7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2337 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 8 – 14 серпня.
фото: ipress.ua, Facebook, dochkam.ru, forbes.net.ua

фото: ipress.ua, Facebook, dochkam.ru, forbes.net.ua

CityLife

З 8 серпня на площі Святого Юра почала діяти зупинка громадського транспорту.

У понеділок терористи намагалися підірвати Львівську залізницю у трьох місцях. Служба безпеки України на Львівщині  затримала членів терористичної групи. У підозрюваних вилучили вогнепальну зброю, вибухівку та комплектуючі для її виготовлення.

Львівська міська рада затвердила проект реконструкції спорткомплекс на вул. Кастелівка. ісля робіт на стадіоні можна буде комфортно займатися легкою атлетикою, регбі, американським футболом, тенісом, баскетболом, а також тут облаштують гімнастичний комплекс для стріт-воркауту і вуличні тренажери.

Міністерство охорони здоров’я розглядає можливість відкрити call-центр, де українці зможуть отримувати консультацію лікарів замість того, аби викликати додому карету «швидкої».

9 серпня Чернівецька влада уклала з мерією Львова угоду про прийняття майже тисячі тонн відходів на місцеве сміттєзвалище. Діятиме вона до кінця 2016 року.

У ЛКП «Муніципальна дружина» уточнили, що нові перепустки для в’їзду у пішохідну частину Львова видаватимуть до вересня. Нагадаємо, для мешканців заїзд у пішохідну зону упродовж цілої доби залишається безкоштовним, за умови отримання нової перепустки.

10 серпня Комісія з питань безпеки дорожнього руху Львівської міськради рекомендувала подати на розгляд до Кабміну варіанти нових дорожніх знаків. Ці знаки мають доповнити вже існуючий в Україні перелік.

Tvoemisto.tv дізналося, як у Львові відбуватиметься процес заміни звичайного паспорта на ID-картку; які переваги нових документів та де львів’яни зможуть їх оформити.

Крім того, ми підготували детальну інструкцію про те, як у Львові отримати закордонний паспорт та скільки це коштує сьогодні.

Є також інформація і для батьків, чиї діти відвідують садочки та для тих, хто тільки планує віддати малечу у ДНЗ. Tvoemisto.tv дізналося, які саме довідки і документи мають надати батьки, аби їхню дитину прийняли до дитсадка, та які довідки необхідно приносити згодом.

Транспорт та ремонтні роботи

10 серпня ЛКП «Львівелектротранс» заявило, що у Львові практично усі трамваї змінюють власні маршрути. Трамвай №10 та №3 не курсуватимуть взагалі.

Натомість трамваї №4 знову курсуватимуть за своїм звичним маршрутом «вул. Торф’яна – Академія мистецтв».

Комісія з питань безпеки дорожнього руху Львівської міськради 10 серпня постановила облаштувати наземні переходи на вулицях Стрийська та Володимира Великого. Відтак, замість підземного переходу на Стрийській з’явиться регульований наземний перехід.

Цього ж дня Комісія проголосувала за внесення змін у схему організації дорожнього руху на просп. Чорновола, вул. Куліша та прилеглих вулиць і площ та затвердила відповідну візуалізацію

Крім того, 11 серпня Комісія з безпеки дорожнього руху ЛМР погодила проїзд приватного транспорту через пл. Юра на постійні основі. Приватний транспорт, як і раніше, може курсувати через площу у напрямку з вул. Листопадового Чину до вул. Митрополита Андрея.

Також стало відомо, що у 20-х числах серпня на перехресті вул. Личаківська-Мечнікова розпочнуть роботи з під’єднання нового каналізаційного колектора до діючого.

Реформи

Міністерство освіти і науки України 11 липня виклало у Мережу оновлені навчальні програми для учнів 1-4 класів. Вони доступні для перегляду безкоштовно.

У Львові створять міську базу домашніх тварин. Загалом до кінця року 50% господарських тварин планують внести у міську базу даних.

Міністерство фінансів пропонує урізати витрати на стипендії з нового бюджетного року. У відомстві пояснили, що Мінфін надіслав головним розпорядникам бюджетних коштів інструктивний лист про підготовку запитів до проекту державного бюджету на 2017 рік та проекту прогнозу державного бюджету на 2018 – 2019 роки. У рекомендаціях, що супроводжують лист, сказано про скорочення видатків на стипендії.

Зокрема, стипендії залишать лише декільком категоріям.

Відтепер львів’яни можуть поскаржитись на стан дитячих майданчиків у місті. Для того, щоб залишити власне зауваження щодо стану дитячого майданчику у місті варто перейти за посиланням.

Крім того, починаючи з 10 серпня, фізичні особи можуть проводити обмін валют без надання паспорта. При цьому на операції з купівлі іноземної валюти продовжує розповсюджуватися тимчасове обмеження на максимальну суму не більше 12 тис. грн. в еквіваленті на день на одну особу, відповідно до постанови Правління НБУ № 342 від 07 червня 2016 року.

