Глібовицький про припинення війни та нічна атака «Шахедів» на Львівщину. Підсумки доби

3477 0
Нині 5 грудня та 650 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото умовне: Повітряні сили

Фото умовне: Повітряні сили

Повітряна тривога: Cигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 02:47, відбій – о 05:00. Як повідомляв голова Львівської ОВА Максим Козицький, «Шахеди» зайшли в межі області і рухалися на Броди, згодом – на Золочів та Перемишляни. «Один «Шахед» рухається за курсом Нові Стрілища – Ходорів. Другий – у напрямку Перемишлян», – зазначив о 03:20 Козицький.

Згодом була загроза для Меденич, Новий Розділ та Рудно і Львів та Комарно. О 03:58 голова ОВА повідомив, що «з Івано-Франківської області заходить 1 БпЛА. Курс – Стрий». Ще один безпілотник летів курсом на Самбір.

Як повідомили Повітряні сили ЗСУ, уночі противник спрямував по Україні 17 ударних БпЛА «Shahed-136/131» з двох напрямків – Курська область та Приморсько-Ахтарськ – рф, а також 6 зенітних керованих ракет С-300, які спрямував по цивільних об’єктах Донеччини та Херсонщини.  В результаті бойової роботи знищено 10 ударних БпЛА в різних регіонах України.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 73 бойових зіткнення.  Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали 13 ударів по районах зосередження противника та 2 – по його ЗРК.  Уражено – 2 зенітно-ракетних комплекси та 7 ворожих артилерійських засобів.

Читайте також: Комендантську годину для киян на Новий рік не скасовуватимуть. Також не буде жодних масових заходів – ярмарків чи святкувань.

Та: СБУ затримала корегувальника ракетного удару рф по корпусу університету Шевченка. Зрадник розвідував для росіян локації штабів та місця найбільшого зосередження військовослужбовців і військової техніки ЗСУ на території Києва та Житомирщини.

Акцент дня: Євген Глібовицький: «Припинення війни будь-якою ціною – це смерть». Як ми можемо наблизити перемогу; чому Захід боїться поразки росії; що робити з реформами і змінами під час війни; чи потрібен Україні уряд національної єдності; як змінити радянську систему врядування, яка досі в нас працює; чого очікувати в 2024 році та які сектори могли б активніше включатись у боротьбу. Про це та інше Tvoemisto.tv розповів директор pro.mova, член наглядової ради «Суспільного», викладач Українського католицького університету Євген Глібовицький.

Ключові події:

1. Військовий експерт пояснив, чому неможливо відкрити аеропорт навіть у Львові. Як заявив під час програми Tvoemisto.tv «Тема тижня» військовий експерт Сергій Грабський, не існує системи протиповітряної оборони, яка може стовідсотково гарантувати збиття всіх повітряних цілей.

Читайте також: В Україні зросте мінімальна зарплата. Коли і наскільки. З січня вона становитиме 7100 грн. Ще одне підвищення запланували на квітень до 8000 грн. Щодо прожиткового мінімуму то у 2023 році на одну особу сума мінімального забезпечення становить 2589 грн. Наступного року вона може зрости до 2920 грн.

Та: «Міська рада 99% уваги має приділяти війні», – військовий і секретар ЛМР. Кожна гривня зберігає життя бійців та впливає на те, наскільки ефективно можна вражати противника;

2. Ремонт інтернату та реставрація собору Святого Юра. Найбільші тендери Львівщини минулого тижня. Вартість найбільшого тендеру становить понад 43 млн гривень.

Читайте також: Пункт пропуску «Угринів-Долгобичув» відкрили для перетину порожніх вантажівок. Наразі йдеться лише про проїзд порожніх великовагових вантажівок.

На цю ж тему: Через блокування вантажів на кордоні з Польщею затримується ремонт кільцевої дороги в Києві. Рух ділянкою планують відкрити наприкінці 2023 року;

3. У Гостомельській громаді на Київщині виявили більше сотні зловживань на відбудові. Місцеві жителі обурюються, що роботи взагалі не виконувалися, або лише частково.

Читайте також: Для впровадження е-квитка у Львові потрібно ще понад 1 млрд гривень. Загалом у плані бюджету на 2024 рік на пільгові перевезення та електронний квиток виділили 770, 6 млн гривень.

Та: Чи готова «Арена Львів» приймати вболівальників під час війни. Поки триває повномасштабна війна – це дуже ризикова безпекова ситуація, каже в. о. директора «Арени Львів»;

4. Повернути відчуття відповідальності за естетичний вигляд Львова. Люди, які розмальовують фасади львівських будинків у бірюзовий або рожевий колір, далебі не естети. Вони заклопотані власним бізнесом. Таким варварським діям мала б перешкоджати влада, застосовуючи приписи щодо збереження міського середовища. Але вона цього не робить. Тим часом мешканці Львова, на думку поетки, журналістки, перекладачки та літературознавиці Лілії Демидюк-Шрьодер, вже так звикли до кольорових розмальовок фасадів, що просто їх не помічають. Але так довго тривати не повинно.

Читайте також: Скульптуру Христа з каплиці Боїмів повернули до Львова з Польщі. Вже з середини січня 2024 року вона буде доступна для огляду у межах українсько-польської виставки «Те, чого не видно».

Та: Реставрація балконів у Львові. Як подати заявку. Це можна зробити до 31 грудня включно;

5. «Зможуть колядувати усі». У кожному районі Львова вперше відбудуться вуличні ватри. У місті лунатимуть різдвяні пісні з усіх регіонів.

Читайте також: Де у Львові можна придбати ялинку. Перелік локацій. Продаж розпочався 4 грудня і триватиме до 1 січня.

Слава Україні. Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!