Що робив у Львові Зеленський та чим привабила Україна журналіста зі США. Підсумки доби

1877 0
Нині 12 січня та 323 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Главком

Фото: Главком

Ситуація на фронті: В Соледарі тривають важкі бої. «Після понесених втрат, противник здійснив заміну своїх підрозділів, збільшив кількість вагнерівців, намагається прорвати оборону наших військ і повністю захопити місто, але не має успіху», – пояснила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що захоплення росіянами Соледара не означатиме, що місто Бахмут опиниться в оточенні. В ISW наголосили, російські війська не захопили весь Соледар, незважаючи на кілька неправдивих заяв про те, що місто впало і що Бахмут перебуває під загрозою неминучого оточення.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Стельмахівку і Кремінну Луганської області та Роздолівку, Сіль, Красну Гору, Парасковіївку, Підгородне, Бахмут, Кліщіївку, Майорськ, Первомайське і Красногорівку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних і артилерійських військ завдали 27 ударів по районах зосередження ворога, а також 3 – по позиціях його ЗРК. Також уражено ворожий пункт управління та три склади боєприпасів загарбників. Окрім того наші воїни збили гелікоптер Ка-52, а також два розвідувальних БпЛА типу «Орлан-10».


Читайте також Польський танковий експерт розповів, скільки Leopard 2 потрібно ЗСУ. Для створення бронетанкового кулака треба зібрати хоча б 116 танків.

Акцент дня: «Я хотів, щоби про Україну з перших уст чув Ілон Маск», – американський журналіст. На початку повномасштабного вторгнення росії до України з-за кордону приїхали десятки тисяч військових, волонтерів та репортерів. Американський журналіст Джо Ліндслі прибув до Львова ще на початку пандемії Covid-19. Спершу не зміг залишити Україну через карантинні обмеження, а згодом вирішив нікуди не їхати, бо переконався, що наша країна – найвільніша у світі.

Джо розповідає американцям історії про відважних українців на чиказькому радіо, закликає їх до підтримки, а за зібрані кошти допомагає мирним жителям на прифронтових територіях та бійцям ЗСУ продуктами й амуніцією.

Цитата дня: «Нехай очільники різних країн Заходу не повністю підтримують Україну, але найголовніше, що пересічні люди підтримують Україну, оскільки бачать правдиві живі історії. Думаю, вони зроблять цей світ іншим, особливо відчайдухи з Великої Британії, США та Франції, які в перші тижні війни приїхали в Україну, щоб долучитися до борні з росією.

Громадяни цих країн змогли побачити тутешню реальність без прикрас. І політики цих країн будуть змушені підтримувати Україну, зважаючи на голос своїх громадян, які воюють в Україні. Тому відчуваю щохвилини, як сповнююся тут сили. З часів пандемії намагаюся, щоби люди слухали історії про Україну та український дух, хочу цим із ними ділитися».

Ключові події:

1. Зеленський, Дуда і Науседа несподівано зустрілися у Львові. Про що домовилися. Зокрема, обговорили подальшу гуманітарну та військову підтримку України. Гітанас Науседа заявив, що Литва надасть Україні системи протиповітряної оборони і зенітні ракетні комплекси, що посилить захист від ворожих дронів. Президент Польщі додав, що Збройні Сили України роблять усе можливе, захищаючи державу, але їм потрібно більше допомагати технікою. На питання про те, чи передадуть України танки Leopard, Дуда пообіцяв, що Україна отримає роту німецьких танків. За його словами, вони будуть передані Україні у рамках міжнародної коаліції.

Президент Зеленський під час візиту до Львова також провів координаційну нараду стосовно безпекової ситуації у північно-західних областях України. «Обговорили стан облаштування охорони державного кордону, оперативну обстановку на кордоні з республікою білорусь та контрдиверсійні заходи на цих територіях», – зазначив він. Зеленський додав, що «крім заяв, нічого потужного ми там не бачимо», проте треба бути готовими як на кордоні, так і в областях.

На цю ж тему: Що робив Зеленський у Львові. Фоторепортаж. Разом із ним приїхали керівник Офісу президента Андрій Єрмак та його заступник Кирило Тимошенко.

А також: Львів’яни подякували Анджею Дуді за все, що Польща зробила для України. Фото та відео. Мешканці міста влаштували йому овації;

2. «Ситуація складна». В Yasno розповіли, коли в Києві стабілізується постачання електроенергії. Через стан мереж і генерації зараз на Київ дають 60% необхідних об’ємів.

Читайте також: Як львів’яни зможуть обміняти лампи розжарювання на енергозберігаючі. Роз’яснення. Учора ж сервіс «Дія» відкрив запис на бета-тест. Долучитися до послуги можуть, зокрема і львів’яни, віком від 18 років за посиланням;

3. Родина підсанкційного ексдепутата Львівської облради виключила майже 2 га з лісництва У Брюховичах. Позивачами є Мар’яна та Василь Бокало є дітьми Івана Бокала, який був начальником Рава-Руської митниці та депутатом Львівської облради. Сам Бокало «прославився» тим, що потрапив під санкції РНБО щодо людей, яких підозрюють у контрабанді;

4. Найбільші мережі супермаркетів бойкотують продукти «Bonduelle». У чому причина. Наприкінці 2022 року російські ЗМІ написали, що французька компанія «Bonduelle» підтримала військовослужбовців-окупантів ЗС рф і передала їм гуманітарку з побажанням «швидкої перемоги»;

5. Частину стежок у парку «Знесіння» закрили через небезпеку зсувів. Єдиним безпечним маршрутом підйому на вершину гори Лева є стежка зі східцями від тупику вулиці Довбуша.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!