, які компенсують деякі продукти, там збільшили територію посіву. Восени буде проблема скоріше в ціні, ніж з кількістю продукції»;

5. У Львові пояснили, чому гігантська скульптура «тримає» Оперний театр. Скульптура є подарунком Львову від італійських друзів. Автором роботи є Емануеле Джіаннеллі. Протягом декількох тижнів скульптура «триматиме» Оперний театр. Після цього буде надалі «подорожувати світом».

Читайте також: У Києві з'явилось нове квіткове панно з лелеками. Площа клумби — 82,5 кв. м.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!