Також Міністерство юстиції України ініціювало створення спільної з поліцією групи з протидії рейдерству, внесення змін до законодавства, а також запускає новий сервіс – SMS-повідомлення про зміни до реєстру бізнесу або нерухомості.

Соціальні та благодійні проекти

Десятирічна Юстина Савицька зі Львова, яка захоплюється творчістю Пабло Пікассо, намалювала декілька картин у його стилі та оголосила аукціон у соціальній мережі Facebook. 50% усіх коштів дівчинка з батьками вирішили віддати на закупівлю шкільного приладдя для інших дітей.

Активісти розробили календар щеплень для дітей. Він дозволяє слідкувати за графіком вакцинації малечі.

У Андрія Коника, студента «Львівської політехніки», підозра на гострий лейкоз. Наразі хлопцю потрібна донорська кров.

Корисності

«Феміністична майстерня» організовує у Львові освітній табір для дівчат 12-17 років. Програма табору передбачає як розваги, так і тематичні лекції і майстер-класи.

16 серпня у Львові відбудеться тренінг «ОСББ: просто про складне. Управління багатоквартирним будинком». На тренінгу обговорюватимуть такі питання:

·        як зменшити витрати на оплату комунальних послуг?

·        які варіанти управління багатоквартирними будинками?

·        чи ОСББ – найкращий вибір для мого будинку тощо.

Нині для українців працює сервіс для оформлення субсидії онлайн. Tvoemisto.tv підготувало покрокову інструкцію, яка допоможе оформити субсидію.

У мережі з’явився комплект завдань для розвитку письма. Проект «Розвиток дитини» пропонує батькам дітей молодшого шкільного віку комплект практичних завдань для навчання письма – «Літерний лабіринт».

Львівський виш створив інтерактивну карту для «першачків», де проклали найважливіші маршрути. На карті позначені усі факультети, коледжі, гуртожитки та бібліотеки Університету. За допомогою спеціальної опції у нижньому правому куті карти можна визначити своє місце перебування і прокласти найкращий маршрут до потрібного корпусу.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

У Львові вже другий десяток років працює успішна логістична компанія, яка встигла зарекомендувати себе на українському, а також європейському та навіть азійському ринках. Успіх зокрема зумовлений тим, що сімейному бізнесу замовники та партнери довіряють, бо переконані, що тоді відповідальність та якість в рази вища. Про суть експедиційного бізнесу, європейську та азійську бізнес-мови, а також, чому зручно бути львівською компанією розповіли Tvoemisto.tv керівники логістичної компанії «Бей-Транс» Тарас Филипчук та Марія Бей.

Святкувати випускний можна нестандартно. У гімназії Блаженного Климентія Шептицького у Львові, замість звичного урочистого випускного вечора, учні обирають поїздку за кордон.

На Золочівщині у невеличкому селі Підлисся, яке розкинулося біля Підлисецької гори, знаходиться унікальний Літературно-меморіальний музей Маркіяна Шашкевича, в якому зібрано унікальні експонати побуту та наукової діяльності видатного земляка. Tvoemisto.tv пропонує провести ці вихідні, вивчаючи побут і життя відомого діяча.

Дискусійна платформа «Твоє місто Львів»

Приблизно півтори тисячі дітей цьогоріч не матимуть змогу потрапити у дитячий навчальний дошкільний заклад. Такі цифри назвала Наталія Клочко, головний спеціаліст із питань дошкільної освіти Львівської міської ради в рамках дискусійної зустрічі організованої проектом Tvoemisto.tv «Платформа консенсусу» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

У березні 2016 року в Україні спростили процедуру створення приватного садочку. Так, ініційовані Міністерством освіти зміни стосуються санітарного регламенту: відсутність власного харчоблоку і пральні, а також можливість використовувати в садках двоярусні ліжка. Зокрема, новий регламент дозволяє легалізувати невеликі приватні садочки у житлових приміщеннях. Tvoemisto.tv дізналося в рамках організованої дискусійної зустрічі Платформа консенсусу» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» про те, як правильно зареєструвати приватний садок. Пропонуємо покрокову інструкцію.

У Львові з вересня цього року запровадять спеціальні заняття з поліцією, націлені пояснити, як правильно поводити себе на дорозі для забезпечення своєї безпеки. Про це 9 серпня говорили під час зустрічі «Безпека на дорогах міста. Спільні рішення», організованій проектом Tvoemisto.tv «Платформа консенсусу» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

У Львові з вересня цього року запровадять спеціальні заняття з поліцією у кожній школі, націлені пояснити, як правильно поводити себе на дорозі для забезпечення своєї безпеки. Про це 9 серпня розповів Олександр Ілюк, інспектор патрульної поліції , під час зустрічі «Безпека на дорогах міста. Спільні рішення», організованій проектом Tvoemisto.tv «Платформа консенсусу» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Підготувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!