Які зміни цьогоріч чекають на Личаківський район. Розмова з головою райадміністрації

3168 0
Як у Личаківському районі пережили зиму, з якими проблемами зіткнулися і які висновки зробили для підготовки до наступного опалювального сезону; які проєкти заплановані на 2023-ій і які з них вдасться втілити вже цього року; чому мешканці Личаківського району мають багато питань стосовно транспорту і як їх вирішуватимуть; що робити з каналізуванням окремих вулиць; чому так довго триває облаштування Личаківського парку, Tvoemisto.tv з’ясувало в розмові з головою Личаківської районної адміністрації Орестом Тимчишиним.

Нещодавно в місті відбулася ротація голів районних адміністрацій. Лише ви залишилися керувати тим же районом, що й раніше. Вам, напевно, найлегше, бо можете й далі вирішувати нагальні питання. А взагалі, наскільки доречна така практика ротації голів?

Я б не сказав, що я єдиний, хто залишився в старому районі, просто змінив місце праці трошки раніше: перейшов із Франківського району в Личаківський. Про доцільність краще говорити мешканцям і керівництву. Особисто для мене це вже третій район: працював 14 років у Галицькому, 11 років у Франківському і вже другий рік у Личаківському. В принципі, це дає можливість краще пізнати місто, по-новому глянути на ту чи ту проблему. Якщо ти тривалий час в одному районі, то звикаєш до речей, котрі постійно бачиш. А тут приходиш, маєш інше бачення, інший колектив. Можливо, десь люди можуть звернутися зі своїми давніми проблемами, які з тих чи тих причин не вирішували. Зрештою, як кажуть китайці, якщо людина більш ніж п’ять років на одній посаді, вона не розвивається.

Недавно був прийнятий бюджет розвитку. Що заплановано зробити за його кошти в районі, а що доведеться відкласти через воєнний стан?

Бюджетом розвитку передбачені кошти на погашення заборгованості щодо попередньо проведених робіт: частина стосується району, але основне – це роботи, виконані в місті Винники ще перед об’єднанням. Також плануємо доробити кілька об’єктів, зокрема вулицю Ціолковського у тих самих Винниках. Там поклали нижній шар асфальту. Люки та дощоприймачі сім сантиметрів над рівнем асфальту, відповідно, вода не відводиться, механізоване прибирання здійснити  неможливо. Плануємо зробити тротуар на Польовій, на ділянці від Новознесенської до Пластової, оскільки його там немає, люди ходять або стежечкою, або проїжджою частиною. Також хочемо зробити ремонт на вулиці Львівська у Лисиничах. Позаторік здійснили капремонт однієї дороги в Підбірцях, торік вдалося зробити кілька доріг у Винниках, а цього року плануємо в Лисиничах. Хочемо завершити благоустрій громадського простору на Тракті Глинянському і зробити благоустрій біля однієї клініки військового госпіталю, щоби був належний доїзд, бо це на території нашого району. Але що з цього нам вдасться, побачимо в процесі. Розуміємо, що в країні війна, що не все може бути профінансоване. Будемо працювати поетапно, дивитися, як будуть погашати борги, як ітиме фінансування, чи буде виконання бюджету. Є ще низка чинників, які залежать від державного підходу. 

На облаштування вуличного освітлення в місті заклали майже 45 мільйонів гривень. Чи передбачені такі роботи в Личаківському районі?

Кошти на ремонт вуличного освітлення йдуть через департамент житлового господарства та комунальне підприємство «Львівсвітло». Ми зверталися щодо більших об’єктів, таких як вулиці Сліпого, Гузара, Ольги Басараб. І там «Львівсвітло» роботи виконало. Також на вулиці Тараса Бобанича «Хаммера» було відсутнє освітлення спортивного майданчика, і вони теж його зробили. Одним із більших проєктів є мережа освітлення від Тракту Глинянського у Львові до села Підбірці. Сподіваємося, проєкт буде доопрацьований. Але більш предметно про те, що вдасться ще зробити, треба говорити з департаментом житлового господарства та інфраструктури.

