Фотоколаж Дмитра Тарадайки

Фотоколаж Дмитра Тарадайки

Удари по Львівщині готували близько двох тижнів. Про наступ, озброєння, ППО

4065 0
Голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко відповів на найпоширеніші запитання про нічну атаку та контрнаступ ЗСУ.

В ніч проти 20 червня росіяни вкотре атакували Україну безпілотниками типу «Шахед» та ракетами С-300. У Повітряних силах ЗСУ уточнили, що загалом окупанти застосували 35 ударних дронів – 32 вдалося знищити протиповітряній обороні. У Львові окупанти поцілили  у критично важливий об‘єкт, було три влучання.  У повітряному просторі навколо Києва було виявлено і знищено майже два десятки ворожих дронів. У КМВА зазначили, що за звичною для масованих нападів БпЛА тактикою, дрони заходили на столицю хвилями, курсами із різних напрямків.

Голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» відповів на найпоширеніші запитання щодо нічної атаки на Україну та контрнаступу ЗСУ на фронті.

Чи пов'язана нічна атака 20 червня із новими рішеннями Рамштайну про постачання зброї Україні?

Цілі визначаються заздалегідь, адже вороги аналізують та вивчають систему ППО, готують засоби ураження та заплановують певний цикл. Підготовка ударів по об'єктах критичної інфраструктури на Львівщині тривала протягом одного-двох тижнів. Удари наноситимуть не залежно від поставок зброї чи засідань Рамштайну, бо так працює російська військова машина. 

Чи повинні офіційні особи замовчувати влучання в об’єкти інфраструктури?

Голови військових адміністрацій мають чіткі протоколи, де описано, як і яку інформацію вони повинні доносити до населення. Важливо, що вони є комунікаторами між народом і владою вищого рівня і їхнім завданням є донесення максимально достовірної інформації. Якщо замовчувати влучання, то ми зрівняємося із Шойгу. Проте голови ОВА зараз також беруть на себе відповідальність за випадки випадкових зливів інформації, якщо занадто швидко проінформувати населення. До таких реалій війни потрібно ставитися із розумінням.

Читайте також: Нова система ППО в Україні. Що про неї відомо та як вона захищає

NewYorkTimes підсумували, що 30% озброєння, яке отримала Україна, виявилося неякісним. Чи могло це спричинити затримку у контрнаступі?

У транспортування техніки завжди закладається амортизація, пошкодження або втрати до прибуття. По-друге, можуть бути помилки у початковій експлуатації: у момент приймання і передачі на баланс. Певні проблеми техніки, яку розконсервовували за кордоном і передавали в Україну, були. Проте не можна говорити про критичність, а дані із відсотками може мати лише структура, у якої є доступ до таємних документів. Важливо розуміти, що якби були такі пошкодження в техніці, то ворог не відступав би по всій лінії фронту. 

Чи може Україна повністю забезпечити протиповітряну оборону?

Ми не можемо забезпечити протиповітряну оборону в Україні на 100%. Однією з причин є те, що нам не вистачає засобів ППО. Не скажу, що критично, але не вистачає. Сам факт того, що ми знаємо про крайні рішення союзників надати нам ще декілька сотень ракет говорить про те, що цей матеріал є витратним.

Чи почався справжній наступ Збройних сил України?

Залежно, що ми розуміємо під словом «контрнаступ». Якщо розглядати цілий комплекс заходів і способів, то він вже давно почався в інформаційному просторі. Зараз відбувається етап конверсійних ударів. Зокрема, у випадку контрнаступу, залучається велика кількість військ на конкретних напрямках і відбуваються прориви на десятки кілометрів. Зараз відбуваються бої в межах першої лінії оборони росіян і там, де вони тривали донедавна йде витіснення ворога з раніше зайнятих позицій. Контрнаступом можна буде назвати прорив у глибину окупованих території хоча б на 30-50 кілометрів. Не є таємницею, що українські і російські резерви, які готувалися до цих подій, не залучені. Отже зараз відбувається перевірка інформації спецслужб і адаптація бойових бригад, що пройшли навчання за кордоном.

На що впливає розміщення ядерної зброї в білорусі?

Коли готували контрнаступ, то розглядали всі варіанти і навіть ввіз ядерної зброї білорусі, який є потужним порушенням міжнародних договорів і законів. Я схиляюся до думки, що ядерної зброї на території білорусі немає - йде «прощупування» міжнародної реакції. Якщо теоретично ядерна зброя потрапила у білорусь, то впевнений, що країни НАТО готують готують контрдії, про які ще не повідомляли в інфопросторі. Бо шантаж росії змусив багато країн переглянути свої безпекові плани і заходи. Це може бути одним із способів залякування росії чи відволікання уваги від екологічної катастрофи у Каховці. путін вивчає, наскільки йому дозволять чинити такі дії.

Переглянути повну версію програми «Тема тижня» з Іваном Тимочко ви можете на наших Facebook та Youtube.

Ірина Давосир

Розмовляв Сергій Смірнов

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Тема тижня

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!