7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2878 0
Тиждень, що минув, уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 12 – 18 грудня.
фото: Facebook

фото: Facebook

CityLife

У Львові та області спостерігається підвищення захворюваності на грип та ГРВІ. Пропонуємо 6 рекомендацій від Міністерства охорони здоров'я України щодо лікування недуг такого типу. Тим часом у школах наразі відсутні 19% учнів, що не є підставою для запровадження тимчасового припинення навчання.

Головне управління Національної поліції у Львівській області очолив ректор Львівського державного університету внутрішніх справ Валерій Середа. Невдовзі стало відомо, що колишній керівник Дмитро Загарія очолив Управління з питань кадрового контролю, протидії корупції та проведення люстрації. Після двох років полону звільнили львів’янина-«кіборга» Тараса Колодія.

У центрі Львова – на площі біля Оперного театру та поблизу Ратуші – розпочав свою роботу Різдвяний ярмарок. Вже традиційно ці локації – серед головних майданчиків для веселощів, виступів та забав. Tvoemisto.tv відвідало ярмарок та пропонує актуальну інформацію про асортимент і ціни цьогоріч.

Міська інспекція державного архітектурно-будівельного контролю виявила порушення будівництва на просп. Чорновола, 45б. Окрім того, скасували декларацію про початок будівництва на вулиці Пулюя, 36.

Юна львів’янка виграла турнір із гімнастики в Арабських Еміратах. Вихованка львівського спортивного клубу «Ніка», член юніорської збірної України з художньої гімнастики Христина Погранична перемогла на першому Міжнародному турнірі з художньої гімнастики DuGymCup 2016, який відбувався в Дубаї.

15-го грудня у центрі Львова відбулася акція на підтримку мирних громадян міста Алеппо в Сирії і засудження злочинів проти людяності, що стала однією з тисяч подібних зустрічей у всьому світі. У Львові на будівництві загинув 22-річний юнак. Хлопець випав із 8-го поверха новобудови на вулиці Богдана Хмельницького. Рідних постраждалої в ДТП бабусі знайшли за допомогою небайдужих.

Транспорт

Через Львів протестували поїзд Інтерсіті «Київ – Перемишль». Поки без пасажирів. Потяг успішно дістався пункту призначення в Польщі. У період новорічних свят українці не зможуть бронювати квитки, натомість лише куплятимуть їх онлайн. Таке рішення в «Укрзалізниці» пояснюють необхідністю боротися зі спекуляціями й корупцією, наявність і інтенсивність яких є очевидними. Перед Новим роком призначили додатковий потяг із Кривого Рогу до Львова.

Львів’ян закликають не залишати використані квитки в трамваях. Звичка львів’ян передавати один одному використані квитки в тролейбусах та трамваях завдає значних збитків ЛКП «Львівелектротранс». У режимі експерименту трамваї, які курсують до площі Соборної, не будуть зупинятися на зупинці «вулиця Шухевича». Із просп. Червоної Калини на вул. Хуторівку хочуть пустити тролейбус. Львівське комунальне АТП-1 придбало 20 нових малогабаритних низькопідлогових автобусів Ataman.

У Львові каратимуть водіїв за порушення правил в’їзду у пішохідну зону. ІТ-фахівці ініціюють збільшення кількості авіарейсів зі Львова до США і країн ЄС. Від 14-го грудня вулицями Львова курсуватиме відновлений тролейбус 1989-го року виготовлення. Для зменшення черг на українсько-польському кордоні проведуть експеримент: розмежують смуги руху.

Комуналка, ремонтні роботи, будівництво

З міського бюджету Львова частина коштів іде на виплату позики, яку взяло ЛКП «Львівводоканал» у 2002-му році для налагодження цілодобового водопостачання та оновлення каналізаційної системи. У рамках проекту «Трамвай на Сихів» у Львові будують ще один з’їзд, який з’єднає Сихівський міст із вулицею Хуторівкою. Відкриття мосту на Городоцькій відклали на невизначений термін. До кінця року відкриють лише частину вулиці Мечникова.

Цього місяця мешканці міста отримали платіжки, у яких нарахування за теплопостачання значно збільшилися порівняно з минулими. У «Львівтеплоенерго» це пояснюють зростанням тарифу більше ніж на 100%. Холодно/спекотно: як відрегулювати подачу тепла в помешканнях львів’ян. Віднедавна показники лічильника спожитої електроенергії можна подати на електронну пошту «Львівобленерго».

Старовинну львівську кам’яницю почали вивчати археологи. Найдавнішу церкву Львова – Миколаївську церкву – відремонтують і захистять від блискавок. Розпочали ремонтні роботи у Поморянському замку-палаці – пам’ятки архітектури XIV ст, що знаходиться в Золочівському районі Львівської області та потребує реставрації.

Руйнування фасаду пам’яток архітектури, зокрема самовільне встановлення пластикових вікон, стало для історичного центру Львова тенденцією. Про чинні правила штрафування порушників, яких ніхто не дотримується, та можливі шляхи запровадження нової процедури покарання говорили на дискусії Tvoemisto.tv «Держустанови в пам’ятках архітектури: проблеми, виклики та перспективи». 

Реформи

Кабмін схвалив концепцію нової школи: 12 класів та більші зарплати вчителям. Міністерство охорони здоров'я України планує запустити перші елементи eHealth в Україні у 2017-му році, починаючи з електронізації первинної ланки.

Аналіз економічних показників дозволяє прослідкувати деяку полярність у настроях українців: розрив між середнім класом та найбіднішим населенням не зменшується. У Львові відкрили перший в Україні Хаб з регуляторної політики. Меморандум про його створення підписали Фонд Східна Європа в рамках Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні», Школа управління Українського католицького університету за підтримки Львівської обласної державної адміністрації та Комітету підприємців Львівщини.

