7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2147 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події, а для декого психологічно складним. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 8-14 червня.
фото: www.day.kiev.ua, life.pravda.com.ua, tvoemisto.tv, facebook

фото: www.day.kiev.ua, life.pravda.com.ua, tvoemisto.tv, facebook

CityLife

У центрі Львова змінять організацію руху. Управління екології та благоустрою ЛМР закликало мешканців Львова утриматись від відвідування парків ім. Папи Римського Івана-Павла ІІ, Погулянки, «Залізна Вода», «Майорівка» та «Високий Замок» упродовж кількох днів, у зв’язку з проведенням акарацидної обробки, з метою мінімізації укусів кліщів. Методична рада при Мінкульті схвалила реконструкцію скверу св. Юра. На Підзамче облаштували дворик. П’яту хвилю мобілізації продовжили на кілька днів. Державна архітектурно-будівельна інспекція України передала міськраді вичерпну інформацію по дев'яти об’єктам будівництва, які є найбільш резонансними. У Львові відбувається організація функціонування дошкільних навчальних закладів у літній період. Територію поблизу пам’ятника Шевченку загородили через підготовку до капітального ремонту постаменту та прилеглої території. Католицький університет відкриє ще одну навчальну програму. Небайдужі мешканці міста, родичі, друзі та близькі зустрічали львівських захисників, які пробули в зоні АТО кілька місяців. Під час пожежі поблизу Києва загинув рятувальник зі Львова.

 

Транспорт

З’явився додаток, який відслідковує ями на українських дорогах. Кабінет міністрів визначив порядок в’їзду та виїзду з Криму та контрольні пункти пропуску. Лоукости зі Львова літатимуть до Мадрида і Москви. Делініатор на вулиці Городоцькій у Львові, яким відокремлено смугу для руху громадського транспорту, перетворили на парковку. Контролери «Львівелектротрансу» матимуть нові пластикові посвідчення та носитимуть спеціальні жилети. На Сихів хочуть пустити нові низькопідлогові трамваї. Тролейбус №13 у Львові відтепер курсує за зміненим, продовженим маршрутом, а вулиця Снопківська у Львові стане односторонньою. Тим часом перевізники спільно із управлінням транспорту та зв’язку Львівської міської ради погодили тарифний проїзд для пасажирів у нічний час.

 

Комуналка

Управління комунальної власності ЛМР передає в оренду 5 об’єктів нерухомого майна. Особи, які бажають отримати об’єкти у користування на підставі договору оренди, повинні повідомити до 20 червня включно про свій намір укласти договір оренди. «Львіводоканал» має намір підняти ціни на послуги водопостачання та водовідведення унаслідок згального здорожчання тарифів. Головна мета таких заходів – приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня у зв’язку із зростанням тарифів на енергоносії та паливно-мастильні матеріали. В умовах підвищення тарифів на енергоресурси, споживачі намагаються максимально використовувати всі державні програми, які дозволяють зменшити вартість комунальних послуг. Однак варто пам’ятати, що при наявності лічильника пільга рахується тільки на ту частину води, яку використав пільговик.

 

Реформи

Процес формування нової патрульної поліції перейшов у нову фазу. Серед львів’ян виявилося понад вісім тисяч охочих охороняти безпеку міста. До 2020 року 3G матимуть 57% абонентів, а 4G – лише 5%. До 21 листопада цього року місцеві громади оберуть нові назви або повернуть історичні 22 містам і 44 селищам міського типу. Президент підписав закон про режим воєнного стану. У парламенті зареєстровано проект Трудового кодексу, де прописано чимало новацій. Передовсім в документі передбачено додаткові гарантії для мобілізованих, вагітних, матерів-інвалідів, а також збільшено тривалість відпустки для працюючих з 24 до 28 днів. Окрім того, Президент України Петро Порошенко підписав закон про ОСББ, який руйнує монополію ЖЕКів. Керівництво Міністерства юстиції України інспектує слідчі ізолятори, щоб у майбутньому році скоротити їх кількість. Це допоможе заощадити кошти держбюджету та спрямувати фінанси на створення в'язниць за європейським зразком.

 

Благодійність та соціальні проекти

У Львові музиканти зібрали 10 тис. гривень для пораненого волонтера. Стартує Всеукраїнський конкурс соціальних роликів, знятих на мобільний телефон, присвячений протидії дискримінації людей із ВІЛ/СНІД. У Львові розпочався конкурс грантів для громадських проектів. Відбудеться лекція найбільш цитованого в Україні дослідника Донбасу, американського професора Гіроакі Куромії «Еніґма Донбасу: як зрозуміти його минуле й сучасне». Львів’ян запрошують на благодійний футбольний аукціон. 7-11 липня відбудеться Лабораторія соціальних інновацій – навчальна програма для молоді по перетворенню їх ідей у соціальні підприємства із фокусом на вирішення проблем громад та спільнот міст. У Львові створили унікальний безпілотник для військових. Також ми публікували перелік речей, які нині найбільш потребують бійці в зоні АТО.

 

Корисності

Міграційна служба дала чіткі вказівки для львів’ян, які втратили чи загубили закордонний паспорт. Упродовж літа при парафіях Української Греко-Католицької Церкви діятимуть літні табори для дітей. Пропозиції, куди піти на роботу в літній період. 5 важливих фактів про крадіжки велосипедів у Львові. Кілька порад, як жінкам збудувати кар’єру в IT-сфері. Команда ентузіастів - письменників, художників, редакторів створили додаток для дітей - електронну дитячу бібліотеку казок українською мовою. З’явився перший Каталог українського документального кіно, до складу якого увійшли фільми 2013-2015 років. Корисні напої у літню спеку: поради приготування. Де у Львові можна знайти справжні французькі макаруни. Львівська бізнес-школа УКУ запрошує на літню англомовну школу. Для особливо мотивованих людей LvBS пропонує стипендії.

 

Спецпроекти Tvoemisto.tv

Цього тижня героєм рубрики «Львів’яни та їх транспорт» став львівський студент, який має американізовану радянську «Волгу», а героїнею рубрики «(Не)пересічні львів’яни» інструкторка з йоги Жанна Ващук. Також >Tvoemisto.tv дізнавалося, як у Львові створюють електробус та яким є унікальний безпілотник, який розробили львів’яни для військових на Сході. Фільмом тижня у Львові цього разу став мультик «Вартовий місяця».

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!