Чи планується застосування сонячних електростанцій на території району? Наприклад, Лікарня Святого Луки отримала як допомогу від європейських партнерів величезну електростанцію на 75 кіловатів. Чи відомо про такі проєкти на території Личаківського району?

Поки що я такої інформації не маю. Працюємо над тим, щоб облаштувати акумуляторами, а також сонячними панелями саму будівлю районної адміністрації, оскільки цієї зими перебої з електропостачанням компенсували завдяки генераторам. А стосовно району поки що нічого сказати не можу.

Одним із проєктів, про який згадували на початку лютого, є влаштування стрілецького тиру на вулиці Лисенка. Була створена робоча група, ви також до неї входите. Чи є вже якісь напрацювання в цьому питанні, розуміння, як це виглядатиме?

Щодо концепції розвитку, як можна влаштувати саме там стрільбище й допоміжні приміщення, то таку презентацію підготували департамент містобудування та управління архітектури. Вона була продемонстрована на апаратній нараді. На сьогодні в департаментах міськради триває робота щодо питання власності, доцільності та організаційних питань. Якоїсь конкретнішої інформації я не маю. Сподіваюся, після того, як колеги опрацюють кожен свій напрямок, відбудеться засідання робочої групи. Тоді вже й будемо визначатися, куди рухатися далі.

Будівля на вул. Лисенка, 23б, де мають розмістити стрілецький тир

Як я розумію, є чіткий план, що це має бути зроблене цього року.

Є чітке доручення визначити, чи там може бути повноцінно організований цей тир: шляхи придбання приміщення, доїзд, юридичні моменти. Про терміни реалізації мені невідомо, відомо, які питання зараз вивчають. Після того, як вони будуть опрацьовані, можна буде говорити про конкретні терміни.

Читайте також: У Львові хочуть відновити історичний стрілецький тир

Багато питань щодо району стосуються транспорту. Готуючись до цієї розмови, ми отримали таке питання до вас від мешканців: колись у планах було прокладання тролейбусної лінії на Пасічну від Пагорба Слави. Що про це можете сказати?

Відомо, що «Електротранс» опрацьовував питання вартості прокладання цієї лінії або ж придбання електробусів із автономним ходом. Але поки що більше нічого сказати не можу. Потрібно буде обговорити це питання з департаментом міської мобільності.

Також були плани прокладати трамвайну колію Трактом Глинянським до Лисиничів.

Про такі плани я не чув.

Свого часу тривали дискусії стосовно розв’язки на Личаківській – Пасічній, на якій дуже часто виникали великі затори. Мовилося про можливість створення більших об’їздів, переоблаштування перехрестя. Чи заплановані на цьому перехресті, в цьому районі якісь роботи на цей рік?

Це питання можна розділити на дві частини. Є питання поточного характеру, які були прийняті рішенням комісії безпеки дорожнього руху Львівської міської ради. Торік ми виконали роботи щодо збільшення діаметра при повороті з Тракту Глинянського на Личаківську завдяки звуженню тротуару та розширенню проїжджої частини. Там спростили проїзд транспорту. Також завдяки звуженню тротуару була трошки розширена проїжджа частина Личаківської від Пасічної, а саме від заправки «ОККО» до 110-го будинку. І звужені параметри острівців безпеки безпосередньо на перехресті Пасічна – Личаківська.

Перехрестя вул. Личаківської-Пасічної

Також у цьому році завдяки координації ЛКП «Львівавтодор», яке було замовником капремонту вулиці Личаківська, здійснили розширення «кишені» на Личаківській, біля церкви Покрову, де заїжджає громадський транспорт. Це зроблене для того, щоб автобус міг заїхати і, припаркувавшись, не зупиняв рух приватного транспорту вздовж дороги. Ці роботи були завершені минулого тижня. Здається, там ще відстоюється плитка, ще не дозволений заїзд автобусів. Це те, що стосується поточних речей.

