Великого Львова може й не бути. Завтра уряд затверджуватиме перспективний план Львівщини

4658 0
Якою буде Львівська ОТГ досі невідомо.
Фото Michał Lis для Unsplash

Фото Michał Lis для Unsplash

Завтра Кабмін планує розглянути і затвердити перспективний план Львівської області. Про це Tvoemisto.tv повідомив т. в. о. директора департаменту економічної політики ЛОДА Степан Куйбіда.

Читайте також: Як може змінитися Львівщина. ЛОДА подала до Кабміну перспективний план області

«У межах останнього засідання міжвідомчої робочої групи рішення по Львову не було прийнято ніякого – через те, що засідання комісії зірвали. Щодо Львівської ОТГ адміністрація подала офіційного листа з такими пунктами, як Брюховичі, Винники, Рудно, Рясна, Бірки, Гряда, Дубляни, Лисиничі... І ми в очікуванні рішення Кабінету міністрів», – розповів Степан Куйбіда.

За словами посадовця, уряд може внести корективи у запропонований перспективний план.

Водночас заступник міського голови Львова з питань містобудування та співавтор законопроєкту про агломерацію Любомир Зубач сьогодні повідомив, що ведуться розмови і спроби зменшити формат Великого Львова. За його словами, наприкінці минулого тижня у столиці почали лобіювати створення Брюховицької та Винниківської ОТГ, що, на думку Любомира Зубача, позбавлене логіки та глузду.

«Наприкінці минулого тижня проводили наради, консультації, зустрічі на урядовому рівні, де лобісти презентували позицію і обгрунтовували, що Великий Львів не потрібен. На повному серйозі там розглядають питання створення Винниківської і Брюховицької ОТГ. При тому, що ці громади сьогодні вже є частиною Львова і так вже є 60 років. Виходить, що у Львова хочуть забрати частину територій. Для мене це шок. За всю історію не було преценденту, щоб місто зменшувалося. Воно завжди розвивалося, збільшувало свої межі. Відверто кажучи, це не вкладається у межі здорового глузду», – наголосив Любомир Зубач.

Читайте також: Львівську ОТГ зменшать? ЛОДА надіслала уряду уточнення до перспективного плану територій

Він нагадав, що згідно з останньою редакцією, яку подали на Київ, Львівська ОТ мала бути у складі 11-ти теперішніх громад, до яких увійшов би 21 населений пункт. Дискусія була лише по Сокільниках та Мурованому, оскільки вони завчасно задекларували, що хочуть створювати свої ОТГ.

«Перспективний план розглядатиметься за поданням. Виходить, зміни будуть подавати з голосу. Сподіваюся, що це будуть тільки спроби. І ми завтра почнемо активно працювати у рамках Львівської агломерації», – додав Любомир Зубач.

Нагадаємо, в Україні завершується другий етап децентралізації, за яким у межах районів мають створити фінансово спроможні об’єднані територіальні громади. 

Львів натомість хоче об’єднати близько 20-ти сусідніх міст та сіл, водночас кілька ближніх сіл та міст до Львівської ОТГ не хочуть. Зокрема Сокільники ще в грудні торік домоглися, аби Львівська облрада внесла до перспективного плану формування ОТГ Сокільницьку громаду, до якої ввійшла Годовицько-Басівська сільська рада. Втім у направленому до Кабміну перспективному плані Сокільники не зазначені ані окремою ОТГ, ані у складі Львівської громади. Брюховичі на громадських слуханнях також підтримали створення окремої ОТГ, до якої мали б увійти села Домажир, Ясниська, Рясне-Руське. Не хочуть об’єднуватись зі Львовом і Винники, натомість Лисиничі та Підбірці погоджуються стати частиною Львівської ОТГ.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!