Соціальні проекти, благодійність

У Львові триває прийом соціально-культурних проектів для участі в конкурсі «Зробимо Львів кращим!» на 2017-й рік. У місті діє Центр Соціальної Адаптації для колишніх в’язнів.

У Львові шукають волонтерів на Різдвяний обід для 300 безхатьків та малозабезпечених львів’ян. Львівський ОХМАТДИТ збирає гроші на новий бронхоскоп: небайдужих львів’ян просять посприяти. Робота Фабрики Святого Миколая стартувала 12-го грудня у рамках проведення благочинної акції «Миколай про тебе не забуде». Організатори закликають львів'ян долучатися активніше.

Цьогоріч у медичних закладах Львова за районним принципом відкрили кабінети фізичної реабілітації для тих, хто через важкі захворювання чи травми втратили рухові функції. Львів’ян запрошують долучатися до громадських слухань, які заплановані у місті на грудень 2016-го – січень 2017-го.

Корисності та цікавинки

Про відкриття скандальної (і, як стало відомо пізніше, – «фейкової») «Першої львівської хвойдарні» на площі Ринок львів'янам повідомили на початку листопада у соцмережах, де за місяць офіційну сторінку відвідало 192 000 користувачів. Неправдиву інформацію про створення закладу активно обговорювали, інформацію поширювали й розповсюджували у ЗМІ.

ТОП-10 різновидів подарунків до Дня св. Миколая, які можна придбати в останні дні. Новий рік «у тренді». 7 ідей для бюджетної альтернативної ялинки.

Компанія «Google Україна» склала рейтинг найпопулярніших запитів у пошуковій системі. Перше місце у списку, що відображає зацікавленість українців, посів чемпіонат Євро-2016. Скільки продуктів можна ввозити в Україну. Роз'яснення фіскальної служби

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Зі Львова – на лижі. 7 популярних гірськолижних курортів. Траси, ціни, особливості. Пропонуємо інформацію про популярні гірськолижні курорти, на яких вже стартував сезон. Пропонуємо локації, де львів’яни та туристи вже можуть покататися на лижах чи сноубордах, а також скільки цьогоріч коштують витяги та прокат спорядження.

У Львові створюють унікальну книгарню-кав'ярню. 5 фактів про проект Проект книгарні-кав’ярні у Львові, у якому втілять ідеї соціального підприємництва, увійшов у ТОП-3 найкращих (за підсумками Школи інновацій Берліна) та отримав шанс на практичне втілення. Tvoemisto.tv дізнавалося, що наразі триває розробка бізнес-плану, який автори невдовзі представлять інвесторам на конференції в Мінську.

Львів виплачуватиме кредит за е-квиток до 2030-го року. Чи була альтернатива? Нещодавно Львів підписав угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо надання кредиту в розмірі 10 млн євро для запровадження електронного квитка. Під час дискусійної зустрічі «Кредити Львова: на що місто позичило кошти» обговорили, чому не вдалося залучити інвесторів для втілення цього проекту.

У Львові пропонують створити Урядовий квартал та винести його за межі центру. Чимало державних установ знаходяться у будівлях історичних пам’яток, які не можуть утримувати та реставрувати самостійно, що призводить до руйнування останніх. Навіть більше: у центрі міста знаходиться чимало органів влади, до яких львів’яни щодня мусять звертатися за різними функціями, що викликає проблему з паркуванням, заторами тощо. Вирішенням цього могло б стати створення Урядового кварталу у Львові.

Lem Station. У Львові створюють соціальний хаб для комунікації бізнесу. Візуалізація На базі колишнього трамвайного депо у Львові створюють креативне середовище Lem Station. У суботу, 10-го грудня, саме тут провели інструментальний концерт «LvivMozArt», під час якого Tvoemisto.tv дізналося, як далі розвиватимуть і втілюватимуть ідею.

До і після: як у Львові відреставрували 17 старовинних брам. Фото З 2010-го року в рамках спільного українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» діє програма співфінансування, завдяки якій здійснюють реставрацію історичних вікон та брам. Зокрема, у 2016-му році вдалося відновити 17 брам, з них 15 – вхідні, 2 – у під’їзді. Пропонуємо підбірку фото, що ілюструють результати робіт.

Фантазія про Фані Каплан: історія кохання та внутрішній ленінопад. Рецензія. Українська режисерка Олена Дем’яненко показала свою історію про жінку, яка стріляла у Леніна. У стрічці «Моя бабуся Фані Каплан» вона сфантазувала, яким було життя антигероїні Великої Жовтневої революції. У цьому фільмі є дві відверті сцени еротичного характеру, Ленін розмовляє українською, а режисери стали акторами.

Ротарі Клуби України і Туреччини підписали у Львові угоду про співпрацю. Відео У Львові відбулося урочисте підписання угоди співробітництва між Ротарі України та Туреччини. Tvoemisto.tv відвідало захід та дізналося про важливість цієї події для України, а також, які проекти львівські ротарійці планують втілити найближчим часом.

Природа на дотик. У Львові провели нестандартний урок для дітей із вадами зору. Фото, відео 14-го грудня у Державному природознавчому музеї НАН України, що на вулиці Театральній у Львові, відбулося перше заняття освітньо-пізнавальної програми «Музей дітям: природа через дотик». Заняття проводитимуть для усіх охочих дітей із вадами зору безкоштовно. 

Істеричний та впертий: якими якостями повинен володіти лідер майбутнього Лідер і керівник – це не обов’язково одна і та ж сама людина. І той хто вміє «запалювати» не завше добре керуватиме. В сучасних умовах найкраще видно лідерів із характером, який людина може формувати і коригувати упродовж усього життя.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!