А щодо капітальних, то тут актуальною є ідея будівництва квазікільця на Личаківській, Тракті Глинянському, Колумба і Долішній. Для реалізації цієї ідеї розглядають питання проведення всеукраїнського конкурсу. На сьогодні департамент міської мобільності та вуличної інфраструктури спільно з управліннями архітектури, екології провели низку підготовчих заходів. Щодо цієї ділянки були оновлені дані про транспортні потоки, розглянуті варіанти, які проходять моделювання ЛКП «Львівавтодор» з приводу руху транспорту цією територією. Управлінням екології проведена інвентаризація всіх зелених насаджень, що є в межах проєктованої ділянки. Управління вуличної інфраструктури мало комунікацію з керівництвом «Техвоєнсервіс», яке є балансоутримувачем прилеглої території. Тобто триває підготовка до проведення цього всеукраїнського конкурсу для організації даної території. Це досить масштабний проєкт, але він би зняв багато питань щодо проїзду цією ділянкою. Поточні речі, які могли усунути дрібніші проблеми, ми здійснили, а глобально питання йде своїм шляхом.

Такий масштабний проєкт, напевне, матиме якісь супутні речі. Пригадую, у тому районі мовилося про приєднання будинків до загальноміської каналізації. Яка ситуація з цим зараз?

За нашою інформацією на цій ділянці будинки каналізовані. Нижче, по Кривчицькій дорозі, є потреба в будівництві колектора. Внизу Тракту Глинянського зараз проводять обстеження каналізаційно-насосної станції. Звісно, якщо будуть вести це будівництво, то врахують усі інженерні мережі й комунікації. Безперечно, ніхто не будує капітальну дорогу, не вирішивши питання мереж, які під нею пролягають.

Я мав на увазі, що тоді був клопіт із під’єднанням будинків до каналізації району. Це мало коштувати певну суму, яку люди, як виявилося, не готові були платити.

Можливо, мовилося про вулиці Голубця, Запольської та інші, де були каналізовані дороги, але не всі мешканці підключилися до каналізації, частина з них користувалася вигрібними ямами. Користати з благ цивілізації – це право людей, а не обов’язок. Але, безперечно, ініціаторам, адміністрації, депутатам це було вельми прикро, тому що були вкладені серйозні кошти, і не всі цим скористалися.

Читайте також: У Львові планують витратити понад 1 млн грн на озеленення Личаківського району

І скільки залишилося будинків, не підключених до каналізації?

Ми не ведемо такої статистики. Але якщо мовиться про якусь конкретну вулицю, то можемо це з’ясувати у «Львівводоканалу».

Тоді, можливо, ми скористаємося окремим запитом або ж постараємося ще раз сконтактуватися. Отримали ще таке запитання: Личаківський район – єдиний у Львові, де немає медіатеки. Чому?

До нас таких звернень, запитів від мешканців не надходило. Можливо, ми з управлінням культури опрацюємо це питання. Про бібліотеку знаємо, що на Шота Руставелі триває ремонт. Ми облаштовували там тротуар. На Старознесенській є об’єкт. А от стосовно того, що ми єдиний не забезпечений медіатекою район, я не в курсі.

Також люди питають про Личаківський парк, у якому триває ремонт. Є розриті місця, і незрозуміло, коли має бути закінчене облаштування цього парку…

Це досить великий парк, я думаю, що роботи там ще багато. Можливо, мовиться про дитячий майданчик у Личаківському парку від початку Пасічної. Роботи там тривають уже кілька років, і я сподіваюся, що в цьому році будуть завершені. Також попросимо департамент містобудування, управління екології, щоби вони докладали до цього більше зусиль.

Як досвід цієї зими вплинув на рішення, які можуть впроваджувати в районі? Кажу про використання генераторів, акумуляторів, роботу з багатоповерховими будинками. Бо знаємо про кілька випадків, один із яких трапився в Личаківському районі: у квартирі вибухнув акумулятор. Чи будуть якісь цілеспрямовані програми, пояснення, підготовка району до наступного опалювального сезону?

Якщо говорити про проходження зимового періоду, то тут спрацювали два чинники. Перший – відповідальне й інноваційне ставлення працівників житлово-комунальної галузі. До речі, в прийдешню неділю вони відзначатимуть професійне свято. Ми їх усіх привітаємо. Саме вони забезпечили безперебійну подачу житлово-комунальних послуг, водопостачання, теплопостачання. Хоча це було дуже непросто, коли електроенергія з’являлася і зникала що чотири години. Це додавало дуже багато роботи тепловикам у запуску котелень. Не всі з них були обладнані генераторами, бо це дуже дорого. Та й ви пам’ятаєте кінець минулого року, коли купити генератор було вельми складно. А якщо ти є розпорядником коштів бюджету чи громади, то мусиш пройти певні процедури. Відповідно не всі котельні мали генератори, тож були змушені то випускати пару, то запускати це все заново. Але мешканці мали тепло в помешканнях.

Було забезпечене посипання протиожеледними матеріалами доріг, тротуарів. Навіть тоді, коли припинилося постачання з «Артемсолі», коли сіль доводилося привозити з Румунії, Болгарії, Єгипту та інших країн. А коштувала вона в три-чотири рази дорожче від вітчизняної. Але громадський транспорт їздив, тротуари були розчищені та посипані.

Другий чинник: ця зима була найтеплішою за останні 130 років. Пункти укриття ми забезпечували підігрівом, спільно з мешканцями купували металеві переносні печі, так звані «буржуйки», які ставили в укриттях. Навіть у підвалі адміністрації були дві такі печі. Бо коли повітряні тривоги тривали по три-чотири години, то перебувати в неопалюваному приміщенні було дуже непросто.

Читайте також: Дитячий майданчик у Личаківському парку планують завершити до кінця року

Вважаю, що комунальні служби з честю пройшли зиму в таких умовах. Звісно, здобутий досвід згодиться в наступному сезоні. Докупляємо генератори, лагодимо місця для зберігання запасів палива. Ставитимемо ті ж акумулятори для того, щоби наступного року система працювала безперебійно.

А щодо випадку на вулиці Тершаківців, 2, то молода людина влаштувала там систему освітлення і електроживлення від літій-іонного акумулятора. На щастя, ніхто не постраждав, бо чоловік помітив, шо акумулятор нагрівається і збільшується в розмірах. Коли не зміг з цим нічого вдіяти, перемістився в іншу кімнату, за капітальну стіну і залишився неушкодженим. Свою провину в пошкодженні майна він визнав і відшкодував збитки, відновив. Сусіди не подавали претензій до органів влади чи до суду, оскільки все було вирішене завдяки добросусідським стосункам.

Про інші такі випадки в районі я не маю інформації, але в контексті цієї події є велике прохання купувати лише сертифіковану продукцію і користуватися нею відповідно до інструкції. У мешканців, які придбали в роздрібних мережах Ecoflow, спеціально для цього вироблені зарядні станції. Але якщо обладнання – інвертори, акумулятори – купувати окремо, то тільки у відповідного постачальника і в жодному випадку не монтувати самотужки. Потрібно, щоб це робили спеціалісти. Бажано мати укладений договір на випадок якихось позаштатних ситуацій. Як показує практика, не так просто підключити інвертор до наявної в квартирі системи і з’єднати з акумуляторами. Фахівець робить це за три-п’ять годин. І якщо мешканці думають, що візьмуть будь-які з’єднувачі, дроти і на власний розсуд їх під’єднають, то це дуже небезпечно.

Розмовляв Сергій Смірнов

Текст: Марічка Ільїна

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Тема тижня

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!